Cele mai bune filme documentare despre China

China este considerată a doua putere economică a lumii, însă, aşa cum spunea Amartya Sen, laureată a premiului Nobel, creşterea economică, ce nu acordă nicio atenţie prosperităţii propriului popor, este nimic.
Pictură înfăţişând o fetiţă în Manhattan, ce spune oamenilor despre persecuţia Falun Gong (Centrul Artistic Falun Dafa)
Nina Cîmpeanu
07.02.2015

China este considerată a doua putere economică a lumii, însă, aşa cum spunea Amartya Sen, laureată a premiului Nobel, creşterea economică, ce nu acordă nicio atenţie prosperităţii propriului popor, este nimic. Cu ce preţ a ajuns să ocupe această poziţie, şi adevărul despre unele dintre cele mai cutremurătoare evenimente înregistrate de istorie, care au loc în prezent în China, sunt dezvăluite în 3 film documentare pe care le-am ales pentru prezentare.

Într-adevăr, China, o ţară care are în spate o civilizaţie şi o cultură veche de 5.000 de ani, în ciuda faţadei de progres economic, se confruntă cu mari probleme, pe care guvernul totalitar încercă din greu să le ascundă prin cenzurarea accesului la informaţie, şi dezinformare. China se situează în fruntea ţărilor cu grave încălcări ale drepturilor omului, şi are, de asemenea, reputaţia de a fi unul dintre cele mai poluate locuri din lume. Cu toată vigilenţa regimului comunist, o serie de filme documentare şi cărţi ( ex. Recoltarea Sângeroasă), au încercat să prezinte lumii şi cealaltă faţă a Chinei, adevărul fiind astfel scos la lumină, şi adus în atenţia publicului.

În prezent, aproape toate lucrurile pe care le găsim în magazine sunt fabricate în China: produse electrocasnice, haine, pantofi, produse de papetărie. Pentru ca oamenii din toată lumea să achiziţioneze la cele mai mici preţuri produse exportate de China, mii de oameni sunt exploataţi în lagărele de muncă forţată, iar sute de tone de substanţe chimice nocive şi metale grele ajung anual în apele curgătoare.

Cele 3 filme documentare vorbesc despre împiedicarea libertăţii de exprimare, limitarea accesului la informaţie, lagăre de muncă forţată, lagăre de re-educare, centre de spălare a creierului, unde sunt persecutaţi prizonierii de conştiinţă - tibetani, uiguri, grupuri religioase, jurnalişti independenţi, militanţi ai drepturilor omului, dar în primul rând practicanţi Falun Gong. Acest grup spiritual paşnic este persecutat din anul 1999 şi transformat în bancă de organe pentru profit, ''o formă fără precedent a răului pe această planetă''.

Vă prezentăm 3 filme documentare care dezvăluie adevărul despre aceste teribile crime ce au loc în zilele noastre în China

1"Free China: Curajul de a Crede" - Regizat de Michael Perlman, realizatorul filmului "Tibet: Dincolo de Frică", şi co-produs de televiziunea NTD cu sediul în New York, documentarul a fost distins cu 5 premii internaţionale, printre care locul întâi la Festivalul Internaţional de Film Independent WorldFest-Houston, premiul Festivalului de Film American Insight Free Speech (Libertatea discursului) în 2012, unde Margaret Chew Barringer, fondatoarea festivalului, l-a declarat câştigătorul detaşat.

De asemenea, piesa muzicală principală interpretată de Q'orianka Kilcher (protagonista filmului "Pocahontas" în filmul "Lumea nouă") a primit, la Hollywood Music-în-Media Awards (HMMA), premiul "Cel mai bun cântec pentru film Indie/Documentar.

Filmul examinează gravele încălcări ale drepturilor omului din China prin istorisirile remarcabile ale lui Jennifer Zeng, fostă membră a partidului comunist, şi a doctorului Charles Lee, un om de afaceri chinez-american, care, împreună cu sute de mii de cetăţeni paşnici, au fost privaţi de libertate şi torturaţi, fizic şi psihic, pentru credinţele lor spirituale.

Subiecte precum folosirea muncii forţate de tip sclavagist, recoltarea fără consimţământ a organelor prizonierilor de conştiinţă şi creşterea importanţei Chinei din punct de vedere economic ca partener de afaceri, face ca" Free China: Curajul de a crede'' să fie esenţial pentru publicul român. Aşa cum afirma Anne Marie Slaughter ''Adevărul poate fi amuţit dar, odată spus, nu mai poate fi ignorat''.

Trailerul fimului poate fi vizionat aici

2"Davids & Goliath" - Este un documentar despre recoltarea ilegală de organe din China, produs şi regizat de regizorul din Vancouver, Canada, Leon Lee, care a câştigat premiul întâi şi 50.000 USD la Festivalul de Film Online Viewster - cel mai renumit festival online de film din lume.

Din cele 230 de pelicule intrate în concurs, Davids & Goliath s-a clasat în primele 10 locuri, fiind ierarhizat în funcţie de popularizarea pe internet. Un juriu format din experţi din industria filmului a selectat apoi cele mai bune filme, acordându-i peliculei David & Goliath cele mai înalte onoruri. A patra ediţie a festivalului de film Viewster s-a axat pe problemele lumii, având drept obiectiv creşterea gradului de conştientizare şi schimbarea.

Juriul a apreciat filmul spunând că este "bine centrat şi alege persoane bine informate, cu o cunoaştere de primă mână a situaţiei dificile din China, argumentându-şi cazurile într-un mod clar şi captivant".

David & Goliath relatează despre ancheta condusă de cei doi nominalizaţi ai premiului Nobel pentru Pace, David Matas şi David Kilgour, un renumit avocat pentru drepturile omului şi fostul secretar canadian pentru Asia-Pacific, care au cercetat problema comerţului ilegal de organe în China. Cei doi au expus concluziile şocante ale anchetei lor prin publicarea volumului Recoltarea Sângeroasă

Prin interviuri cu experţi, martori, şi oameni care au primit transplanturi de organe în China, filmul dezvăluie una dintre cele mai grave crime împotriva umanităţii din lume. Zeci de mii de intervenţii chirurgicale de transplant de organe în China au folosit organele provenite de la prizonierii de conştiinţă executaţi, în cea mai mare parte, practicanţii Falun Gong.

Acesta este al treilea mare premiu pentru film, după câştigarea celui mai bun film documentar la The Indie Fest precum şi a celui mai bun documentar la festivalul Hamilton Film Festival. Filmul a mai fost nominalizat pentru Premiul Umanitar 2014.

Mai multe informaţii găsiţi aici

Între viaţă şi moarte - documentar despre investigarea crimelor de recoltare de organe din China, produs, scris şi editat de Wendy Ma.

Filmul face o introducere în istoria transplanturilor de organe de la prizonierii executaţi, Zong Haiyuan fiind cea care a ''inaugurat'' seria acestor atrocităţi.

În anul 1975, Zong Haiyuan, o învăţătoare din oraşul Ganzhou, a fost arestată pentru susţinerea unui contra- revoluţionar. În închisoare, a scris pe perete ''Jos Huan Goufeng''- conducătorul PCC din acea perioadă. A fost declarată contra- revoluţionară şi executată, în 1978. Soldaţii au ţintit partea dreapta a spatelui pentru ca ea să nu moară imediat şi, în timp ce era în viaţă, i s-au luat rinichii, unul dintre ei fiind transplantat fiului unui înalt oficial.

Conform investigaţiilor conduse de David Kilgour, secretar de stat canadian, şi David Matas, celebru avocat specializat în drepturilor omului, şi publicate în “Raportul despre afirmaţiile făcute în legătură cu recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong în China”, statul chinez se face vinovat de trafic ilegal de organe obţinute de la practicanţii Falun Gong, fără consimţământul acestora.

Din 1999, anul în care a început persecuţia practicii spirituale Falun Gong, s-a înregistrat o creştere fulminantă a transplanturilor de organe, ajungându-se ca, în 2006, numărul anual al acestora să fie de 20.000, conform cifrelor oficiale.

Deşi în China, din motive culturale şi lipsa unei garanţii juridice corespunzătoare, numărul donatorilor de organe este foarte mic, ţara a ajuns să se situeze pe locul 2 în lume, multe spitale efectuând zi şi noapte intervenţii chirurgicale de transplant.

Se menţionează timpul scurt de aşteptare, declarat public de unele spitale, care poate varia de la una la 4 săptămâni, sau câteva zile, pe când în SUA, care are un sistem de donare bine pus la punct, timpul de aşteptare poate fi şi de câţiva ani: astfel, pentru inimă se aşteaptă în medie 8 luni, pentru un ficat 26 luni, iar pentru rinichi 37 luni.

''Pentru a pune capăt complet acestei malefice atrocităţi avem nevoie de o trezire a conştiinţei mai multor oameni. Această ticăloşie fără precedent a pus multe vieţi nevinovate între viaţă şi moarte. Confruntaţi cu această crimă, alegerea fiecărei persoane va plasa conştiinţa omenirii între viaţă şi moarte'', este mesajul cu care se încheie filmul, care poate fi vizionat aici

Falun Dafa, sau Falun Gong, este o practică străveche a corpului, minţii şi spiritului, profund înrădăcinată în cultura tradiţională chineză. Principiile care stau la baza acestei practici spirituale sunt adevăr, compasiune şi toleranţă, la care se adaugă un set de cinci exerciţii line de qigong.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor