Rusia a pierdut şi ultimul satelit de observaţie care detecta lansările de rachete balistice

(photos.com)

Ministerul rus al Apărării a pierdut şi ultimul satelit geostaţionar din sistemul de detectare a lansărilor de rachete balistice 'Oko-1', parte a sistemului de avertizare în caz de atac cu rachete, relatează miercuri agenţia de presă Interfax, citând ziarul economic rus Kommersant.

Ultimul aparat 71X6, lansat în martie 2012, sub numele de cod 'Cosmos-2479', a ieşit recent din funcţiune, a dezvăluit, sub rezerva anonimatului, ziarului menţionat, un înalt responsabil din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova.

Probleme au apărut, potrivit acestuia, încă de la începutul anului în curs, când bateriile din import ale satelitului au început să se defecteze. 'Au fost luate toate măsurile necesare de remediere, dar totul fără rezultat', a adăugat el.

În luna aprilie, 71X6 a încetat să mai emită semnale şi a devenit de facto neoperaţional.

La solicitarea Kommersant, serviciul de presă al Asociaţiei ştiinţifice şi de producţie (NPO) Lavocikin, responsabilă de crearea acestui satelit, a refuzat să facă orice fel de comentariu, limitându-se să afirme că nu este autorizat să discute despre programe militare.

Nici oficiali ai Forţelor aerospaţiale ruse nu au putut oferi un răspuns mai clar cu privire la starea actuală a satelitului 71X6.

Acesta era ultimul satelit dintr-o serie de opt dispozitive, care a costat armata 1,5 miliarde de ruble.

La ora actuală, Forţele aerospaţiale ruse nu dispun pe orbita geostaţionară de niciun satelit din cadrul sistemului 'Oko-1', deşi pentru o activitate de succes a acestuia sunt necesari cel puţin doi sateliţi.

Satelitul precedent 71X6, sub numele de cod 'Cosmos 2440', a fost lansat la 26 iunie 2008, dar a funcţionat doar până în februarie 2010.

În prezent, potrivit ziarului menţionat, sistemul 'Oko-1' are doi sateliţi 73D6 pe o orbită eliptică înaltă. Aceştia funcţionează deocamdată normal, dar sistemul are nevoie de minimum şase sateliţi pentru o activitate reuşită.

Responsabili din Ministerul rus al Apărării au recunoscut că aceştia sunt capabili să îşi îndeplinească sarcinile doar trei ore pe zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe