Un pacient infestat cu Ebola a ajuns în SUA. Autorităţile, încrezătoare că pot ţine situaţia sub control
Unul dintre cei doi americani infectaţi cu virusul Ebola în Africa a ajuns sâmbătă în Statele Unite, la bordul unui avion sanitar, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Avionul care l-a repatriat pe medicul Kent Brantly, în vârstă de 33 de ani, a aterizat la baza aeriană Dobbins, din apropiere de Atlanta (sud-estul statului Georgia) cu puţin timp înainte de ora 11.50 (15.50 GMT). Medicul a fost apoi transportat rapid cu ambulanţa către spitalul unde urma să fie internat.
Cel de-a doua persoană infestată cu Ebola, Nancy Writebol, va fi transferată în SUA peste câteva zile.
Kent Brantly şi Nancy Writebol au contractat Ebola în Liberia, una dintre cele trei ţări, împreună cu Sierra Leone şi Guineea, care se confruntă cu o epidemie de o amploare fără precedent, responsabilă de moartea a 729 de persoane dintre cei 1.300 de bolnavi infectaţi începând din luna martie.
Este prima dată când o persoană infectată cu virusul Ebola se află pe teritoriul american. Autorităţile SUA s-au declarat însă încrezătoare că pot proteja publicul de orice risc de transmitere a acestui agent patogen foarte virulent, pentru care nu există tratament, mortalitatea putând urca până la 90%.
Deşi în majoritatea ştirilor despre epidemia de Ebola se afirmă că virusul se transmite doar prin fluide ale corpului şi sânge, un raport BBC din noiembrie 2012 arată că oameni de ştiinţă din Canada au descoperit că “cea mai mortală formă a virusului Ebola se poate transmite pe calea aerului, între specii. Una din căile de răspândirea a bolii este prin picături de apă infestate, aflate în suspensie în aer, cum ar fi stropii de salivă răspândiţi prin strănut.
Reamintim că unul din cei mai titraţi medici în materie de Ebola din Sierra Leone a murit miercuri infestat de virusul letal. Chiar dacă era bine pregătit în combaterea bolii, chiar şi el a subestimat abilitatea acestui virus de a se transmite de la o persoană la alta.