Oamenii de ştiinţă au calculat probabilitatea existenţei umane. Ai fi uimit să afli rezultatele
alte articole
Pentru a ilustra cât de preţioasă este fiecare fiinţă umană, Mel Robbins a evidenţiat, în cadrul unei conferinţe Ted Talk din 2011, că probabilitatea de a te fi născut cu caracteristicile pe care le ai este de aproximativ 1/400 trilioane. Pare incredibil, nu? Aceasta este probabilitatea de a te fi născut în momentul în care te-ai născut, cu părinţi tăi specifici, precum şi cu compoziţia ta genetică particulară.
Dr. Ali Binazir a dus conceputul puţin mai departe. El a participat la Ted Talk cu acea ocazie şi, ulterior, a cercetat afirmaţia, făcând propriile sale calcule referitoare la probabilitatea existenţa unei persoane. Dr. Binazir este autor şi specialist în schimbări personale (personal change specialist), a studiat la Harvard, a primit o diplomă în medicină la Universitatea din California, şi a studiat filozofia la Universitatea din Cambridge.
El a analizat probabilitatea ca părinţii unui om să se întâlnească, având în vedere cât de mulţi bărbaţi şi femei există pe Pământ şi cât de mulţi oameni de sex opus ar fi întâlnit mama şi tatăl tău în primii 25 de ani de viaţă. Apoi a calculat şansele ca ei să-şi vorbească, să se întâlnească din nou, să formeze o relaţie pe termen lung, să facă copii împreună, şi ca ovulul perfect să se combine cu spermatozoidul perfect pentru a crea pe cineva. Dr. Binazir merge chiar mai departe, şi încercând să calculeze probabilitatea de procreere a tuturor strămoşilor cuiva.
Concluzia este că "şansele ca tu să exişti sunt practic zero".
Doctorul ilustrează situaţia în felul acesta: "(Probabilitatea existenţei tale) este probabilitatea ca două milioane de oameni să stea împreună să joace un joc de zaruri cu trilioane de feţe. Fiecare aruncă zarurile şi toţi dau exact acelaşi număr – spre exemplu, 550,343,279,001."
"Un miracol este un eveniment atât de puţin probabil să se întâmple, încât este aproape imposibil. În urma acestei definiţii, tocmai am arătat că tu eşti un miracol", a scris el. "Acum, mergi mai departe, simte-te şi acţionează ca miracolul care eşti".
Budiştii vorbeau despre cât de preţioasă este viaţa umană. Binazir a amintit de această analogie budistă: "Imaginaţi-vă că există un colac de salvare aruncat undeva într-un ocean şi există doar o broască ţestoasă în toate oceanele, înotând sub apă pe undeva. Probabilitatea ca tu să apari şi să exişti este la fel de mică cu probabilitatea ca acea broască ţestoasă să-şi scoată capul afară din apă în mijlocul acestui colac de salvare, dintr-o singură încercare".
Binazir a decis să testeze înţelegerea budistă şi să o compare cu înţelegerea ştiinţifică modernă. El a analizat cantitatea de apă din oceane în comparaţie cu dimensiunea colacului de salvare şi a ajuns la concluzia că şansele ca un cap de broască ţestoasă să iasă la suprafaţă, exact în mijlocul colacului de salvare, erau de aproximativ 1/700 de trilioane.
"1/400 de trilioane versus 1/700 de trilioane? Trebuie să spun că cele două numere sunt destul de apropiate pentru o astfel de noţiune exagerată, venită din două surse complet diferite: înţelepţii antici budişti şi oamenii de ştiinţă de astăzi", a adăugat Dr. Ali Binazir.