Salata de păpădie cu ridichi şi nuci – un adevărat beneficiu pentru sănătate
alte articole
Odată cu venirea primăverii au apărut şi păpădiile. Considerate de unii buruieni, frunzele de păpădie sunt un aliment-medicament deosebit de preţios pentru sănătate. Sunt multe motive pentru care ar trebui să consumăm frunze de păpădie. Pe lângă faptul că conţin o cantitate mare de calciu şi fier, frunzele verzi de păpădie au o gamă largă de beneficii pentru sănătate: de la detoxifierea naturală şi curăţarea corpului, în special curăţarea ficatului, la cure de slăbire până la ameliorarea, prevenirea diverselor boli.
Nutrienţii din frunzele verzi pot ajuta la reducerea riscului de cancer, accidente vasculare cerebrale, scleroza multiplă, cataractă, diabet, etc. Păpădia posedă proprietăţi anti-inflamatorii care pot oferi beneficii pentru cei cu astm şi alte boli inflamatorii.
Se ştie că frunzele de păpădie au un conţinut ridicat de antioxidanţi şi vitamine, fiind bogate în vitamina A sub formă de carotenoide antioxidante ( betacaroten ), vitamina C care facilitează absorbţia fierului. De asemenea sunt o sursă bună de vitamine B1, B2 şi B6, vitamina E şi vitamina K. În afară de calciu şi fier, frunzele verzi sunt bogate în cupru, fosfor şi mangan, precum şi în potasiu şi magneziu şi aminoacizii esenţiali.
Vă recomandăm un sauté din frunze de păpădie gătit cu ceapă verde, usturoi, şi nuci tocate, şi servit sub formă de salată cu ridichi şi parmezan ras.
Ingrediente :
2-3 linguri de ulei
2-3 fire de ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
6-8 jumătăţi de nucă mărunţite
câteva bucăţele zdrobite de ardei iute uscat din care s-au scos seminţe (opţional)
500 g frunze de păpădie
5-6 ridichi
suc de la o jumătate de lămâie
sare şi piper
2-3 linguri de parmezan ras
Modul de preparare:
Frunzele de papadie curăţate de rădăcini, se spală bine în apă sărată şi se mărunţesc apoi în bucăţete de 2-3 cm lungime. Ceapa verde se taie în rondele mici, iar usturoiul se taie mărunt sau se dă prin presă.
Într-o tigaie mare, se încălzesc 2-3 linguri de ulei, apoi se pune ceapa verde, usturoiul mărunţit, ardeiul iute şi nucile. Se călesc în ulei la foc mic cam un minut.
Se adaugă frunzele de păpădie şi se gătesc 2-3 minute, atât cât să-şi schimbe culoarea şi să-şi lase o parte din amăreala caracteristică. Se condimentează cu sare şi piper, se stropesc cu 2 linguriţe de suc de lămâie, după care se dau deoparte să se răcească puţin.
Între timp, ridichiile se spală şi se dau printr-o razătoare fină. Se stropesc bine cu sucul de lămâie rămas, apoi se condimentează cu puţin piper măcinat şi sare.
Saute-ul obţinut din frunzele de păpădie se pune în centrul platoului, iar de jur împrejur se garniseşte cu ridichiile preparate mai sus. Se presară apoi parmezan ras.
Se serveşte ca atare sub formă de salată, sau alături ouă fierte, peşte sau alte bunătăţi.