Noul Cod Penal blând cu Codruţ Sereş şi acuzaţiile de subminare a economiei naţionale ce i se aduc

Codruţ Sereş
Codruţ Sereş (Epoch Times România)

Codruţ Sereş, fost Ministru al Economiei şi fost preşedinte al consorţiului lui Dan Voiculescu, Intact Media Group, ar putea primi o pedeapsă mult mai mică în dosarul de subminare a economiei în care este judecat, sau chiar s-ar putea dispune închiderea cazului, după ce instanţa supremă a anunţat schimbarea din oficiu a încadrării faptelor, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri penale.

Avocatul lui Sereş a explicat la termenul de miercuri al procesului, că fapta pentru care a fost trimis în judecată clientul său nu ar avea corespondent în noul Cod Penal şi că instanţa ar trebui să închidă cazul, conform Mediafax.

La rândul său, procurorul de şedinţă a arătat că faptele corespondente din noul Cod Penal sunt de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a cerut judecătorilor să continue judecata, prin prisma acestor fapte.

Aşadar, acuzaţiile de complot şi subminare a economiei naţionale aduse de procurorii DIICOT lui Sereş şi celorlalţi inculpaţi în dosar s-ar putea transforma în iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, respectiv abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Noul Cod penal prevede, pentru subminare economică, o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, în timp ce pedeapsa pentru abuz în serviciu este de închisoare între doi şi şapte ani, cu menţiunea că dacă faptele au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.

Instanţa urmează să delibereze asupra încadrării şi va preciza faptele de care s-ar face vinovaţi inculpaţii atunci când va lua decizia în acest dosar. Avocaţii au fost anunţaţi să se pregătească pentru 3 martie, când se vor expune pledoariile finale.

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în septembrie 2011, pentru că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, ceea ce a adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari. Sereş a fost acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale.

În acest dosar au mai fost deferiţi justiţiei managerii Hidroelectrica, respectiv Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing - Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

Activitatea grupului infracţional a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional - ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.

Foştii directori ai Hidroelectrica mai sunt acuzaţi că, în cursul anului 2003, în contextul apariţiei secetei hidrologice pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu au invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu au luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne