Artă şi milioane de flori: Castelul Grand-Bigard din Flandra înconjurat de lalele, narcise şi zambile îşi deschide porţile [video]
alte articole
Belgia îşi are propriul festival de flori şi este al doilea din lume ca mărime: cea de-a XVI-ea ediţie a festivalului de flori revine cu cele 1,5 milioane de lalele, narcise şi zambile din grădinile castelului Grand-Bigard (Flandra) - situat la câteva minute de Bruxelles - să „plătească tribut” primăverii.
Starul acestui festival plin de culori sunt lalele, cu 500 de soiuri diferite, astfel încât nu este surprinzător faptul că majoritatea bulbilor provin din Olanda, cel mai mare producător al acestei culturi, spune Cedric Pelgrims de Bigard, unul dintre organizatorii festivalului.
Dar alături de lalele de află 80 de soiuri de narcise şi 20 de soiuri de zambile care, împreună, înconjoară acest castel monument istoric al arhitecturii baroce belgiene ce îşi deschide porţile publicului doar în timpul festivalului, 6 aprilie - 5 mai.
Pelgrims a semnalat că cele mai admirate flori în rândul vizitatorilor, care vin de obicei în familie, sunt: laleaua papagal ale cărei petale au margini neregulate şi de multe ori se amestecă cu cel puţin două culori, şi fritillaria imperialis coroana imperială, o plantă bulboasă, cu inflorescenţe ce privesc în jos.
În plus, sera castelului, recent restaurată, găzduieşte o expoziţie de 150 de creaţii florale care sunt restaurate cu atenţie în fiecare săptămână.
Ca o noutate, grădina castelului, ocupând o suprafaţă de 14 hectare, găzduieşte în acest an 20 de reproduceri la scară reală după picturi de Pieter Bruegel cel Bătrân, care pot fi descoperite în timpul plimbării printre minunatele flori, pentru a marca 450 de ani de la moartea pictorului flamand.
Pieter Bruegel cel Bătrân numit şi Bruegel al Ţăranilor (n. ca. 1525, Kempen - d. 18 septembrie 1569, Bruxelles) este cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea. Graţie originalităţii şi unicităţii operei sale, ocupă un loc excepţional în istoria picturii. Artistul profită la maximum de experienţele predecesorilor săi flamanzi şi italieni pentru a-şi dezvolta propriul stil.
Se ştie puţin despre viaţa sa: a trăit în Anvers, a călătorit în Franţa şi Italia şi s-a mutat la Bruxelles după ce s-a căsătorit. Pe parcursul carierei sale, el a creat şaptezeci de picturi şi patruzeci de desene. Călătoria în Italia a avut o importanţă decisivă pentru dezvoltarea lui Bruegel ca pictor. Influenţele artei italiene erau, de altfel, evidente în pictura flamandă din acea vreme. El realizează însă o cotitură fundamentală: arta, care pentru creatorii renascentişti reprezintă o reflectare a celor mai de preţ calităţi omeneşti, se transformă – în cazul lui – într-un instrument de descriere a vieţii de fiecare zi, de creare a unor imagini care oglindesc obiceiurile epocii, satirice, sarcastice şi în acelaşi timp frumoase.
„Bruegel a trăit şi a lucrat în Bruxelles şi împrejurimi, astfel încât ar fi putut trece prin grădinile acestui castel. Cunoaştem una din lucrările sale, Parabola orbilor (1568)), în care există o biserică care se află foarte aproape de castel”, spune Pelgrims.
Dacă anul trecut aceste grădini au fost vizitate de mai mult de 30.000 de vizitatori, organizatorii se aşteaptă ca acest număr să crească în acest an tocmai datorită expoziţiei de reproduceri de picturi de Bruegel.
Castelul Grand-Bigard, situat la 7 kilometri de Bruxelles, a fost construit în secolul al XVII-lea şi aparţine Renaşterii Flamande. Clădirea principală este înălţată din cărămidă roşie, care contrastează cu ferestrele de piatră albă şi ardezia albastră a acoperişului, un amestec de culori, în conformitate cu expoziţia florală din acest moment.
Construcţia este înconjurată de un mare canal de apă în care se reflectă plantele care au înflorit în primăvară şi copacii vechi de secole.
Festivalul de flori, Floralia, a fost o idee a familiei Pelgrims, care deţine castelul, acum 16 ani pentru a strânge banii necesari restaurării clădirii. „Am avut ideea de a crea această expoziţie, astfel încât oamenii să poată veni în acest loc excepţional şi, în acelaşi timp, pentru a ajuta la finanţarea unei părţi din conservarea şi restaurarea acestui monument”, relatează organizatorul.
Festivalul şi castelul sunt deschise numai o lună pe an, dar deja din toamnă se plantează primii bulbi de flori care vor înflori în primăvara anului viitor. La sfârşitul expoziţiei, mantia de flori care acoperă grădinile castelului este îndepărtată şi transformată în îngrăşământ, astfel încât ciclul să înceapă din nou.