Relu Fenechiu s-a temut "sincer" de abuzurile judecătorilor "băsişti"
alte articole
"Vedeţi, în piaţa asta se vorbeşte într-una despre faptul că judecătorii fac abuzuri, că nu se judecă drept" a explicat marţi presei Relu Fenechiu motivele pentru care s-a temut de judecători în timpul recursului său, judecat marţi de un complet din cinci magistraţi.
Judecătorii au rămas în pronunţare, urmând să analizeze cererile făcute de avocaţii lui Fenechiu, care au solicitat instanţei efectuarea a două expertize, una tehnică şi una financiar-contabilă, precum şi reaudierea unor martori.
Fenechiu le-a "mărturisit" jurnaliştilor că deşi nu a fost lăsat să spună tot ce dorea în declaraţia sa, procesul său s-a desfăşurat normal până acum. "Sincer" să fie, Fenechiu mărturiseşte că s-a temut ca nu cumva judecătorii să fac a abuzuri:
"Chiar dacă nu am fost lăsat să spun tot ceea ce doream în declaraţia mea, până acum procesul s-a desfăşurat într-un mod normal şi, ca să fiu sincer, îmi era frică de abuzuri, pentru că se vorbeşte întruna că judecătorii fac abuzuri, că sunt judecătorii lui Băsescu, că nu mai judecă niciodată drept. Eu încă cred că mai există dreptate", a declarat Fenechiu la ieşirea din sala de judecată, citat de Realitatea.net.
În timpul audierilor de marţi, ce au durat până în jurul orei 19.30, Fenechiu a încercat din nou să îi convingă pe magistraţi că este nevinovat de acuzaţiile ce i se aduc şi să demonstreze că nu a adus niciun prejudiciu în dosarul Transformatorul.
"Sunt acuzat că am vândut piese vechi, la preţ de piese noi, ceea ce nu este real", le-a spus Fenechiu magistraţilor. Fenechiu nu a fost de acord cu prejudiciul de aproximativ 7 milioane de lei calculat de procurorii DNA, subliniind că în contabilitatea SISEE Moldova, cumpărătorul transformatoarelor - pe care SISE le-a cumpărat de la fostul ministru, le-a plătit dar nu le-a folosit - nu este înregistrat vreun prejudiciu.
Declaraţia sa a fos întreruptă în câteva rânduri de către preşedintele completului de judecată, Livia Stanciu, care i-a cerut lui Fenechiu să se limiteze numai la elementele noi pe care le are de menţionat în acest dosar.
Avocaţii lui Fenechiu au solicitat instanţei efectuarea a doua expertize, una tehnică şi una financiar-contabilă, precum şi reaudierea unor martori. Magistraţii vor analiza cererile lor şi se vor pronunţa la următorul termen, a cărui dată nu a fost încă anunţată.
Relu Fenechiu, expertizele şi potenţialii martori romi
Unul dintre martorii care ar putea apărea în instanţă este liderul romilor din Iaşi, Dragoş Stănescu, de la care fraţii Fenechiu au cumpărat toate transformatoarele vechi pe care bulibaşa le avea pe stoc. Tranformatoarele, pe care ulterior Relu Fenechiu le-a vândut directorilor SISE la preţ de noi, erau, conform angajaţilor lui Stănescu, "de la fier vechi."
Relu nu vede niciun motiv pentru care i s-ar reproşa relaţiile cu furnizorii săi şi nici provenienţa tranformatoarelor, pe care le-a plătit cinstit şi le-a vândut fără a se îmbogăţi:
"Majoritatea produselor sunt achiziţionate de la persoane de etnie romă.", a recunoscut Relu Fenechiu. "Da, şi există o explicaţie. Centrele de transformare au fost vândute şi afaceriştii au chemat romii să facă curat."
Relu Fenechiu e "nevinovat"
La ieşirea din sală, Fenechiu a încercat să îi convingă şi pe jurnalişti că este nevinovat iar că afacerile sale cu transformatoare vechi vândute statului la preţ de transformatoare noi nu au predus niciun prejudiciu, de fapt şi nici el, nici directorii SISE (Electrica) nu s-au "îmbogăţit" în urma acestei afaceri:
"A fost o afacere nu extraordinar de profitabilă, ar fi fost profitabilă dacă aş fi vândut şi eu ca alţii. Eu, credeţi-mă. Nu am ştiut până nu a început acest proces care erau preţurile de pe piaţă din aceea perioadă, acum, când am văzut preţurile de pe piaţă, îmi dau seama, am spus-o şi în faţa instanţei, că eu de fapt nu ştiam ce înseamnă aceste afaceri, eu cumpărăm produsele, le puneam un adaos de 15, 20% şi le vindeam, alţii le puneau 300, 400, 500% şi le vindeau, aceleaşi produse".
În dosarul său, a insistat Fenechiu, "nu există prejudiciu absolut deloc".
Reamintim că Relu Fenechiu a fost condamnat, în iulie anul trecut, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, aceeaşi pedeapsă fiind dată şi fratelui său, Lucian Fenechiu. Fenechiu a făcut recurs.
Acuzele aduse lui Relu Fenechiu în dosarul Transformatorul sunt complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, după ce s-a dovedit că în perioada 2002 şi 2005 a cumpărat transformatoare vechi pe care le-a vândut ulterior ca noi către Electrica Moldova (SISSE). 99% din transformatoarele cumpărate de stat de la "dizidentul" Relu au rămas în stocul Electrica Moldova fără să fie folosite.
"Piaţa" lui Relu şi ai săi
Cât despre "piaţa" în care se vorbeşte despre abuzurile judecătorilor "lui Băsescu", reamintim că instanţele au judecat marţi dosarele unor alţi mari "pieţari", precum Gheorghe Coman, deputatul PC, acuzat ca şi-a târguit influenţa pe care o are în partidul lui Voiculescu, pentru modica sumă de 3140 de lei, Şerban Brădişteanu, doctorul care l-a ţinut ferit pe A. Năstase de justiţie după tentativa sa de sinucidere prin împuşcare pe lângă gât, acuzat că a târguit şi el echipamente medicale inutile, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarilor, luându-şi "mită" 4 milioane de euro pentru a truca licitaţia prin care s-au achiziţionat acestea, Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR în perioada Năstase, acuzat că a "târguit" pixuri, servicii de publicitate, covoraşe PVC de 2,7 miloane de euro, etc. pe bani europeni destinaţi infrastructurii CFR, Monica Iacob-Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului acuzată că a viciat mecanismele pieţei, atribuind fără licitaţie mai multe contracte pentru organizarea Zilei Tineretului în mai 2009.
Prin "piaţa" celor ce se tem "sincer" de "abuzurile" justiţiei se plimbă Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş, Codruţ Şereş, Miron Mitrea, Liviu Dragnea, Adrian Severin, Adriean Videanu, Varujan Vosganian plus o întreagă pleiadă de baroni locali, toţi cu doare pline de ceea ce au târguit, în afara legilor pe care le-au votat şi le-au încălcat.
Sintagma "judecător basist" a fost consacrată de însuşi premierul Ponta, pentru a explica de-a lungul anilor "atacurile" ANI, DNA, CSM, Parchet, ICCJ (şi cam tot ce înseamnă justiţie, în general) la adresa marilor corupţi din USL. Ponta nu ar fi luptat însă suficient de puternic contra "abuzurilor băsiste" ale acestor instituţii, care se încăpăţânează din când în când să bage la închisoare mari corupţi căci iată, Adrian Năstase, condamnat la închisoare, pentru a doua oară, luni, reproşează coaliţiei, printr-o postare pe blog, că nu a făcut destul pentru a-l împiedica pe Băsescu să "controleze justiţia" care l-a condamnat, evident, pe nedrept.
În viziunea lui Năstase, coaliţia, - condusă de V. Ponta care îi datorează lui Năstase chiar cariera sa - se face, prin inactivitatea sa, la fel de vinovată ca Băsescu:
"În orice caz, de data asta [condamnarea în dosarul Zambaccian n.r.] nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acţiune, ci şi prin inacţiune. Faptul că actuala coaliţie a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire."