Putin presează ţările BRICS să se protejeze de sancţiunile Statelor Unite

Liderii ţărilor BRICS, în Fortaleza, Brazilia, 15 iulie 2014
Liderii ţărilor BRICS, în Fortaleza, Brazilia, 15 iulie 2014 (NELSON ALMEIDA/AFP/Getty Images)

Rusia va presa naţiunile emergente BRICS să accepte o serie de măsuri menite să prevină ”atacurile cu sancţiuni” folosite de Statele Unite pentru ”hărţuirea” ţărilor ce se opun politicilor sale, a anunţat preşedintele rus, Vladimir Putin.

Într-un interviu publicat la summit-ul de două zile început marţi în Brazilia, Putin a anunţat că va îndemna Brazilia, China, India şi Africa de Sud să tragă ”concluzii substanţiale” din sancţiunile impuse Rusiei pentru agresiune împotriva Ucrainei, adăugând că este timpul să dilueze dominaţia Occidentului şi a dolarului american prin întărirea rolului jucat de BRICS pe scena mondială.

”Recent, Rusia a fost expusă unui atac cu sancţiuni lansat de Statele Unite şi aliaţii săi„, a declarat Putin, care nu a elaborat nimic legat de invadarea Crimeei de către Rusia, anul acesta, acţiune considerată ilegală conform tratatelor internaţionale, nici de invadarea unei porţiuni din Georgia, în 2008, precum şi de acordarea de urgenţă a paşapoartelor ruseşti cetăţenilor altor state, sau organizarea de referendumuri care pun în discuţie suveranitatea teritorială a altor state.

”Împreună ar trebui să ne gândim la un sistem de măsuri care să prevină hărţuirea ţărilor care nu acceptă unele decizii politice străine făcute de Statele Unite şi de aliaţii săi, dar va promova un dialog civilizat complet pe această teamă, ce va fi bazat pe respect mutual”.

Liderii BRICS vor semna, în timpul summit-ului din oraşul Fortaleza, mai multe acorduri privind crearea băncii de dezvoltare şi a fondului de rezervă conduse de BRICS – ce vor rivaliza cu Banca Mondială şi cu Fondul Monetar Internaţional. Ambele vor avea un fond de aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Putin a mai criticat şi ”întârzierea nerezonabilă” a FMI de a implementa reforme care să reflecte noua putere financiară a ţărilor emergente în cadrul FMI, care este dominat de Grupul celor Şapte (G7) naţiuni industrializate.

”Noi [BRICS] ar trebui să jucăm o parte mai activă în sistemul de luare a deciziilor al Băncii Mondiale şi al FMI”, a declarat Putin, înainte să-şi manifeste plângerile la adresa poziţiei ocupate de dolarul american.

”Sistemul internaţional monetar ... depinde foarte mult de dolarul american, sau, ca să fiu mai precis, de politica monetară şi financiară a autorităţilor americane. Ţările BRICS vor să schimbe acest lucru”, a adăugat preşedintele rus.

Putin a criticat dur şi ceea ce el a numit interferenţa Statelor Unite în afacerile altor state în perioada când Rusia şi Statele Unite se ciocneau din cauza anexării militare ruse a peninsulei ucrainene Crimeea în luna martie, şi din cauza susţinerii acordate de Kremlin forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus interdicţii de vize şi a îngheţat activele unor oficiali şi companii ruse, şi a ameninţat cu mai multe sancţiuni dacă Moscova nu va face nimic să calmeze criza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie