Frumuseţe şi măreţie - trandafirul japonez (video)

Hibiscus rosa-sinensis sau Trandafirul japonez (pixabay.com)
Simona Milea
07.02.2020

Trandafirul japonez este o plantă decorativă (numele ştiinţific Hibiscus rosa-sinensis, din familia Malvacea) ce provine din Japonia, China şi India. În Europa a fost adus în secolul al XVIII-lea.

Este foarte apreciat pentru frunzişul de un verde strălucitor, are flori mari simple, duble sau bătute foarte parfumate, cu diametrul de 8-9 cm, ce apar în capătul lăstarilor viguroşi, prezentând o bogată paletă de culori de la nuanţe de roşu, violet, roz, alb, ce pot înflori în timpul iernii sau la începutul primăverii.

Pentru ca floarea să poată să se dezvolte frumos, plantarea trebuie făcută într-un ghiveci destul de mare, să aibă luminozitate şi temperaturi ridicate. Preferă pământ cu substanţe organice, dar tolerează o gamă largă de tipuri de sol, inclusiv lut şi nisip. PH-ul solului uşor acid este cel mai bun.

Varietăţile horticole

Hibiscus este o plantă interesantă, uşor de crescut în apartamente datorită florilor excepţionale. Genul Hibiscus conţine circa 300 de specii, fie anuale, fie perene, arbuşti sau arbori miniaturizaţi, toate cu flori minunate.

1. Hibiscus rosa-sinensis - plantă perenă tip arbust de 1metru înălţime, cu frunze ovale, cu margini dinţate de culoare verde închis. Înfloreşte în perioada iunie-septembrie.

„Cooperi” este o varietate cu frunze colorate cu nuanţe de verde, alb şi roz, iar florile sunt mici.

„Mist” are flori strălucitoare galben-portocaliu.

„Alba”se remarcă prin frumoasele sale flori albe.

2. Hibiscus schizopetalus este un arbust cu tulpini înguste şi frunze verzi, originar din Kenya şi din alte regiuni tropicale din Africa. Florile sunt de culoare roşu-portocaliu, cu petale arcuite spre exterior cu un lung şir de stamine.

3. Hibiscus trionum, specie originară din Africa, cu aspect de tufă ce creşte cam 90 de centimetri. Florile înfloresc în perioada august-septembrie, şi pot fi de culoare galben, alb sau crem cu centrul maro.

Îngrijirea: îngrăşăminte, irigare şi temperatură

Înainte de înflorire, pentru o creştere activă se pun îngrăşăminte azotate, iar în momentul formării mugurilor de flori şi a înfloririi în sine, se introduc fosfor şi potasiu. Se pot utiliza amestecuri de minerale gata preparate de la producători specializaţi.

Irigarea diferă în funcţie de sezon, astfel că primăvara-toamna se recomandă irigarea zilnică. Pe parcursul frigului irigarea trebuie să fie moderată.

Temperatura propice pentru înflorire este de 20º C, pentru iarnă ar trebui să avem temperaturi de minimul 10ºC.

Trandafirul japonez ar trebui tăiat de 2 ori pe an în timpul iernii pentru eliminarea ramurilor uscate, iar curăţarea de primăvară începe pe la sfârşitul lunii februarie - începutul lui martie, cu scopul de a opri creşterea plantei în înălţime. Această tăietură, determină planta să dezvolte ramuri libere, ce se pot grupa în formă de tufă. La 4 ani se va schimba ghiveciul, fiind necesară o textură specială a pământului ce constă din: o parte humus; câteva părţi turbă; o parte nisip; două părţi teren de gazon.

Trandafirul japonez este tratat de unele naţiuni în mod diferit; undeva este un simbol al frumuseţii, undeva este o floare naţională, iar în unele ţări se numeşte floarea morţii.

Există o legendă răspândită cum că hibiscus ar fi un prevestitor al morţii. Deţinând unele proprietăţi mistice, hibiscusul este folosit în diverse ritualuri magice. Dar dincolo de orice superstiţie, dacă doriţi să cumpăraţi această floare învăluită în mister, realizaţi că ea este foarte frumoasă şi benefică pentru o decorare excelentă a casei voastre.

Trandafirul japonez are un efect pozitiv asupra aerului din interior, pentru sănătate şi creează o atmosferă de confort.

Unele ţări aduc flori de hibiscus ca daruri zeilor, fac amulete cu ele şi le dau pentru sărbători. În insulele Hawaii şi în arhipelagul Caraibelor, această plantă este o podoabă a femeilor.

Dacă nu vă afectează semnele negative ale acestei plante, atunci înainte de a avea un hibiscus în casă, trebuie să vă familiarizaţi mai mult cu speciile sale. Există multe legende şi zvonuri despre această floare, dar nici unele dintre ele nu au fost confirmate ştiinţific .

Hibiscus rosa-sinensis sau Trandafirul japonez (pixabay.com)
Hibiscus rosa-sinensis sau Trandafirul japonez (pixabay.com)

Legenda trandafirului japonez

Într-o gradină din Ţara Soarelui Rasare, există un trandafir japonez de o frumusete ireală. Dar în vremurile de demult, trandafirul era micuţ şi cu petalele albe înconjurat de bogatele straturi de flori în coloritul cărora se regăseau toate culorile curcubeului, mai puţin galben. Nemulţumit că era atât de neînsemnat faţă de celelalte flori elegante, iar alte flori îl tratau cu dispreţ, se plângea deseori de soarta lui. Soarele, care fusese martor la tânguielile sale, s-a gândit cum să-l ajute. A doua zi în zori, când natura încă nu se trezise, a trimis o mică rază în grădina cu flori. Trandafirul s-a trezit sub mângâierea caldă a razei şi oglindindu-se somnoros într-o boabă de rouă, a văzut că petalele lui erau aurii şi nu văzuse niciodată un trandafir mai frumos decât cel în care se transformase. Orbit de splendoarea sa, trandafirul a început să se simtă plin de importanţă, uitând că în urmă cu o zi cunoscuse şi el suferinţa din cauza egoismului celorlalte flori, egoism şi mândrie pe care acum le manifesta faţă de suratele lui. Pentru comportarea lui, soarele l-a pedepsit. De aceea acum trandafirii japonezi sunt cele mai frumoase flori, dar floarea rezistă numai câteva zile pe an.

Timpul şi grija pe care o acordaţi pentru îngrijirea şi creşterea unui trandafir japonez vor fi răsplătite cu flori spectaculoase ce durează puţin, dar care merită efortul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor