Uleiul de argan: elixirul frumuseţii
alte articole
Uleiul de argan este un ulei vegetal natural, deosebit de rar şi preţios, obţinut prin presarea la rece a seminţelor arborelui de argan (Argania spinosa), care creşte exclusiv în sudul Marocului, în special în Câmpia Souss.
Tradiţional, uleiul de argan a fost cunoscut pentru proprietăţile cardioprotectoare şi pentru tratamentul infecţiilor pielii. Date epidemiologice au arătat că un consum regulat de ulei de argan în alimentaţie poate avea efecte protectoare semnificative împotriva cancerului de colon, de prostată, de sân, pancreas şi endometru. Ca antioxidant, protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, este hipolipemiant, antimicrobian, antireumatic.
Folosit de secole de femeile berbere ca un elixir al tinereţii, este numit şi "aurul deşertului" deoarece, pentru obţinerea unui litru de ulei este nevoie de aproximativ 100 kg de nuci.
Cercetările ştiinţifice au confirmat, deseori, efectele benefice ale uleiului de argan în îngrijirea pielii. Datorită proprietăţilor hidratante, nutritive, protectoare, de regenerare şi cicatrizare, acesta ajută la refacerea stratului hidrolipidic cutanat, fiind eficient împotriva îmbătrânirii.
Atunci când este utilizat în mod constant, reactivează funcţiile vitale ale celulelor, favorizează producţia de colagen (proteină care susţine toate ţesuturile, inclusiv pielea), îmbunătăţeşte tonusul muscular al feţei şi previne formarea ridurilor.
Foarte fluid şi de culoare galben auriu, spre deosebire de alte uleiuri, nu lasă pielea grasă, deoarece se absoarbe până în straturile profunde ale pielii, ceea ce îl face chiar mai apreciat.
Datorită conţinutului său de acizi graşi esenţiali, bogat în Omega-3, Omega- 6, squalen (un precursor al hormonului anti-îmbătrânire DHEA), vitamina A şi tocoferoli (vitamina E) - într-o cantitate de trei ori mai mare decat uleiul de măsline, uleiul de argan este o materie primă importantă în preparatele cosmetice pentru faţă şi corp, cu rol antioxidant, nutritiv, de hidratare şi anti-îmbătrânire.
Dar efectele benefice nu sunt numai asupra pielii, pe care o menţine strălucitoare, tonifiată, fină şi mătăsoasă, ci şi pentru buze, păr şi unghii.
Dacă dorim să combatem în mod eficient formarea ridurilor şi să întârziem procesul de îmbătrânire celulară, putem aplica pe faţă o picătură de ulei dimineaţa şi una seara, masând delicat. Se poate folosi şi în cazurile de acnee uşoară, deoarece reglează producţia de sebum şi previne formarea de cicatrici. De asemenea, este util şi pentru bărbaţi: câteva picături de ulei de argan înainte şi după bărbierit lasă pielea hidratată şi previne iritaţiile.
Pentru buze, se aplică, o dată pe săptămână, un exfoliant care are şi rol de regenerare, obţinut dintr-o linguriţă de ulei de argan şi una de zahăr. Efectul este spectaculos!
Este un adevarat balsam pentru părul fragil, uscat şi lipsit de strălucire, combătând, de asemenea, vârfurile despicate. Pentru aceasta este suficient doar să încălzim câteva picături de ulei în palme şi să-l aplicăm uşor, delicat, pe firul de păr. Îl vom lăsa timp de o oră şi apoi vom continua spălarea obişnuită.
Poate fi utilizat ca un scrub pentru corp, preparat dintr-un amestec din 3 linguri de ulei de argan şi 3 linguri de sare de mare. Se aplică amestecul pe pielea umedă, insistând mai mult pe coate, genunchi şi picioare, apoi ne continuăm baia sau duşul. Folosit pentru masaj, ajută la decontractarea musculaturii şi are un efect relaxant, iar după duş contribuie la înmuierea şi rehidratarea pielii.
Fiind ideal pentru a întări unghiile, îl putem aplica în fiecare seară prin masaj cu o mişcare circulară. Pentru un tratament săptămânal, introducem timp de 10 minute vârfurile degetelor într-un amestec de ulei de argan şi suc de lămâie în cantităţi egale, apoi masăm, asigurându-le astfel rezistenţă şi strălucire.
Şi asta nu e tot ...Uleiul de argan poate fi aplicat pe piele, chiar şi în cazul psoriazisului (atenuează mâncărimea şi reduce exfolierea pielii), pentru prevenirea vergeturilor din timpul sarcinii precum şi pentru a păstra elasticitatea pielii fragile a sânului. Protejează, de asemenea, pielea de razele soarelui, vânt, poluare, fiind indicat şi pentru pielea delicată a copiilor.