Documentarul românesc „Toto şi surorile lui”, premiat la Cannes

"Toto şi surorile lui" spune povestea lui unor copii de romi care aşteaptă ca mama lor, condamnată pentru consum şi trafic de droguri, să se întoarcă de la închisoare.
Scenă din documentarul „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, film premiat la Cannes (aarc.ro)
L.M.
15.05.2016

"Toto şi surorile lui" , filmul documentar al lui Alexander Nanau a fost distins la Cannes cu Prix France Culture Cinema 2016. Documentarul despre copiii unei familii destrămate de romi, filmat 14 săptămâni în cartierul Ferentari din Bucureşti, a avut premiera în 2014, la San Sebastian şi a obţinut peste 30 de distincţii naţionale şi internaţionale.

În 2015, "Toto şi surorile lui" a fost nominalizat la secţiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards şi a câştigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award 2016, în Statele Unite ale Americii.

Filmul lui Alexander Nanau a fost votat de zeci de studenţi care studiază pentru a deveni critici de film dintr-o listă de cinci filme documentare nominalizate. Celelalte patru producţii intrate în selecţie au fost: Janis Joplin, de Amy J. Berg, Une jeunesse allemande, regizat de Jean-Gabriel Périot, Je suis le people, de Anna Rousillon şi Les Ogres, regizat de Lea Fehner.

"Toto şi surorile lui" spune povestea lui Totonel (10 ani) şi a tinerelor Andreea (14 ani) şi Ana (17 ani), care aşteaptă ca mama lor, condamnată pentru consum şi trafic de droguri, să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învaţă cum să supravieţuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce şi familia se va reuni şi vor trăi departe de sărăcia, violenţa şi drogurile care îi înconjoară.’

Pelicula "Toto şi surorile lui" a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar anul trecut, şi a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film românesc.

În 2010, documentarul Lumea văzută de Ion B., produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria Arts Programming, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy. De asemenea, Lumea văzută de Ion B. a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.

Alexander Nanau s-a născut în România în 1979, a trăit în Germania din copilărie şi s-a întors în ţară pentru a produce filmele Lumea văzută de Ion B. şi Toto şi surorile lui. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin.

„Toto şi surorile lui” este produs de Strada Film şi HBO Europe, în co-producţie cu Alexander Nanau Production, şi poate fi vizionat în România pe HBO şi pe platforma HBO GO.

Cinematografia românească este reprezentată anul acesta la Festivalul de film de la Cannes (11 – 22 mai), în cadrul Marche du Film. Standul românesc este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii şi are ca scop principal promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor