Patru miniştri şi-au anunţat plecarea din Guvern. "Zi tristă" pentru premierul Ponta
alte articole
Patru miniştri ai cabinetului Ponta III şi-au anunţat sâmbătă plecarea din guvernul aflat pe punctul de a fi restructurat, doi dintre ei comunicând că portofoliile lor vor fi comasate iar viitorul guvern va fi politic, în timp ce ei sunt tehnocraţi, cel de al treilea pe motiv de "familie şi sărbători" iar cel de al patrulea pur si simplu în urma "negocierilor" cu Victor Ponta.
Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, a informat sâmbătă, printr-o postare pe contul personal de Facebook, că portofoliul său se va alipi la Economie şi va fi condus politic, în timp ce el este un tehnocrat:
"Guvernul viitor va conţine numai oameni politici. Eu nu sunt om politic, sunt un tehnocrat care a fost onorat să se pună în slujba ţării lui.
"Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie şi va fi condus politic. Nu m-a interesat şi nu mă interesează nicio altă funcţie, nu am alergat după niciuna, nu o voi face nici de acum înainte. Iar politica rămâne o problemă a cărei rezolvare, deşi sunt matematician, îmi rămâne necunoscută.", scrie Jianu.
Mulţumindu-le colegilor săi pentru "spiritul de echipă, seriozitate şi profesionalism", Jianu promite o conferinţă de presă în care va vorbi despre rezultatele mandatului.
Tot în cursul zilei de sâmbătă şi-a anunţat demisia şi Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie, de asemenea printr-o postare pe Facebook şi din acelaşi motiv care ar fi determinat şi plecare lui Jianu din Guvern: viitorul guvern va fi politic, în timp ce el este un tehnocrat. Şi Departamentul pentru Energie condus până acum de Nicolescu va fi alipit tot la Ministerul Economiei.
"Am discutat astăzi cu prim-ministrul Ponta despre ceea ce urmează. Mi-a comunicat că îşi doreşte un nou concept: lipirea, din nou, a Departamentului pentru Energie la Ministerul Economiei şi numirea unui ministru politic. I-am mulţumit pentru că mi-a dat şansa să fac ceva pentru România în aceste 10 luni. I-am comunicat că nu mă interesează nici o altă funcţie publică în România şi l-am rugat să continue reformele începute în energie.", a scris Nicolescu vineri, pe contul de Facebook.
Cel de al treilea anunţ de plecare din Guvern aparţine Aureliei Cristea, Ministru pentru Dialog Social. Cristea, membru PSD de 20 de ani anunţă, tot pe Facebook, că "sărbătorile se petrec acasă cu familia" şi că, în urma unei discuţii cu premierul Ponta, încheie proiectul guvernamental.
"Sărbătorile iernii se petrec mereu acasă, în familie şi sunt cu atât mai frumoase atunci când la finalul unui proiect, politic, rezultatele sunt apreciate de echipă. Şi am speranţa că şi de către cei cu care am interacţionat. În această seară, în urma unei discuţii cu premierul Victor Ponta am încheiat un proiect guvernamental, pentru a continua unul comunitar, de suflet, acasă, în Cluj-Napoca", a scris Aurelia Cristea, pe pagina sa de Facebook.
"Le mulţumesc tuturor colegilor pentru buna colaborare şi premierului Victor Ponta pentru încredere. Mă bucur că am reuşit în aproape zece luni, în calitatea de ministru delegat pentru dialog social să îmbunătăţesc comunicarea şi dialogul între partenerii sociali şi autorităţi, să pun umărul la lansarea unor proiecte finanţate prin fonduri europene care să încurajeze democraţia participativă, să susţin un dialog constructiv cu partenerii sociali şi să contribui la promovarea unei culturi a dialogului nonconflictual.", mai scrie Cristea.
Ministrul delegat pentru Românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a confirmat şi el că nu se va mai afla în viitoarea structură guvernamentală. Spre deosebire de cei trei colegi ai săi, Stanoevici şi-a anunţat demisia nu pe Facebook, ci la Antena 3, informează HotNews.
"Am avut o discuţie cu premierul Victor Ponta şi am convenit de comun acord ca cel/cea care va veni în locul meu - pentru că postul evident că nu dispare - va putea să continue ce am început eu. Premierul nu avea nimic să-mi reproşeze, dimpotrivă. Sunt extrem de mândru că am făcut parte din acest guvern", a declarat Bogdan Stanoevici, la Antena 3, precizând că portofoliul său nu va dispărea.
Stanoevici s-a remarcat în timpul turului II de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni declarând, la Londra, oraş unde mii de români stăteau la cozi, că este plăcut să stai la coadă şi le-a recomandat celor îngrijoraţi că nu vor apuca să voteze, să se ducă cu maşina, pe banii lor, să voteze în alte oraşe.
De altfel, Stanoevici a fost unul dintre oficialii a cărui demisie a fost cerută de cei din diaspora, după dezastrul de la alegerile prezidenţiale, când oamenii au stat ore întregi la cozile din faţa prea puţinelor secţii de votare, mulţi dintre ei fără să reuşească să-şi exercite dreptul de vot.
Premierul Victor Ponta a informat şi el, printr-o postare pe Facebook, că a discutat cu toţi colegii săi care nu se vor regăsi în viitorul Cabinet, afirmând că ziua a fost dificilă şi tristă pentru el:
„Azi a fost o zi dificilă, dar şi extrem de tristă pentru mine ca lider şi ca om - am vorbit cu toţi acei colegi (şi prieteni în egală măsură) miniştri care nu se vor mai regăsi în noua formulă restructurată a Guvernului! Le sunt tuturor recunoscător că au făcut parte din echipa guvernamentală într-un an atât de complicat - le apreciez calităţile, munca şi devotamentul şi sper să accepte că este doar vorba despre o regândire politică şi de acţiune administrativă.", a scris premierul pe Facebook.
"Tot azi am discutat cu cei pe care îi propun în noul Guvern, care vor avea alături de mine în 2015-2016 responsabilitatea îndeplinirii unei Agende de acţiuni şi reforme chiar mai radicale şi dificile ca cele din anii anteriori.", mai scrie premierul.
Reamintim că, după pierderea alegerilor prezidenţiale, PSD-ul a început "reforma" şi în partid, trecând la excluderea acelor membri care fie nu erau pe aceeaşi linie ideologică cu Victor Ponta şi cu Liviu Dragnea fie, prin dosarele lor penale confirmau eticheta de partid corupt de care social-democraţii încearcă să scape.