Decizia lui Papahagi stârneşte valuri de apreciere. Anton pus la stâlpul infamiei

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Decizia anunţată ieri de liderul PMP, Adrian Papahagi, unul din membrii fondatori ai formaţiunii, de a se retrage din viaţa politică, a stârnit valuri de solidaritate. Papahagi a explicat că decizia sa are la bază raţiuni personale, adăugând că va continua să lupte pentru valorile în care crede şi "pentru asanarea spaţiului public românesc", dar ca intelectual, nu în calitate de membru al unui partid.

Deşi, cu doar trei zile înainte de a-şi anunţa retragerea din viaţa politică, Papahagi îşi anunţa încrezător participarea la Colegiului Naţional al Partidului Mişcarea Populară şi le cerea românilor să aibă încredere în PMP, totul a luat o întorsătură neaşteptată. Motivul? Intrarea în rândurile membrilor PMP a liberalului Marian Anton, un personaj implicat în numeroase scandaluri în ultimii ani, unul din cei care a votat pentru modificarea Codului Penal în Marţea Neagră.

"Am transmis sâmbătă colegilor din comisia de integritate şi arbitraj argumentele mele împotriva primirii dlui Marian Anton în PMP. După verificări şi o lungă şedinţă, la care am participat duminică seara, comisia a stabilit că nu există niciun motiv statutar de respingere a adeziunii dlui Anton la PMP, organizaţia Giurgiu. Îmi menţin părerea că nu ne aduce niciun beneficiu primirea unui politician care a trecut de la PDL la PNL cu 3 zile înainte de căderea guvernului Ungureanu şi a avut recent o iniţiativă parlamentară de închidere a supermagazinelor în week-end. Indiferent de rezerva mea personală, am decis să respect decizia unanimă a comisiei", a precizat Papahagi pe pagina sa de Facebook.

Colegul său, europarlamentarul Cristian Preda, a declarat că regretă decizia lui Adrian Papahagi „de a abandona politica partizană şi de a se consacra doar Fundaţiei Mişcarea Populară”.

„Nu există niciodată îngeri în politică. Iar partide de intelectuali au mai încercat în politica de la noi şi Nicolae Manolescu (PAC), şi Cosmin Alexandru (URR) şi Mihail Neamţu (NR). Au fost marginale. Vor fi marginale. În politica democratică, trebuie să cauţi ca, într-o zi, să ai majoritate sau să fii parte a unei majorităţi. Iar intelectualii, îngerii, impecabilii nu au fost niciodată o majoritate. O majoritate e întotdeauna diversă, nu e reproducerea unui portret. Politică, nu etică! - de asta are nevoie clasa de mijloc din România, pentru a fi cu adevărat reprezentată. Vino înapoi, Adrian!”, a precizat europarlamentarul Cristian Preda.

Pe de cealaltă parte, preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, a declarat: „Cum s-a prăbuşit Dreapta în 2012? De ce a căzut Guvernul Ungureanu? Cum a ajuns iresponsabilul Ponta la putere? Prin votul unor traseişti, al unor oportunişti şi al unor oameni fără convingere precum dl Anton de la PMP (ex PNL, ex PLD, ex PDL)”.

„Pentru doamna Elena Udrea astea sunt însă detalii. Chestiuni irelevante. Prostii. Îşi mai face însă cineva iluzii? S-a trecut de la Albă ca Zăpada la alba-neagra. Acum vedem bine cum funcţionează Sistemul: respingând principiile morale, relativizând, reevaluând permanent. Dreapta reevaluată e de fapt o stângă permanentă. Adrian Papahagi a strălucit în campania pentru Referendum 2012, dar n-a contat prea mult pentru PDL Cluj, ratând la mustaţă intrarea în Parlament. Opinia sa despre deputatul Anton n-a contat nici în PMP, ajungând practic la a doua respingere de către oamenii Sistemului transpartinic”, a adăugat acesta.

În opinia lui Neamţu, Mişcarea Populară a avut de ales „între un cărturar onest, chiar dacă idiosincratic, şi nişte sacoşe ori poşete îndesate cu bani”.

„PMP a ales sacoşele, nu inteligenţa; oamenii-poşetă, nu oamenii integri! Cinste tuturor celor care au refuzat să fie nişte sinecurişti ai Sistemului! Laudă oamenilor liberi şi curajoşi”, a subliniat acesta.

„Adrian Papahagi, om de dreapta, cu principii, a ales să iasă din PMP după ce un ticălos banal, Marin Anton (despre care nici nu ştiam că există), a intrat în acest partid. PMP repetă eroarea aproape fatală făcută de MRU şi partidul său, în 2012. Vrea să crească rapid şi vrea să crească oricum, indiferent cu cine, indiferent de unde vin banii”, a declarat fostul liberal Ciprian Ciucu, director la Romanian Center for European Policies (CRPE).

Acesta a continuat: „Eu îl înţeleg pe Papahagi. A muncit la partidul acela, a fost printre fondatori, se apucase să-i dezvolte şi doctrina, i-a dat timp din viaţa sa, i-a dat pasiune. Şi dintr-o dată: apar profitorii. Derbedeii cu bani. Exact cei cu care, oameni precum Papahagi, nu vor să se amestece. Exact cei care, generaţiei noastre (oamenilor de curând interesaţi de politică), ne întorc stomacul pe dos: parşivii, semidocţii, baştanii, cei care au reuşit doar prin mijloace politice şi îndoielnice. Oamenii cinstiţi şi harnici au probleme cu alde d’ăştia. Adrian Papahagi trage linie rapid. Şi bine face. Cunosc sentimentul lui Adrian Papahagi, l-am avut şi eu în 1999, când eram membru PNL. Îmi pare rău că alege să iasă din viaţa publică. Cu toate că uneori am fost printre criticii săi (doar din motive ideologice) îl rog să rămână în viaţa publică, chiar şi fără partid”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne