Crinul - o floare regală [video]
alte articole
Dintre numeroasele flori de vară, crinii au o mare varietate de culori, sunt rezistenţi, astfel că ne putem bucura de florile lor minunate din luna mai până în septembrie.
Mihai Eminescu, care iubea crinii, spunea: ”Pădurile de flori, în care fiecare floare e ca un arbore, iar crinul ca o urnă, 'florăria de giganţi', constituiesc un arhanghelism muzical cu linii prelungi şi transparente, în care întâlnim o încetinire paradisiacă a mişcărilor de stil dantesc”.
Crinul este numele popular al familiei Lilium, un gen de plante cu flori erbacee ce cresc din bulbi. Poate fi găsit în zonele temperate de Nord, existând aproximativ 110 specii din familia crinului. Aceasta este cea mai veche floare cultivată de om, care este ilustrată şi pe obiecte de cult şi podoabe în toate perioadele evoluţiei civilizaţiei umane. Această floare îşi are originea în Japonia, iar de aici ajunge în Europa unde este considerată floare regală şi simbol al suveranităţii.
Atât la greci, cât şi la romani, simboliza speranţa şi triumful, fiind utilizat alături de laur şi trandafir la confecţionarea coroanelor învingătorilor, dar şi ca ofrandă adusă zeiţei frumuseţii. În Evul Mediu, coroana franceză şi-a ales crinul ca simbol, deoarece îl asocia cu principiul masculinităţii.
În Egiptul Antic acum 4.000 de ani, se făceau aranjamente florale folosite ca ofrandă pentru temple, cât şi ca decoraţiuni la petreceri, iar grecii sunt primii care dau florilor un rol decorativ prin realizarea ghirlandelor şi coroniţelor folosind flori de o singură culoare. În perioada Renaşterii, florile capătă statutul de simboluri, iar în ceea ce priveşte decoraţiunile, acestea devin o artă.
Tipuri de crini şi simbolistica lor
Crinul alb (Lilium Candidum) are un parfum intens şi petale imaculate, fiind cunoscut şi sub numele de Madona. Este o plantă de grădină, iar o singură tulpină produce până la 20 de flori, realizând un minunat tablou decorativ. Acest crin este asociat cu Fecioara Maria: frunzele simbolizau modestia ei, iar petalele albe inocenţa şi puritatea. Cu ocazia zilei de Sf. Mărie, pe 8 septembrie, se oferă crini albi.
Fleur-de-lis este crinul cu 3 petale pe care îl găsim desenat pe blazonul Casei Regale Fanceze, reprezentând regalitatea, prosperitate, credinţă, speranţă şi virtute.
Crinul imperial (Lilium Regale) este cel mai cunoscut dintre toate speciile datorită parfumului său dulceag şi foarte putetrnic, mai ales în timpul nopţiii. Florile albe au dungi fine purpurii pe exteriorul petalelor şi sunt deosebit de frumoase în momentul deschiderii florii.
Crinul de cameră (Amaryllis) este un simbol al frumuseţii absolute, este o floare utilizată pentru a indica o valoare dincolo de frumuseţe.
Crinul de pădure (Lilium martagon): se spune că este una dintre cele mai frumoase şi graţioase plante ce creşte la munte, fiind o specie rară declarată monument al naturii. Este o plantă sălbatică perenă, originară din Europa, ce înfloreşte în mai şi iunie. Prezintă o gamă de culori de la roşu şi roz la violaceu, având o caracteristica unică: un singur fir de crin poate purta până la 50 de flori, în mod normal are între 10-20 de flori.
Crinii deţin o paletă vastă de culori, care sunt cunoscute pentru anumite simboluri. Cei mai răspândiţi sunt: crini albi - puritate şi virtute; cei roz - prosperitate, abundenţă şi vanitate; cei roşii - pasiune; cei portocalii - încredere, mândrie, bogăţie, modestie; cei galbeni - recunoştinţă, bucurie, falsitate sau distracţie.
Legende
De-a lungul veacurilor, au circulat legende despre acestă minunată floare, care s-au răspândit de la un popor la altul.
A existat odată o vrăjitoare rea şi puternică, care tot ce atingea se transforma în piatră, dar dacă atingea un copil, acesta se transforma într-o floare. În acele vremuri, doi copii, frate şi soră, au plecat în lume pentru a-şi găsi o familie. Copiii ajung la castelul vrăjitoarei, care o transformă pe fată într-o floare. Dorind să-şi salveze sora, fratele a apelat la Zeul Florilor, care i-a dat o floare cu ajutorul căreia să devină din nou fiinţă. Dacă această floare atingea un lucru fermecat de vrăjitoare, rupea vraja, astfel că băiatul şi-a recuperat sora. Cei doi au încercat să fugă, dar vrăjitoarea i-a transformat în crini cu miros puternic, ce te făcea să nu poţi să te apropii de ei cu ”floarea fermecată” pentru a-i salva.
În mitologia greacă, crinul reprezintă maternitatea şi fertilitatea, deoarece se spune că a apărut din laptele Herei soţia lui Zeus. O legendă romană povesteşte că atunci când zeiţa iubirii Venus a ieşit din apa mării, ea a privit un crin şi a invidiat frumuseţea acestei flori. Cu speranţa de a-i diminua frumuseţea, ea a adăugat un element nou: un pistil lung în centru florii.
Curiozităţi despre crini
- crinul pistruiat, Blackberry Lily, este considerat cel mai frumos şi elegant crin de grădină;
- toţi crinii sunt toxici şi otrăvitori; pisicile sunt cele mai afectate; copiii trebui să fie supravegheaţi când se afla în prejma crinilor;
- egiptenii sunt primii care au extras un parfum şi uleiuri esenţiale din crini;
- în epoca Victoriană era floarea preferată; fetele purtau crini la primul bal; era încorporat în buchetul de mireasă şi utilizat la ceremoniile de botez;
- se cunoaşte din bătrâni că mirosul de crin duce la somnolenţă şi dureri de cap.
Crinul sălbatic este o plantă comestibilă, cu gust bun, uşor dulceag, excelent în salate, mâncăruri sau supe. Se pot mânca tuberculii, florile, tulpinile şi mugurii, dar toate acestea le găsim în bucătăria tradiţională chineză, coreeană, taiwaneză, vietnameză, tailandeză şi japoneză. Florile se consumă proaspete în salate, sotate cu unt şi usturoi, dar şi gătite mai elaborat.
Mugurii de crin uscaţi sunt folosiţi iarna în mâncare şi supe, iar tuberculii se gătesc la cuptor ca şi cartofii noi sau puşi în mâncare.