Studiu: Nucile şi alte fructe uscate reduc rata mortalităţii

Beneficiile consumului de nuci
Beneficiile consumului de nuci (Facebook)

A durat 30 de ani până să se dea publicităţii unul dintre cele mai mari studii de acest gen realizat vreodată şi publicat în New England Journal of Medicine, şi care atestă că fructele uscate sunt un adevărat elixir al vieţii.

Potrivit rezultatelor, în grupul celor care mănâncă un pumn de nuci în fiecare zi s-a constatat o reducere cu 29% a deceselor datorate bolilor de inimă.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute, de la Brigham and Women’s Hospital şi de la Harvard School of Public Health. Ei au constatat că printre multiplele beneficii oferite de consumul de fructe uscate şi nuci se află, de asemenea, acela de a nu lua în greutate. Dar cel mai important rezultat, după cum s-a menţionat, a fost mărirea şanselor de viaţă. "Beneficiul cel mai evident a fost o reducere cu 29% a deceselor cauzate de bolile de inimă (ucigaşul numărul unu) - a spus prof. univ. Charles S. Fuchs, director al "Gastrointestinal Cancer Center". "Dar am constatat , de asemenea, o reducere semnificativa, cu 11%, a riscului de a muri de cancer", a mai adăugat el.

Ceea ce a devenit clar pentru cercetători este că anumite fructe uscate au beneficii mai mari. Este vorba despre nuci, migdale, alune, caju, nuci de Brazilia, nuci de macademia, nuci pecan, fistic, alune şi nuci de pin, care au dovedit toate aceleaşi proprietăţi benefice.

Mai multe studii anterioare descoperiseră o asociere între consumul crescut de fructe uscate şi un risc mai mic de boli, precum bolile de inimă, diabetul de tip 2, cancerul de colon, calculii biliari şi diverticulita. Dar nu numai atât: o creştere a consumului de nuci a fost de asemenea legată de o reducere a nivelului de colesterol, stres oxidativ, inflamaţie, adipozitate (grăsime) şi insulină rezistentă.

Pentru acest studiu amplu, oamenii de ştiinţă au folosit un număr enorm de date: “Nurses’ Health Study” a furnizat date colectate de la un număr de 76.464 de femei strânse între anii 1980 şi 2010 iar “Health Professionals’ Follow-up Study” a colectat date de la 42.498 de bărbaţi între anii 1986 şi 2010.

Toţi participanţii la studiu au completat chestionare detaliate la fiecare 2-4 ani, privitoare la dieta lor. Împreună cu aceste chestionare, participanţii au fost rugaţi să relateze cât de des au consumat fructe uscate în porţiuni de minim 18g, echivalent cu un mic pachet de arahide.

Prin intermediul unor metode sofisticate de analiză a datelor, au fost eliminaţi factorii care ar fi putut influenţa o mortalitate redusă. De exemplu, cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat mai multe fructe uscate erau mai slabe, cu probabilitatea mai mică să fumeze şi mai multe şanse de a se angaja în activităţi fizice. Aceleaşi persoane utilizau suplimente de multivitamine şi consumau mai multe fructe şi legume.

"În toate aceste studii, persoanele care au mâncat mai multe fructe uscate au avut probabilitatea mai mică să moară în perioada de urmărire care a durat 30 de ani", a declarat Dr. Ying Bao, principalul autor al raportului.

Datele au relevat faptul că cei care au mâncat fructe uscate mai puţin de o dată pe săptămână au avut un risc de deces redus cu 7%, cei care au mâncat fructe uscate cel puţin o dată pe săptămână au avut o reducere de 11%, în cazul celor care au consumat fructe uscate de 5 sau 6 ori pe săptămână a existat o reducere de 15%, iar în cazul consumului de 7 sau mai multe ori pe săptămână, reducerea riscului de deces a ajuns la 20%.

Deşi studiul nu a demonstrat o relaţie de cauză/efect, autorii cred că rezultatele obţinute sunt în conformitate cu "o multitudine de date rezultate din studii clinice şi observaţionale: consumul de fructe uscate acţionează benefic asupra multor boli cronice".