Obama inaugurează maxi-summitul african: se discută despre Ebola şi provocarea chineză

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Acesta este cel mai mare eveniment din istoria americană, cu 50 de lideri africani în SUA. Un eveniment prin care Barack Obama vrea să reînvie parteneriatul cu un continent cu mare potenţial din punct de vedere economic şi din ce în ce mai strategic din punct de vedere al siguranţei. US-Africa Leaders Summit a început luni la Washington şi se va desfăşura până miercuri, 6 august, între Departamentul de Stat, Banca Mondială şi Congres.

Un eveniment care a văzut intrată cu forţa pe ordinea de zi problema epidemiei Ebola (care a ucis cel puţin 887 de persoane în Africa de Vest) astfel că reprezentanţii din Liberia, Guineea şi Sierra Leone au trebuit să renunţe la participarea la summit datorită emergenţei care afectează ţările lor. În capitala SUA au fost luate măsuri extraordinare pentru a asigura siguranţa populaţiei.

"Am dispus controale de sănătate atât la momentul plecării din ţara de origine cât şi la sosirea în Statele Unite", a asigurat Obama în ajunul lucrărilor. Casa Albă a avertizat, de asemenea, Serviciul Secret cu privire la riscurile posibile şi eventualele măsuri de urgenţă.

Şi exact în momentul când avea loc începutul summit-ului, trei flacoane de ser experimental au fost folosite pentru a lupta împotriva virusului Ebola - care i–a afectat pe doi medici misionari americani, în Liberia - dintre care unul arată deja semne de ameliorare. Dar decizia de a administra un medicament care nu este încă pe deplin testat şi este departe de a fi aprobat pentru a fi utilizat la om, a ridicat multe îndoieli, şi nu doar în Statele Unite. Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că autoritatea de sănătate "nu poate folosi medicamente care nu au fost testate, în mijlocul unei epidemii". Există implicaţii etice şi de practică a îngrijirii sănătăţii foarte importante, fără a mai vorbi de riscul de a crea speranţe false în pacienţi cât şi diferenţele de tratament dificil de justificat.

Lăsând Ebola la o parte, summit-ul are ca scop consolidarea relaţiilor "după vizita de vara trecută a preşedintelui Obama în Africa, creşterea efortului SUA în revigorarea comerţului şi investiţiilor în Africa şi asigurarea siguranţei şi procesului de democratizare a ţărilor", a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Invitaţiile la Washington nu au fost extinse la ţări precum Sudan, Eritreea, Africa Centrală şi Zimbabwe. Analiştii sunt convinşi că unul dintre obiectivele (nedeclarate) ale summit-ului este de a aduce Africa pe orbita americană şi scăderea influenţei chineze, care afectează mult economia ţării. Departamentul de Stat neagă, dar analiştii spun ca Obama joacă cartea propriei origini pentru a câştiga provocarea cu Beijingul. Iar pentru a câştiga, în aceste zile vor fi anunţate acorduri în valoare de 900 de milioane de dolari, a anunţat secretarul american pentru Comerţ, Penny Pritzker.

"Importanţa acestui summit pentru America trebuie înţeleasă – a declarat Obama zilele trecute, sintetizând motivele înaintea unui discurs oficial programat pentru ziua de miercuri. Africa este în creştere şi are pieţe în curs de dezvoltare, antreprenori şi talente extraordinare în rândul populaţiei. Africa este, de asemenea, unul dintre continentele în care America este cea mai populară".

Interesul marilor companii americane pentru zonă este exemplificat de General Electric care a decis să investească două miliarde de dolari în Africa până în 2018, numindu-l continentul "cel mai promiţător" pentru dezvoltarea sa. Obiectivul este de a dezvolta lanţul său de aprovizionare şi calificarea personalului. Proiectele includ furnizarea de turbine cu gaz în Algeria şi rafinării în Nigeria. Un miliard de dolari vor fi investiţi în reţeaua feroviară din Angola. General Electric a dezvăluit că în 2013 a înregistrat o cifră de afaceri de 5,2 miliarde de dolari în activităţile din Africa şi că a primit comenzi pentru 8,3 miliarde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe