Tratamentele hormonale fac mai mult rau decat bine

Estrogenul de la iepele gravide a fost folosit pentru tratamentul hormonal la oameni. Studiile care aratau efectele negative au determinat scaderea necesarului de iepe la jumatate. Minjii lor nu au fost pastrati niciodata oricum. (
Estrogenul de la iepele gravide a fost folosit pentru tratamentul hormonal la oameni. Studiile care aratau efectele negative au determinat scaderea necesarului de iepe la jumatate. Minjii lor nu au fost pastrati niciodata oricum. ( (Louise McCoy / The Epoch Times)

Imi amintesc ca atunci cand eram la scoala medicala, terapia de inlocuire a hormonilor (TIH) era considerata un fel de elixir magic pentru femeile de o anumita varsta. O parte din inselatoriile ce inconjoara acest procedeu erau centrate pe presupusa abilitate de a elimina nu doar simptomele menopauzei, dar si bolile cronice, precum cele de inima.

Insa au aparut o serie de dovezi care au legat TIH cu un risc ridicat al bolilor de inima. Si alte dovezi au legat TIH de un risc ridicat de aparitie a unor anumite tipuri de cancer, in mod special cel mamar.

Adevaratul punct culminant pentru TIH a aparut cam in 2002, la publicarea unui studiu care identifica clar riscurile acestui procedeu. De fapt, experimentul a fost oprit mai devreme din cauza riscurilor la care erau expuse femeile in timpul tratamentului - nu doar un risc crescut pentru boli de inima sau cancer mamar, dar si un risc ridicat pentru atac cardiac sau embolism pulmonar (din cheaguri de sange care se formeaza in picioare si ajung la plamani) [1].

Rezultatele acestui studiu sunt considerate un factor major in declinul prescriptiei TIH (si scaderea concomitenta a ratei de cancer la san la femeile aflate la menopauza).

Nu toata lumea a fost dornica sa paraseasca aceasta nava ce se scufunda. Unii au sugerat ca TIH este chiar benefic; doar ca trebuie inceput suficient de devreme. Ideea ar fi fost ca incepand TIH mai devreme, devenea posibila tratarea femeilor cu niveluri scazute de ateroscleroza (procesul patologic ce sta la baza bolilor de inima), pe cate vreme tratamentul efectuat tarziu la femei cu boli in stadii avansate ar putea fi tardiv sau chiar sa ia turnuri negative.

Asadar, in timp ce dezavantajele TIH-ului nu par sa depaseasca avantajele, per total, s-a sugerat ca daca tratamentul este inceput suficient de devreme, se va intampla invers. Este o teorie inteligenta, insa exista vreo dovada in acest sens?

Citind Jurnalul Britanic Medical recent, mi s-a adus la cunostinta un studiu efectuat de curand, care examineaza aceasta ipoteza. Autorii acestui studiu au reevaluat informatiile femeilor care au luat parte la studiul embrionar din 2002. In principal, acestia au analizat informatiile privind sanatatea pe termen lung a acestor femei si sincronizarea TIH.

Una dintre descoperirile acestui studiu a fost ca inceperea timpurie a tratamentului este asociata cu cresterea riscului de cancer de san si cresterea riscului de cancer, in general.

TIH efectuat timpuriu a fost asociat si cu un risc ridicat de "tromboembolism venos" (de exemplu, embolismul pulmonar) si atac cardiac, insa un risc redus al fracturii de sold.

Autorii au concluzionat, "Aceste analize ofera sustinere redusa pentru ipoteza unor efecte favorabile la femeile care incep folosirea de estrogen post-menopauza curand dupa menopauza, fie pentru bolile coronariene sau pentru beneficiile in sanatate versus indicilor de risc luati in considerare."

Un comentariu ce acompaniaza studiul rezuma efectul unui tratament TIH astfel:

• Fie nu are niciun efect asupra riscurilor de boli coronariene, sau le inrautateste in comparatie cu un tratament efectuat tarziu.

• Creste riscul de atac cardiac si tromboza venoasa (ca si un tratament tarziu).

• Ar putea expune pacientele la riscuri chiar mai mari vizavi de cancerul la san.

Acestia au concluzionat ca informatiile "nu sustine ipoteza efecelor favorabile la femeile ce incep terapia cu hormoni curand dupa menopauza."

Referinte:

1. Rossouw JE, et al. Riscuri si beneficii ale estrogenului plus progestin la femeile sanatoase, post-menopauza: principalele rezultate ale experimentului controlat aleatoriu De la Initiativa de Sanatate pentru Femei. JAMA 2002; 288(3): 321—33

2. Prentice RL, et al. Beneficii si Riscuri ale Terapiei Hormonale Post-menopauza cand este initiata la scurt timp dupa menopauza. Jurnalul medical de Epidemiologie 25 Mai 2009 [Varianta electronica inainte de publicare]

3. Banks E, et al. Comentariu solicitat: Riscurile terapiei hormonale si Beneficii-Descoperirile Initiativei Sanatatii Femeilor si Ipoteza Sincronizarii Estrogenului dupa Menopauza. Jurnalul American de Epidemiologie 25 Mai 2009 [Varianta electronica inaintea publicarii]

Dr. John Briffa este un fizician din Londra, scriitor al unor lucrari de specialitate, interesat in mod deosebit de nutritie si medicina naturala. Website-ul sau este drbriffa. com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură