Rusia flexează muşchii nucleari: noi teste de rachete de croazieră, necunoscute

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse. (youtube.)

Forţele strategice aeriene ruse au testat, vineri, şase noi rachete de croazieră de mare precizie, lansările având loc tocmai în mijlocul tensiunilor dintre Moscova şi Vest, conform Freebeacon.

Ministrul rus al Apărării a anunţat vineri că lansarea rachetelor a avut loc în timpul manevrelor ce implicau opt bombardiere Tu-95 Bear – acelaşi model de bombardier strategic interceptat recent în apropierea coastei Californiei de avioanele de vânătoare americane.

Între timp, bombardierele ruse au continuat incursiunile ameninţătoare în zonele aeriene defensive ale Canadei şi ale Europei, inclusiv în zona Mării Baltice.

Luni, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că forţele militare ruse au lansat un exerciţiu militar de pregătire ”surpriză” care a fost ordonat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Rusia a anunţat, săptămâna trecută, că va mobiliza bombardiere strategice Tu-160 în Belarus, un aliat cheie al Moscovei, pentru o ceremonie militară.

Noile rachete de croazieră nu au fost denumite precis în comunicatul ministerului, care a menţionat numai că acestea au ”o precizie mare”.

Testele rachetelor nucleare au venit după exerciţiul pe scară largă al forţelor strategice nucleare ruse din luna mai, care a provocat îngrijorări printre oficialii de la Pentagon.

Un fost oficial al Pentagonului spune că noile rachete sunt cel mai probabil un model de croazieră lansat din aer şi proiectat, asemănătoare cu KH-101 sau KH-102. KH-101 este dotată cu un focos convenţional, iar KH-102 cu unul nuclear.

”Departamentul american de Apărare spune că modelul KH-12 este operaţional şi că este consistent cu relatările presei ruse”, a declarat Mark Schneider, un fost specialist în arme strategice al Pentagonului. ”Există puţine informaţii în presa rusă cu privire la KH-101”.

Schneider menţionează că rachetele pot fi o variantă a vectorului nuclear de croazieră din timpul Războiului Rece, KH-55, sau a variantei convenţionale, KH-555.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că opt Tu-95 au ajuns în baza aeriană Engels din centrul Rusiei, venind din baza aeriană Ukrainka aflată în Orientul Îndepărtat.

”Un bombardier strategic Tu-95MS a efectuat şase lansări ale noilor rachete de croazieră de mare precizie, folosind un sistem de lansare multi-rol, împotriva ţintelor de la sol din baza de aviaţie Kura”, a comunicat ministerul rus.

Manevrele de război din Rusia centrală au reprezentat al doilea exerciţiu militar pe scară largă din ultimele săptămâni anunţat în ultimul moment.

”Conform ordinului lui Putin, trupele Districtului Militar Central şi de asemenea unităţile şi bazele militare desfăşurate pe teritoriul său au fost puse în alertă completă de luptă începând cu ora 11:00”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, adăugând că manevrele au început pe 21 iunie şi vor continua până pe 28 iunie.

Manevrele militare includ exerciţii ale forţelor aeropurtate şi vor simula dezvoltarea rapidă a forţelor peste distanţe lungi, folosind transportul pe drumuri şi pe şine între zona Munţilor Ural şi în vestul Siberiei.

NATO a raportat cu privire la mobilizarea forţelor militare ruse de-a lungul graniţei estice a Ucrainei.

Exerciţiile ruse şi mobilizarea de trupe par să facă parte din ceea ce generalul Martin Dempsey, şeful Staff-ului Comun al Liderilor Armatei, spune că este o campanie militară rusă de ”constrângere, înşelăciune şi dezinformare” faţă de Ucraina.

Oficialii guvernului canadian şi-au exprimat îngrijorările cu privire la zborurile bombardierelor strategice în zona arctică şi teritoriul aerian defensiv canadian, provocând ridicarea avioanelor de vânătoare CF-18 ale Canadei pentru a intercepta bombardierele.

Bombardierele au fost detectate deasupra zonei arctice de două ori în ultimele două săptămâni, a anunţat ministrul canadian al Apărării.

Pe 9 iunie două bombardiere Bear au zburat la 80 de kilometri de coasta Californiei, un teritoriu de care bombardierele ruse nu s-au mai apropiat de la terminarea Războiului Rece. Avioanele de vânătoare F-15 au fost ridicate pentru a intercepta şi urmări bombardierele.

Oficialii canadieni au transmis pentru Globe and Mail că zborurile tot mai dese ale bombardierelor ruse par să reprezinte ”mesaje strategice ale Moscovei”, care coincid cu tensiunile provocate de criza Ucrainei. Intruziunile bombardierelor ruse au fost dezvăluite de ministrul canadian al Apărării, Rob Nicholson, în faţa parlamentul pe 19 iunie. Acesta a menţionat că, din cauza agresiunilor Rusiei, este nevoie de o ”monitorizare permanentă” a graniţelor canadiene nordice.

”Continuăm să vedem activitate militară rusă în Arctica. Forţele armate canadiene rămân pregătite şi capabile să răspundă”, a adăugat acesta.

Aceste declaraţii din partea Canadei par să denote o schimbare de politică, după ce, în urmă cu trei luni, guvernul de la Ottawa a negat că se află într-o competiţie cu Rusia pentru zona arctică.

Săptămâna trecută, avioanele de vânătoare britanice au fost ridicate pentru a intercepta avioanele de război ruse, care zburau deasupra zonei baltice.

Avioanele Taifun britanice au fost trimise să intercepteze patru grupuri de avioane ruse care zburau deasupra zonei de apărare aeriană din Marea Baltică. Aeronavele includeau avioane de vânătoare Su-27, un bombardier Tu-22, un avion de supraveghere şi control aerian A-50 şi un avion de transport An-26.