World Gold Council: băncile ar putea pierde monopolul asupra stabilirii preţului la aur

Băncile ar putea pierde exclusivitatea responsabilităţii pentru stabilirea preţului de referinţă al aurului, conform noilor regulamente propuse de industria bancară
Lingouri de aur (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
P. P.
08.07.2014

Băncile ar putea pierde exclusivitatea responsabilităţii pentru stabilirea preţului de referinţă al aurului, conform noilor regulamente propuse de industria bancară, anunţă The Telegraph.

Părţi excluse în trecut, precum industria minieră şi de prelucrare a aurului, ar putea fi cooptate în mecanismul de fixare a preţului la aur în Londra, care a fost controlat exclusiv de bănci timp de aproape un secol. Mecanismul bancar ce permitea acest lucru se află acum sub investigaţie, în urma acuzaţiilor privind corupţia sistemului.

La summit-ul desfăşurat cu ocazia World Gold Council (WGC), luni, regulatorii, băncile şi investitorii au căzut de acord să discute noile opţiuni pentru fixarea preţului de referinţă al aurului, care influenţează global comerţul cu preţiosul metal.

Momentan preţul este fixat de două ori pe zi de patru bănci – HSBC, Barclays, Scotiabank şi Societe Generale – care ajung la un "consens" în baza propunerilor efectuate de fiecare parte.

Totuşi, sistemul a fost anchetat în urma problemelor legate de LIBOR, un alt scandal major care a zguduit încrederea în probitatea marii finanţe. Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) a penalizat Barclays cu 26 de milioane de lire la începutul acestui an din cauza problemelor legate de fixarea preţului aurului. Iar săptămâna trecută, parlamentarii au fost informaţi că este posibil ca piaţa să fie fraudată.

Politicienii din Treasury Select Committee au cerut ca FCA să investigheze posibilele manipulări ale preţului aurului, după ce şeful infrastructurii şi politicilor de piaţă, David Bailey, a declarat că membrii sistemului pot să manipuleze preţul de referinţă.

Natalie Dempster, directorul WGC pentru relaţia cu băncile centrale şi politici publice, a declarat că cei implicaţi în negocierile de luni au confirmat că vor fi necesare şi alte organisme de reglementare în sistemul de calculare a preţului la aur.

Chiar dacă există un ”apetit” pentru reformă, noi candidaţi care să dorească să intre în sistemul de calculare a preţului la aur sunt greu de găsit, mai ales că vor fi expuşi la incriminări legate de manipularea preţului şi deoarece lipsesc stimulentele care să-i convingă să se implice în proces. Deutsche Bank şi-a cedat poziţia din comisia de calculare a preţului aurului la începutul acestui an, în perioada când controalele asupra mecanismului de calculare a preţului de referinţă s-au intensificat.

”Există o viziune conform căreia riscul mare şi răsplata mică ar putea descuraja potenţialii doritori”, a afirmat aceasta.

Includerea altor organizaţii din afara domeniului financiar în sistemul de calculare a preţului aurului din Londra s-ar putea dovedi cea mai mare modificare din sistem de la crearea acestuia, în 1919. Preţul este o cotă de referinţă majoră pentru comercianţii celei mai mari pieţe de aur a lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor