„Oamenii muntelui”, film premiat la Festivalul de la Veneţia (1942), săptămâna aceasta la Cinemateca Eforie
alte articole
Joi, 26 mai, la ora 19.00, are loc, la Cinemateca Eforie, o nouă proiecţie în cadrul proiectului „120 de ani de istorie a filmului maghiar”: este vorba despre pelicula Oamenii muntelui (Emberek a havason), în regia lui Szőts Istvan, film recompensat în 1942 cu premiul artistic la Veneţia şi ales de către criticii maghiari, prin vot secret, în anul 2000, printre cele mai bune 12 filme maghiare ale secolului.
Oamenii muntelui, bazat pe o nuvelă de Nyiro József prezintă lumea inegalităţilor sociale, a celor aserviţi, umiliţi şi întristaţi. Aduce pe ecran cu o sinceritate şi compasiune profundă eroii muntelui, în această sferă puritană regăsind idealuri precum abnegaţia, cinstea, onoarea şi solidaritatea. Regizorul comunică prin limbaj vizual ceea ce alţii reuşesc să spună prin vorbe.
Pelicula este una dintre cele mai preţioase din colecţia Arhivei Naţionale şi Institutul de Film din Ungaria (MANDA), negativul original fiind o nitrocopie cu degradări grave, iar sunetul, care a fost înregistrat cu tehnica epocii respective, era foarte distorsionat şi din cauza zgomotelor nefiltrate. În 2014, la iniţiativa MANDA şi cu sprijinul Academiei Maghiare de Artă s-a efectuat restaurarea digitală completă a filmului. Lucrările au fost realizate de Studioul Focus Fox, cu implicarea operatorului de imagine Sára Sandor, studentul şi ucenicul de odinioară al lui Szőts Istvan. Lucrările de digitalizare au durat şase luni, iar suportul digital va permite păstrarea filmului pe termen lung.
Deşi a fost apreciat la Veneţia, filmul Oamenii muntelui a fost atacat şi înainte şi după 1945, iar o altă capodoperă a lui Szőts Istvan, filmul Ének a búzamezőkről (Cântec despre lanurile de grâu), turnat în anul 1947, a fost interzis, planurile sale rămânând nerealizate. În 1956 a participat la înregistrarea revoluţiei pe film, după care a ales calea emigraţiei şi s-a stabilit la Viena.
Szőts Istvan (1912–1998) a studiat pictura la şcoala de pictură a celor doi maeştri, Aba-Novak Vilmos şi Iványi-Grünwald Bela, iar înainte să-şi elaboreze noul stil vizual, în anul 1939 a lucrat la Casa de Filme Hunnia, unde a fost asistentul regizorului Zilahy Lajos.
În anii 60-70 a făcut filme de artă în Austria, a prelucrat agonia Monahiei, arta de la începutul secolului XX, art nouveau şi cel expresionist, prezentând viaţa artistică a lui Gustav Klimt şi Egon Schiele. Între 1964 şi 1969 a predat regie la Academia de Film din Austria. În documentarele sale de artă făcute în Austria a reînviat tradiţiile culturii europene.
Premii accordate lui Szőts Istvan: Premiul pentru Arta Maghiară în 1990, Premiul Kossuth în 1992, Premiul pentru întreaga activitate la Gala Filmului Maghiar în 1994, Premiul pentru Patrimoniu în 1996.
Oamenii muntelui - Emberek a havason
1942, dramă, 89 min., subtitrat în limba română
Regia: Szőts Istvan
Scenariul: Szőts Istvan după nuvela lui Nyiro József
Imaginea: Fekete Ferenc
Editor: Kerényi Zoltan
Muzica: Farkas Ferenc
Distribuţia: Görbe Janos, Szellay Alice, Ferenczi Péterke, Bihari József, Makláry Janos