”Ochiul atotvăzător” al Statelor Unite provoacă îngrijorări printre activişti

P. P.
26.07.2014

alte articole

Dirijabil parte din sistemul de supraveghere al Statelor Unite JLENS. (youtube.)
P. P.
26.07.2014

Noul sistem de supraveghere al Pentagonului, asemănător unui ”ochi atotvăzător”, conceput de compania Raytheon, a fost lansat într-un zbor test deasupra oraşului Maryland, conform DailyMail.

Aparatul de supraveghere poate detecta o persoană până la o distanţă de 550 de kilometri şi este prevăzut cu un sistem de apărare sofisticat, capabil să detecteze şi rachetele de croazieră.

Dezvăluit recent de producătorul de armament militar Raytheon, aparatul de zbor oferă o supraveghere continuă la 360 de grade în jurul său, având o autonomie de 30 de zile.

Armata Statelor Unite a achiziţionat deja două aparate, numite în mod oficial ”JLENS”. Unul dintre prototipuri este testat deasupra oraşului Maryland, în timp ce altul este păstrat în ”rezerva strategică” a armatei americane.

Sistemul denumit JLENS – sau Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System – este compus dintr-un sistem de radar integrat fixat şi două dirijabile de 73 de metri.

Dirijabilele zboară la peste 3.000 de metri deasupra nivelului mării şi pot rămâne operaţionale în aer timp de 30 de zile, permiţând folosirea măsurilor defensive împotriva rachetelor de croazieră, a aparatelor de zbor de altitudine joasă şi a vehiculelor de suprafaţă, precum tancurile, lansatoarele de rachete sau bărcile.

Ameninţările pot fi detectate de la 550 de kilometri distanţă.

Sistemul din Maryland poate detecta rachetele care intră în perimetrul cuprins între Boston şi Carolina de Nord, în zona de coastă, până la Lacul Erie, în interiorul continentului.

Raytheon, producătorul aparatului, susţine că sunt aparatele sunt folositoare la supraveghere continuă.

”JLENS are un sistem de senzori-peste-orizont persistent, cu un preţ acceptabil, şi foloseşte un puternic sistem integrat de radar pentru a detecta, urmări şi ţinti o varietate de ameninţări”, a comunicat Raytheon.

Aerostats, aşa cum sunt numite acum aceste dirijabile, sunt deja folosite pentru a proteja bazele americane din Afganistan şi Irak. Acestea sunt dotate cu aparatură de supraveghere şi sunt folosite pentru a detecta şi urmări insurgenţii şi mişcările de trupe.

Dirijabilele l-au surprins pe sergentul armatei americane Robert Bates în timp ce ucidea 16 civili în Kandahar, în martie 2012. Materialele video îl arată pe Bates când se întorcea la bază sub, ceea ce credea el că este, acoperirea întunericului. Înregistrările l-au surprins purtând arma folosită la uciderea în masă a civililor.

Dirijabilele sunt folosite şi la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic pentru a detecta imigranţii ilegali.

Armata britanică a cerut producătorului din apărare Raytheon să furnizeze aparatele de zbor, care vor zbura la peste 3.000 de metri deasupra Terenurilor de Antrenament Militar din Aberdeen, pentru un test care va dura mai mulţi ani.

Susţinătorii dreptului la intimitate sunt îngrijoraţi că dirijabilele vor fi echipate cu aparatură de supraveghere cu rezoluţie mare şi radare care vor permite supravegherea civililor.

”În acest moment nu există reguli”, a declarat Christopher Calabrese, din partea American Civil Liberties Union (ACLU). ”Nu există nimic care să ne interzică să avem camere cu rezoluţie mare pentru monitorizarea tuturor mişcărilor publice”.

Jay Stanley, un specialist al ACLU, s-a arătat îngrijorat în privinţa noului aparat de supraveghere, care completează aparatura de supraveghere ce ar putea fi îndreptată de SUA împotriva propriilor cetăţeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor