O studentă româncă a primit premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film din Istanbul

Ioana Grigore a primit premiul pentru cel mai bun documentar la International Short Film Festival Istanbul
L.M.
29.05.2016

Ioana Grigore, de 22 de ani, studentă la UNTC Bucureşti, a primit premiul pentru cel mai bun documentar la Internaţional Short Film Festival Istanbul, unul dintre cele mai respectate evenimente cinematografice de profil din Europa. Tema abordată, bombardamentele NATO din 1999 asupra Republicii Federative Iugoslavia, este una extrem de sensibilă şi a făcut deja subiectul altor mii de documentare. Documentarul tinerei piteştene, intitulat „10:34 to Belgrade“, a avut un buget extrem de mic, iar echipa coordonată din postura sa de regizoare a muncit aproape voluntar.

„Filmul a pornit ca o colaborare între două şcoli de film, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti şi Faculty of Dramatic Arts din Belgrad. Unul dintre profesorii mei mi-a propus să fac un documentar în Belgrad cu o echipă sârbească, pe o temă aleasă de mine. Am spus «Da» fără să stau pe gânduri”, a declarat Ioana Grigore.

Totul a început cu o vizită de 12 zile a Ioanei la Belgrad. Plecase cu gândul că ar putea exploata singurul subiect despre care avea prea puţină informaţie - bombardamentul NATO din 1999. Era hotărâtă să intervieveze oameni din diferite medii sociale şi de vârste diferite. Despre acest subiect se scrisese mult deja, dar ţinta româncei era să treacă dincolo de politic şi să aducă „partea foarte personală a evenimentului”.

În cele 78 de zile ale atacului NATO, decis de alianţa militară fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, bilanţul a fost: 2.500 de morţi şi peste 12.500 de răniţi. De aici a pornit Ioana pentru a căuta poveşti puternice spuse de oameni care au văzut năruindu-se, sub bombardamente, grădiniţe, şcoli, spitale, poduri şi case. Despre localnicii cărora le-au murit copiii, fraţii, părinţii şi prietenii, sub ochii lor, ei au rămas să trăiască într-o Serbie mutilată.

Premiera scurtmetrajului „10:34 to Belgrade“ a avut loc la Istanbul Internaţional Short Film Festival, la interval de o lună după ce, pe 23 martie 2016, Serbia a comemorat 17 ani de la declanşarea bombardamentelor celor 1.200 de avioane NATO. Un juriu internaţional i-a recunoscut Ioanei meritul de a fi reuşit să surprindă, într-o manieră personală şi tulburătoare, drama belgrădenilor. Premiul a fost o surpriză cu totul neaşteptată pentru studenta româncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor