Mungiu, unul dintre favoriţii de la Cannes, premiat ca cel mai bun regizor, pentru „Bacalaureat”
alte articole
Cristian Mungiu a a câştigat premiul pentru regie, cu filmul Bacalaureat, la gala celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.
Regizorul român a primit premiul ex-aequo, alături de francezul Olivier Assayas, pentru filmul "Personal Shopper".
"Bacalaureat este un film care reflectă conştiinţa umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generaţia celor născuţi în anii '90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Titieni joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecţia de la Cannes", scrie The Guardian.
Allocine.fr a făcut şi o listă de motive pentru care spectatorii ar trebui să vadă filmul, printre care: ”Pentru privirea fetei, protagonista peliculei, atunci când rosteşte ultima replică. E ceva bulversant” şi ”Bacalaureat este un film pudic, desigur, dar, sub această delicateţe şi această reţinere, se ascunde o emoţie nemăsurată, care nu cere altceva decât să explodeze la suprafaţă. Şi, fără a dezvălui mai mult din film, acest fenomen chiar se produce”.
Criticul Philippe Rouyer afirmă: ”La Cannes 2016, prin «Bacalaureat», românul Cristian Mungiu reuşeşte filmul perfect. O poveste morală despre compromis şi integritate”.
Aurélien Ferenczi nu-şi ascunde cuvintele de laudă la adresa acestui film: ”Prin intermediul lui Mungiu, vedem la lucru o frăţie de cineaşti care analizează vinovăţia clasei de mijloc: Haneke (Cache), Ceylan (Winter Sleep), Farhadi (A Separation)”. Critic admiră, de asemenea, şcoala cinematografică din România: ”Filmul lui Mungiu, prezentat după cel al lui Puiu. De ce oare reuşeşte cinema-ul românesc infinit mai bine decât cel francez să prezinte lumea de azi?”
Criticul Kat Kvinna dă dovadă şi de umor: ”Putem să-i dăm imediat un al doilea Palme d'Or lui Mungiu la Cannes 2016!”.
Site-ul Lexpress.fr a lăudat măiestria regizorală a cineastului Cristian Mungiu, amintind trofeele câştigate de regizorul român la ediţiile precedente ale festivalului de pe Croazetă.
”Între Festivalul de la Cannes şi Cristian Mungiu, frumoasa poveste de dragoste continuă. După «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», încununat cu Palme d'Or, în 2007, şi premiul pentru scenariu şi cel de interpretare acordat eroinelor sale din «După dealuri», în 2012, regizorul român revine pentru a treia oară în competiţia oficială cu «Bacalaureat», o operă cinematografică de înaltă ţinută artistică. Puţin peste 2 ore de măiestrie simplă şi precisă a regiei sale însoţesc într-un fel strălucitor o poveste exactă în jurul unui tată de familie, împărţit între principiile sale dintotdeauna şi realitatea care îl va împinge să le încalce”.
Bacalaureat se impune ca unul dintre marii favoriţi în cursa pentru Palme d'Or, la doar câteva zile după compatriotul său «Sieranevada», de Cristi Puiu. România nu ar trebui să fie absentă din palmaresul ediţiei din 2016”, se încheie articolul din Lexpress.fr, remarcând interpretarea strălucită a actorului Adrian Titieni.
Filmul lui Cristian Mungiu, „este un film inteligent, angajant, labirintic”, spun criticii de la The Playlist. ”Cu o intrigă multistratificată, chinuitoare, înfăşurată intrinsec pe moralitate, noul film al lui Mungiu este mai puţin liniar, mai circular sau mai degrabă cu o formă de spirală, faţă de titlurile sale prezentate anterior la Cannes, dar, cu toate acestea, nu este mai puţin riguros şi, probabil, chiar mai visceral şi mai critic la adresa societăţii româneşti, deoarece oferă criticilor pe care le generează un spectru mai larg de acţiune. Tehnica lui Mungiu este înşelătoare: manevrată atât de bine de Noul Val românesc, estetica realistă a locurilor filmate oferă o autenticitate care dă sentimentul de brut, însă modul de a spune povestea este mătăsos - regizorul român ştie întotdeauna ce scenă să evidenţieze şi la scenă să renunţe şi, în ciuda uriaşei spirale a intrigii şi personajelor, noi, spectatorii, ne aflăm întotdeauna alături de personaje exact acolo unde trebuie”.
Despre talentul regizorului român, Leslie Felperin de la The Hollywood Reporter scrie:
”Mungiu deţine o măiestrie tehnică a artei sale, care pare atât de lipsită de efort, atât de subtilă şi atât de insinuant naturală, încât spectatorii cu mai puţin spirit de observaţie ar putea să rateze foarte uşor şansa de a remarca talentul său şi să creadă că filmul este doar o vorbărie românească, în timp ce camera se mişcă prea mult pe loc. Bacalaureat este însă unul dintre cele mai bune filme ale lui Mungiu, dar, chiar şi aşa, o astfel de operă, înfrânată, temperată din punct de vedere emoţional, este mai interesantă şi mai provocatoare decât cele mai bune filme ale multor regizori”.