Summit SUA-Africa la Washington. Barack Obama dă asigurări că Ebola nu se răspândeşte uşor

Prefigurând summitul SUA-Africa - continent pe care s-a declanşat epidemia de Ebola - preşedintele Barack Obama, viitoarea gazda a summitului, a dat asigurări că "Ebola nu este ceva care se transmite uşor"
Preşedintele american Barack Obama. (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
03.08.2014

Prefigurând summitul SUA-Africa - continent pe care s-a declanşat epidemia de Ebola - preşedintele Barack Obama, viitoarea gazda a summitului, a asigurat că "Ebola nu este ceva care se transmite uşor".

Obama a mai anunţat că persoanele care participă la summit şi care vin din ţările afectate de epidemie vor fi supuse unor controale medicale la sosirea în Statele Unite.

"Vă asigurăm că vom face controale acolo, când vor părăsi ţara. Vom face controale suplimentare aici", a declarat şeful statului american în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, fără a preciza despre ce ţări africane este vorba.

Potrivit Gândul, Obama a adăugat că este vorba despre măsuri de "precauţie" pentru eventualii delegaţi la summit care s-ar fi putut confrunta cu "riscul marginal, infinitezimal de expunere" la virusul Ebola.

După ce a dat asigurări că Ebola nu se transmite uşor, preşedintele SUA a mai declarat că este fundamental ca cei care au contractat virusul să fie identificaţi şi puşi în carantină şi ca SUA să se asigure că sunt puse în funcţiune protocoale pentru evitarea contaminării.

Obama va fi, începând de luni, gazda summitului SUA-Africa, ce va reuni circa 50 de şefi de stat şi de guvern, în condiţiile în care Liberia, Sierra Leone şi Guineea se confruntă cu o epidemie de o amploare fără precedent, responsabilă de moartea a 729 de persoane dintre cei 1.300 de bolnavi infectaţi începând din luna martie, boala ajungând recent şi în Nigeria. De altfel, preşedintele din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, şi cel din Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, au renunţat să mai meargă la acest summit.

În pofida optimismului lui Barack Obama şi a informaţiilor conform cărora Ebola se transmite doar prin fluide ale corpului şi sânge, un raport BBC din noiembrie 2012 arată că oameni de ştiinţă din Canada au descoperit că "cea mai mortală formă a virusului Ebola se poate transmite pe calea aerului, între specii". Una dintre căile de răspândirea a bolii este prin picături de apă infestate, aflate în suspensie în aer, cum ar fi stropii de salivă răspândiţi prin strănut.

Mai mult, boala are o perioadă de incubaţie variabilă, oscilând între 2 şi 21 de zile, nefiind diagnosticabilă instantaneu. Ebola poate fi diagnosticată în laborator, însă aflarea rezultatelor testelor poate dura şi câteva zile.

Reamintim că unul dintre cei mai titraţi medici în materie de Ebola din Sierra Leone a murit miercuri, infestat de virusul letal. Chiar dacă era bine pregătit în combaterea bolii, chiar şi el a subestimat abilitatea acestui virus de a se transmite de la o persoană la alta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor