Ebola continuă să facă victime. O companie aeriană îşi anulează zborurile

Compania aeriană nigeriană Arik Air a anunţat duminică că a sistat zborurile cu Liberia şi Sierra Leone, ţări care sunt afectate de epidemia de febră Ebola, ca urmare a decesului la Lagos a unui liberian infectat cu acest virus, relatează AFP, citată de Agerpres.
Nigeria confirmă primul deces cauzat de Ebola. (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
28.07.2014

Compania aeriană nigeriană Arik Air a anunţat duminică că a sistat zborurile cu Liberia şi Sierra Leone, ţări care sunt afectate de epidemia de febră Ebola, ca urmare a decesului la Lagos a unui liberian infectat cu acest virus, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ca urmare a faptului că în Lagos s-a înregistrat recent primul caz mortal de infectare cu virusul Ebola, Arik Air îşi întrerupe legăturile cu Monrovia din Liberia şi Freetown din Sierra Leone începând cu data de 28 iulie, a transmis compania într-un comunicat, argumentând că a luat "această măsură de precauţie pentru a apăra viaţa preţioasă a nigerienilor". Principala companie aeriană Arik Air asigură zboruri zilnic între principalele oraşe din Nigeria, precum şi în numeroase ţări africane şi de pe alte continente, precum Londra şi New York.

Prima victimă a febrei Ebola în Nigeria este un cetăţean liberian, angajat guvernamental, în vârstă de 40 de ani, care a murit vineri la Lagos.

Autorităţile nigeriene au avertizat toate porturile şi aeroporturile ţării cu scopul de a preveni răspândirea virusului în Nigeria.

Conform ultimelor date prezentate vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), numărul victimelor cauzate de virusul Ebola a ajuns la aproape 1.100 de cazuri şi 660 de morţi, dintre care 28 de decese între 18 şi 20 iulie în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

Medici Fără Frontiere (MFF) a anunţat pentru Telegraph că cel puţin 1.500 de persoane care ar fi putut intra în contact cu pacienţii infectaţi nu au putut fi depistate de autorităţi.

Este prima oară când virusul ajunge în partea vestică a continentului african, în timp ce epidemiile iniţiale de Ebola au fost restrânse pe teritoriile ţărilor centrafricane, cum ar fi Uganda şi Republica Democrată Congo.

Virusul Ebola, care provoacă febră hemoragică, este întâlnit în teritoriile ţărilor centrafricane, cum ar fi Uganda şi Congo, fiind depistat pentru prima dată în anul 1976. Numele sau vine de la un râu din Republica Democrată Congo (fosta Zair), unde, în anul respectiv, s-au îmbolnăvit peste 300 de oameni de această maladie.

Rata mortalităţii la oameni este între 25% şi 90%. Din cauza numărului mic al locurilor din spitale în cele trei ţări şi a lipsei de medicamente şi de personal medical, situaţia este scăpată de sub control. Totodată, doctorii se tem că s-ar putea răspândi mai departe din cauza sutelor de victime potenţiale care nu au venit să ceară ajutor.

Acesta este unul dintre cele mai periculoase virusuri cunoscute până acum. Boala este cunoscută şi ca febra hemoragică Ebola. Cei infestaţi prezintă artrită, dureri de spate, frisoane, diaree, oboseală, febră, dureri de cap, stare generală de rău, greaţă, durere în gât şi vărsături.

Acest virus se transmite în contact direct cu sângele, cu fluidele corpului - inclusiv sudoare şi saliva -, cu ţesuturile persoanelor sau animalelor infectate.

Virusul rămâne contagios chiar dacă persoana infectată moare. De asemenea, acesta se poate transmite şi în timpul manevrării cadavrelor infectate.

Nu există niciun vaccin omologat şi nici medicamente care să lupte eficient împotriva virusului Ebola. Bolnavul este izolat şi i se administrează antivirale, iar şansele de supravieţuire cresc atunci când victimele primesc tratamente medicale din timp.

Aproximativ 90% din persoanele infectate de Ebola mor în urma expunerii la virusul contagios.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor