În China, funcţionarii corupţi sunt trimişi acasă să se ”trateze”

Pe lângă faptul că în China există închisori speciale de lux pentru funcţionarii corupţi, recent, s-a descoperit că "slujitorii poporului" condamnaţi pentru corupţie reuşesc să-şi asigure şi cursuri lungi de tratament medical, în afara pereţilor penitenciarului, în contul termenului de detenţie.
Pentru a scăpa de detenţie, funcţionarii chinezi corupţi îşi cumpără permisiuni de tratament medical în spitale obişnuite. (MARK RALSTON/FP/GettyImages)
Ilya Ivanov
18.02.2014

Pe lângă faptul că în China există închisori speciale de lux pentru funcţionarii corupţi, recent, s-a descoperit că "slujitorii poporului" condamnaţi pentru corupţie reuşesc să-şi asigure şi cursuri lungi de tratament medical, în afara pereţilor penitenciarului, în contul termenului de detenţie.

În China, există o lege care permite, în anumite cazuri, eliberarea temporară a prizonierilor din detenţie în scopul urmării tratamentului medical, fără ca sentinţa să fie întreruptă.

Recent, mass-media chineză a raportat că această lege este folosită în China în principal în cazul oficialilor condamnaţi pentru acte de corupţie.

De exemplu, fostul vice-primar al oraşului Jiangmen, din provincia Guangdong, pe nume Lin Chunchzhun, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie, a fost eliberat chiar din sala de judecată şi trimis acasă pentru a beneficia de pretinsul "tratament medical".

Funcţionarul fără scrupule şi-a făcut rost de o asemenea decizie în schimbul unei sume de 100.000 de yuani (15.900 dolari SUA), pe care ar fi oferit-o şefului penitenciarului şi mai multor medici. În cele din urmă, ”prizonierul” a reuşit să stea pe ”fisă medicală” mai mult de un an din termenul de detenţie.

Secretarul adjunct al Comitetului de Partid al oraşului Chaozhou, din provincia Guangdong, Liu Yiming, care a fost condamnat pentru mită la cinci ani de închisoare şi care, de altfel, era perfect sănătos, a reuşit prin mituirea autorităţilor închisorii să-şi cumpere permisiunea de tratament medical la domiciliu, unde s-a întors imediat după şedinţa de judecată.

Potrivit datelor oferite de Beijing, doar în 2010 au fost eliberaţi din detenţie 555 de prizonieri în scopul urmării tratamentului medical, chiar dacă starea de sănătate nu acestora nu corespundea criteriilor de aplicare a legii sus-menţionate. Majoritatea covârşitoare a acestora sunt funcţionari publici.

În martie 2013, autorităţile chineze au declarat că timp de cinci ani, circa 52.068 de funcţionari publici au obţinut reducerea termenului de detenţie, precum şi permisiunea de urmare a tratamentului medical în afara închisorii.

Chen Yunmyao, un avocat recunoscut din Beijing, a relatat cu această ocazie, că legea cu privire la tratamentul medical al prizonierilor în afara închisorii a devenit de mult timp deja o baghetă salvatoare pentru cei condamnaţi pentru acte de corupţie. Potrivit expertului, aşa-numita luptă împotriva corupţiei promovată cu zel de autorităţile comuniste chineze este " ridicolă” în esenţă şi există doar pentru a a induce în eroare opinia publică.

"Problema rezidă nu doar în cazurile frecvente de folosire de către oficialii corupţi a legii respective, ci că în China nu există realmente un control asupra activităţii funcţionarilor din partea cetăţenilor obişnuiţi. Atâta timp cât situaţia nu se va schimba, nici nu poate fi vorba de diminuarea corupţiei şi toate declaraţiile Guvernului în acest sens sunt doar vorbe goale", a mai declarat Chen.

Referitor la întrebarea de ce mass-media oficială chineză a hotărât brusc să elucideze cazurile de folosire abuzivă a legii sus-menţionate de către oficialii corupţi, toţi analiştii au o părere unanimă şi anume că este vorba doar de un truc de propagandă.

Un activist chinez pentru drepturile omului a declarat într-un interviu acordat postului de radio "Free Asia": "Mijloacele de informare în masă au scris despre cazurile care au avut loc în urmă cu câţiva ani, doar pentru a înşela oamenii în mod repetat. Într-un sistem de dictatură a unui singur partid, cetăţenii de rând şi funcţionarii de partid nu vor fi niciodată egali în faţa legii. În China nu există de facto drepturi şi libertăţi pentru cetăţenii de rând. În ţările cu regimuri dictatoriale toate legile sunt destinate în exclusivitate beneficiilor celor aflaţi la putere".

Mulţi oficiali chinezi condamnaţi pentru corupţie, îşi execută pedeapsa în penitenciare speciale de lux, unde se bucură de un regim flexibil de detenţie cu tot felul de facilităţi, avantaje şi chiar distracţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor