Ceaiul verde fortifică vitalitatea
alte articole
Nici una din băuturile cunoscute până în prezent nu a atras atenţia oamenilor de ştiinţă în aşa măsură ca ceaiul verde. Se pare, că ceaiul verde este un elixir unic de vindecare, capabil să remedieze o varietate întreagă de boli. Un nou studiu în acest sens demonstrează că ceaiul verde ne poate ajuta să rămânem activi şi sănătoşi, chiar şi la o vârstă înaintată.
Proprietăţile curative ale ceaiului verde determină creşterea rezistenţei organismului uman la numeroase boli. Spectrul de afecţiuni este foarte larg: de la probleme de piele şi boli autoimune la copii, până la boli de inimă şi cancer la adulţi.
Este bine cunoscut faptul, că locuitorii insulei Okinawa (Japonia) au una din cele mai mari speranţe de viaţă din lume. Iniţial, acest specific al băştinaşilor era asociat cu factorii ereditari. Ulterior, s-a demonstrat că nu este aşa. Migrarea japonezilor din Okinawa şi stabilirea cu traiul în alte părţi ale lumii, cum ar fi Brazilia şi Statele Unite, a redus semnificativ speranţa lor de viaţă şi a crescut riscul dezvoltării unor maladii serioase.
Spre deosebire de alte naţiuni asiatice, locuitorii insulei Okinawa beau, în mod tradiţional, o cantitate mare de ceai verde cu iasomie. Ceaiul verde cultivat la altitudini mari, în mod corespunzător, trebuie să fie colectat şi utilizat în consum în termene utile. Aceasta permite menţinerea unei calităţi înalte a ceaiului verde şi a componentelor lui utile. De asemenea, un proces corect de cultivare permite obţinerea unei doze sporite de antioxidanţi în frunzele acestuia. Cum a fost confirmat de numeroase studii în domeniul cancerului, polifenolii din extractul de ceai verde ajută la distrugerea celulelor canceroase, fără a le afecta pe cele normale.
Recent, s-a aflat că ceaiul verde are acţiuni benefice şi asupra calităţii vieţii în cazul persoanelor în etate.
Un studiu efectuat în Japonia de către experţii de la Şcoala Superioară de Medicină a Universităţii din Tohoku, s-a axat pe investigarea stării generale de sănătate a circa 14.000 de oameni, cu vârstă de peste 65 de ani. Cercetătorii au comparat indicatorii de sănătate şi activitatea funcţională a persoanelor care au băut cinci ceşti de ceai verde pe zi şi ai participanţilor la studiu care au băut o ceaşcă de ceai sau mai puţin.
Ţinând cont de faptul că ceaşca tradiţională japoneză conţine aproximativ 100 ml de lichid, cantitatea totală de ceai verde consumat pe zi, trebuie să fie de cel puţin o jumătate de litru. In procesul comparării rezultatelor aferente celor două grupuri investigate, cercetătorii au analizat factorii generali ce influenţează sănătatea, cum ar fi stilul de viaţă, calitatea alimentelor, locul de trai şi condiţiile de mediu.
Ca rezultat, s-a constatat că aproximativ 13% dintre oamenii care beau mai puţin de o ceaşcă de ceai verde suferă de boli ce determină numeroase handicapuri funcţionale în organism. În acelaşi timp, doar 7% din persoanele în vârstă care au consumat aproximativ 5 ceşti de ceai verde pe zi, au manifestat astfel de afecţiuni.
Deşi diferenţa dintre grupuri nu este una dramatică, cercetătorii intenţionează să-şi continue cercetările în ceea ce priveşte relaţia dintre consumul de ceai verde şi procesul de îmbătrânire a organismului uman, relatează naturalnews.