NATO: Rusia nu respectă responsabilităţile internaţionale asumate în privinţa Ucrainei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat miercuri că nu observă semne care să arate că Rusia şi-ar respecta responsabilităţile internaţionale asumate în privinţa Ucrainei. În acelaşi timp, Londra a avertizat Moscova că ar putea să fie aspru sancţionată de Uniunea Europeană dacă nu va înceta conflictele din estul Ucrainei, conform Reuters.

Chiar dacă au menţinut contactul diplomatic la nivel înalt, NATO a suspendat practic întreg procesul de cooperare cu Rusia, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

”Regret să spun că nu vedem nici semn care să arate că Rusia şi-ar respecta responsabilităţile internaţionale asumate”, a declarat Rasmussen în timpul întrunirii miniştrilor de Externe de la Bruxelles.

”Drept consecinţă, astăzi, ne vom reevalua relaţiile cu Rusia şi vom decide ce este de făcut pe viitor”, a adăugat acesta.

Ministrul de Externe britanic, William Hague, a avertizat Rusia că ar putea fi sancţionată în curând de Uniunea Europeană, în cazul în care nu va acţiona pentru calmarea violenţelor din estul Ucrainei, susţinând, totodată, planul de pace al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Liderii UE ar putea discuta despre impunerea unor sancţiuni economice dure Rusiei, odată cu summitul de la Bruxelles, de vineri.

Hague: Aşadar, îndemnăm Rusia să ia măsurile necesare pentru a stopa furnizarea de armament peste graniţă, ca şi susţinerea ilegală a grupurilor separatiste armate din estul Ucrainei, deoarece, în cazul absenţei acestor acţiuni din partea Rusiei, probabilitatea ca naţiunile Uniunii Europene să adopte sancţiuni va fi mai mare

În acelaşi timp, Kievul a anunţat că forţele pro-ruse au doborât un elicopter militar ucrainean, omorând, astfel, toate cele nouă persoane aflate la bord.

Aceasta a fost cea mai serioasă încălcare a armistiţiului temporar declarat în timpul discuţiilor dintre Kiev şi forţele pro-Rusia, cu nici 24 de ore în urmă.

”Chiar dacă au existat cuvinte de acceptare din partea Rusiei (cu privire la planul de pace), nu am văzut încă acţiuni care să le însoţească, dovadă fiind tragica doborâre a unui elicopter ucrainean, marţi, fapt care a provocat decesul a încă nouă persoane”, a declarat Hague.

”Aşadar, îndemnăm Rusia să ia măsurile necesare pentru a stopa furnizarea de armament peste graniţă, ca şi susţinerea ilegală a grupurilor separatiste armate din estul Ucrainei, deoarece, în cazul absenţei acestor acţiuni din partea Rusiei, probabilitatea ca naţiunile Uniunii Europene să adopte sancţiuni va fi mai mare”, a declarat Hague.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe