Pacea lui Putin: Un elicopter distrus şi cel puţin 11 soldaţi ucraineni ucişi

Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina.
Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Folosind rachete sol-aer, paramilitarii afiliaţi Kremlinului au doborât marţi un elicopter militar ucrainean în apropiere de oraşul Slaviansk, încălcând armistiţiul declarat de preşedintele ucrainean pe 20 iunie, cât şi pacea temporară negociată luni între reprezentanţii Kievului şi liderii forţelor pro-Rusia, care trebuia să dureze până pe 27 iunie, anunţă Kiev Post.

Toate cele nouă persoane aflate la bordul elicopterului Mi-8 sunt presupuse moarte, a declarat Vladislav Seleznev, un purtător de cuvânt al operaţiunii militare din estul Ucrainei.

„Teroriştii au doborât elicopterul folosind MANPADS (sisteme anti-aeriene portabile)”, au precizat analiştii militari şi şeful organizaţiei non-guvernamentale Information Resistance.

Norii de fum gros formaţi în locul unde s-a prăbuşit elicopterul ucrainean se puteau vedea de la kilometri depărtare. Garda Naţională Ucraineană care păzeşte punctele de control din apropierea oraşului Krasnyi Lyman au început să ridice noi puncte de control în jurul regiunii, refuzând să ofere alte informaţii despre posibilele incidente. La unul dintre punctele de control de lângă Krasnyi Lyman au fost mobilizate 11 autovehicule blindate, inclusiv patru tancuri, cât şi armament greu, soldaţii plantând şi mine de teren identificate cu semne de avertizare.

După doborârea elicopterului, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că forţele pro-Rusia au încălcat pacea temporară atunci când au atacat forţele ucrainene în noaptea dintre 23-24 iunie, omorând un soldat.

„Din păcate au fost încălcări ale încetării focului din tabăra cealaltă. Noaptea trecută au fost alte opt cazuri, un soldat a fost ucis, şapte au fost răniţi", a declarat Poroşenko.

Marţi, la o întâlnire între oficiali ai armatei şi forţele de ordine, Poroşenko a ordonat liderilor forţelor armate să acorde undă verde trupelor pentru deschiderea focului ca răspuns la atacul asupra forţelor ucrainene comis de grupuri armate, adăugând că nu exclude o încetare prematură a păcii temporare.

„În ciuda promisiunilor lor, de a respecta încetarea schimburilor de focuri, oferite la o întâlnire tripartită cu grupul de contact, în Doneţk, pe 24 iunie, militanţii au doborât un elicopter al Forţelor Armate ale Ucrainei, incident soldat cu moartea a nouă persoane. De la anunţarea planului de pace al preşedintelui, teroriştii au deschis focul împotriva armatei ucrainene de 35 de ori”, a comunicat biroul de presă al preşedintelui.

De la anunţarea planului de pace al preşedintelui, teroriştii au deschis focul împotriva armatei ucrainene de 35 de ori

Aproape de lăsarea serii, Seleznev a anunţat că rachetele anti-tanc şi atacurile de artilerie au ucis alţi doi soldaţi ucraineni şi au rănit alţi trei aflaţi la punctele de control din vecinătatea Slavianskului.

Liderul autoproclamat al Republicii Populare Doneţk, Alexander Borodai, a confirmat că paramilitarii pro-Rusia au distrus un elicopter, însă a dat vina pe forţele ucrainene pentru încălcarea păcii temporare.

Acesta a spus că nu vor mai exista negocieri de pace până când forţele ucrainene nu se retrag din est. „Ieri (n.r. - duminică), am discutat cu grupul de contact al reprezentanţilor ucraineni cu privire la o încetare a schimbului de focuri. Dar toate astea s-au dovedit a fi o farsă. Kievul n-a oprit războiul”, a declarat acesta pentru mass-media de stat rusă, pe 23 iunie.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a intervenit în apărarea forţelor paramilitare afiliate Kremlinului, spunând că este inutil ca Ucraina să ceară forţelor pro-Rusia din est să depună armele, în timp ce forţele „radicale” ucrainene rămân înarmate.

„După părerea mea, să ceri ca paramilitarii să-şi depună armele în aceste condiţii este inutil”, a declarat Putin, la Viena, unde ar fi trebuit să negocieze condiţiile pentru calmarea conflictului dintre Moscova şi Kiev cu ajutorul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe