Oamenii de ştiinţă redescoperă o plantă rară: orhideea cu creastă galben-portocalie, dispărută de aproape 20 de ani

Platanthera cristata (Dr. Thomas G. Barnes/United States Fish and Wildlife Service)
Mioara Stoica
31.08.2020

O orhidee galben-portocaliu dispărută timp de aproape două decenii a fost redescoperită în statul Massachusetts (SUA). Încă din momentul dispariţiei sale, în 2001, această plantă rară şi pe cale de dispariţie a fost obiectul multor speculaţii. Botanicii sunt extrem de interesaţi de conservarea acesteia, astfel că United States Fish and Wildlife Service (USFWS sau FWS) din Massachusetts a luat o decizie inedită: în anul 2020 nu va fi dezvăluit locul exact al acestor orhidee.

Expertul în plante rare Dr. Robert Wernerehl, din programul MassWildlife's Natural Heritage & Endangered Species Program, a descoperit în luna august opt plante de orhidee cu creastă Platanthera cristata crescând în sălbăticie. Wernerehl a susţinut că redescoperirea acestei plante fermecătoare i-a luat respiraţia.

Platanthera cristata (mass.gov/news/endangered-orchid-rediscovered-in-bristol-county)
Platanthera cristata (mass.gov/news/endangered-orchid-rediscovered-in-bristol-county)

Deşi botanistul a fost bucuros să anunţe că „micuţa orhidee cu fascinanţi muguri portocalii” a fost găsită crescând pe un teren public parţial protejat din districtul Bristol, locul exact este încă păstrat secret.

"Având în vedere condiţiile acestui loc şi ştiind că mulţi botanişti au căutat fără succes această plantă rară ani de zile, în mod absolut, nu mă aşteptam să o găsesc", a declarat Wernerehl pentru WWLP. „Dar pe măsură ce îmi făceam drum printre desişurile dese încărcate cu iederă otrăvitoare, m-am motivat să continuu să merg înainte încet şi să continui să caut”.

„Privind în jos”, a continuat el descriind descoperirea, “mi-a atras atenţia un punct portocaliu strălucitor printre încrengătura ramurilor şi, în timp ce mă aplecam asupra plantei, am ştiut imediat că o găsisem”.

Wernerehl a declarat că a fost cuprins de neîncredere momentan, dar ulterior a putut confirma că orhideea galben-portocalie din faţa sa era de fapt floarea care se ascundea de aproape 20 de ani.

Botanistul a descris locul unde a reapărut orhideea ca fiind „o mlaştină plină de arbuşti, azalee de mlaştină şi iederă otrăvitoare”, dar nu a dezvăluit locul sau coordonatele exacte, pentru a putea fi conservată specia de orhidee.

Înainte de ultima sa apariţie în 2001, orhideea cu flori galben-portocalii a fost documentată în statul Massachusetts doar în 1905, 1908 şi 1987, a raportat MassWildlife. Botanicii din Massachusetts au efectuat inspecţii repetate de-a lungul anilor, fără niciun rezultat.

Potrivit unei fişe tehnice a USFWS din Massachusetts, orhideea cu creastă începe să înflorească, în general, în luna august, de preferinţă în solul umed, acid, al mlaştinilor şi preriilor umede. Florile galben-portocalii spectaculoase pot atinge de la 2,54 cm până la 12,7 cm în lungime, iar pintenii săi subţiri plini de nectar atrag bondarii - polenizatorul principal al orhideei.

 (mass.gov/news/endangered-orchid-rediscovered-in-bristol-county)
(mass.gov/news/endangered-orchid-rediscovered-in-bristol-county)

Orhideele Platanthera cristata care au apărut în Bristol continuă să fie expuse turbulenţei mediului, speciilor invazive, focului şi prădătorilor locali (populaţia de cerbi). Specia continuă să fie listată de stat ca fiind „pe cale de dispariţie”.

Cu toate acestea, Dr. Robert Wernerehl, într-un interviu despre descoperirea sa în cadrul MassWildlife's Natural Heritage & Endangered Species Program a remarcat că momentul reapariţiei aceste specii rare a fost cu adevărat remarcabil, având în vedere că în 2020 se împlinesc 30 de ani de la emiterea legii Massachusetts Endangered Species Act (MESA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor