Putin întăreşte prieteniile din America Latină
alte articole
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a vizitat trei ţări din America Latină, săptămâna trecută, într-un turneu menit să demonstreze rezistenţa Moscovei în poziţia de putere internaţională, în pofida încercărilor Vestice de a o izola în urma crizei din Ucraina, anunţă Moscow Times.
Putin a început turneul cu vizitele în Cuba şi Argentina, înainte să călătorească în Brazilia pentru finala Cupei Mondiale la fotbal, duminică. Acesta a semnat o serie de contracte pe parcurs, inclusiv acordurile pentru stabilirea staţiilor sistemului de GPS Glonass pe teritoriile ţărilor vizitate, şi un acord pentru dezvoltarea unei centrale nucleare în Argentina.
Chiar dacă vizita din Cuba a fost plănuită înaintea schimbării de regim de la Kiev, analiştii consideră prezenţa rusă în vecinătatea Statelor Unite o mişcare geopolitică dezvoltată în contextul conflictului actual al crizei din Ucraina.
Duminică, Vladimir Davydov, directorul Institului America Latină din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, a declarat că Rusia este mai mult decât o putere regională dar nu se străduieşte să devină o superputere globală.
”Rusia vrea să contrabalanseze Statele Unite, dar vrea să o facă împreună cu China şi celelalte ţări BRICS. Rusia se poziţionează ca un centru separat de putere, nu ca o alternativă individuală”, a declarat acesta.
Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova, a anunţat, joi, că scopul lui Putin în America Latină este să demonstreze că ”Rusia nu este o putere regională”. Odată exclusă din Grupul celor Opt (G8), Rusia s-a reorientat spre BRICS, a adăugat acesta, precizând că vizitele dovedesc că Moscova are prieteni printre vecinii Statelor Unite.
După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, preşedintele american Barack Obama i-a provocat pe conservatorii ruşi denumind Rusia o ”putere regională”.
”Rusia este o putere regională care-i ameninţă pe unii din vecinii săi din imediata apropriere – nu din cauză că este puternică ci din slăbiciune”, a declarat Obama, în martie.
Rusia dezvoltă alianţe militare în America Latină
Toate ţările de pe agenda lui Putin din America Latină s-au abţinut să voteze asupra rezoluţiei ONU din luna martie, refuzând să condamne anexarea Crimeei de către Rusia.
Sâmbătă, Putin a efectuat o oprire neprogramată în Nicaragua, una din cele 11 ţări care au respins în totalitate rezoluţia. Micul stat din America Centrală este de asemenea unul dintre puţinele care, la fel ca Rusia, au recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei.
Putin s-a întâlnit cu preşedintele nicaraguan Daniel Ortega, care a denumit sosirea lui Putin o ”vizită istorică”.
Putin - Rusia vrea să contrabalanseze Statele Unite, dar vrea să o facă împreună cu China şi celelalte ţări BRICS. Rusia se poziţionează ca un centru separat de putere, nu ca o alternativă individuală
”Este precum o rază de lumină, un fulger luminos. Aceasta este prima dată când un preşedinte rus a vizitat Nicaragua”, i-a transmis acesta lui Putin.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, în februarie, că Rusia negociază cu Nicaragua, Venezuela şi Cuba, încercând să obţină posibilitatea de a staţiona navele în porturile lor. În aceeaşi lună, Reuters anunţa că un vapor rus de spionaj electronic a ancorat într-un port din Havana.
Standarde duble
În timpul unui prânz oficial ce a avut loc la Buenos Aires, preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a ţinut un toast pentru ”o lume fără standarde duble”, făcând referire la sancţiunile impuse Rusiei de către Statele Unite şi Uniunea Europeană din cauza crizei din Ucraina.
Putin a apreciat criticile aduse de Kirchner Occcidentului şi a întors favorul spunând: ”Rusia, în ceea ce o priveşte, a susţinut invariabil rezolvarea disputei privind suveranitatea insulelor Malvine susţinând negocierile dintre Argentina şi Marea Britanie”.
Malvine este numele spaniol al insulelor Falkland, pentru care Argentina a luptat şi a pierdut un război cu Marea Britanie în 1982.
Cupa Mondială şi BRICS
Duminică, Putin s-a aflat la Rio de Janeiro pentru finala Cupei Mondiale, care a inclus şi o ceremonie de pasare a responsabilităţilor de găzduire către Rusia. La sosire, acesta a discutat situaţia din Ucraina alături de cancelarul german, Angela Merkel, care a venit să susţină Germania în finala Cupei Mondiale.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat iniţial că va participa la marele eveniment dar s-a decis să se abţină, citând conflictul armat din ţara sa.
În următoarele trei zile, Putin va purta mai multe discuţii cu preşedintele brazilian, Dilma Rousseff, şi se va întâlni cu ceilalţi omologi din China, India şi Africa de Sud în cadrul summit-ului BRICS din oraşele Fortaleza şi Brasilia.