Netanyahu recunoaşte atacul cu pagere împotriva Hezbollah
Pentru prima dată, Israelul a confirmat că a fost în spatele operaţiunii din septembrie, în care au fost detonate sute de pagere folosite de Hezbollah în Liban.
„Operaţiunea cu pagere şi eliminarea lui (Hassan) Nasrallah au fost lansate în ciuda opoziţiei unor oficiali de rang înalt din structurile de securitate şi a unor lideri politici responsabili”, le-a spus premeierul Benjamin Netanyahu miniştrilor săi, potrivit presei israeliene.
Un oficial israelian a confirmat aceste declaraţii pentru CNN – prima recunoaştere oficială a implicării Israelului. Decizia guvernului de a informa presa israeliană despre declaraţiile lui Netanyahu şi, implicit, de a confirma implicarea Israelului în această operaţiune, pare să fie încă un episod în jocurile politice interne care au dominat Israelul în ultimele săptămâni. Mass-media israeliană a interpretat formularea ca fiind o critică implicită la adresa conducerii militare şi a serviciilor de informaţii israeliene, precum şi a ministrului Apărării de atunci, Yoav Gallant, pe care Netanyahu l-a demis marţi.
Guvernul israelian se confruntă cu mai multe anchete penale, inclusiv acuzaţii de scurgeri de informaţii falsificate către presa internaţională. Biroul premierului neagă orice nereguli.
Pe 17 septembrie, mii de explozii au vizat membri Hezbollah, atacând pagerele acestora, iar a doua zi, staţiile radio. Exploziile au ucis cel puţin 37 de persoane, inclusiv copii, şi au rănit aproape 3.000 de oameni, mulţi dintre ei civili, conform autorităţilor sanitare libaneze.
A doua zi după începerea exploziilor în Liban, Gallant a părut să recunoască rolul ţării sale.
„Forţele de Apărare ale Israelului obţin rezultate remarcabile, alături de Shin Bet şi Mossad, toate structurile şi cadrele implicate. Rezultatele sunt foarte impresionante”, a afirmat Gallant pe 18 septembrie, în timpul unei vizite la baza aeriană Ramat-David din nordul Israelului.
„Discuţii foarte bune” cu Trump
Recunoaşterea atacurilor cu pagere a venit în contextul în care Netanyahu a spus că a vorbit de trei ori în ultimele zile cu preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Înainte de o şedinţă de cabinet duminică, Netanyahu a declarat: „Acestea au fost conversaţii foarte bune şi foarte importante, menite să consolideze alianţa solidă dintre Israel şi Statele Unite.”
„Avem aceeaşi viziune asupra ameninţării iraniene în toate aspectele sale şi a pericolului pe care îl reprezintă. Vedem, de asemenea, marile oportunităţi care se deschid pentru Israel – în domeniul păcii şi extinderii, dar şi în alte arii”, a adăugat el.
Netanyahu a menţionat şi evenimentele din Olanda de săptămâna trecută, când fanii israelieni de fotbal au fost ţinta unor abuzuri şi atacuri antisemite.
„Nu vom permite niciodată repetarea ororilor istoriei. Nu ne vom preda – nici în faţa antisemitismului, nici în faţa terorismului. O linie clară leagă cele două atacuri antisemite recente împotriva Israelului pe teritoriul olandez: atacul juridic criminal împotriva Statului Israel la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga şi atacul violent împotriva cetăţenilor israelieni pe străzile din Amsterdam”, a spus Netanyahu.
În luna mai, procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale a cerut mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi fostului ministru al Apărării Yoav Gallant, susţinând că aceştia poartă responsabilitatea penală pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.
„Vom continua să ne apărăm ţara şi cetăţenii pe toate fronturile, împotriva oricărei ameninţări, cu ameninţarea iraniană în prim-plan”, a adăugat Netanyahu.
Duminică, Israelul a sfătuit cetăţenii săi să evite participarea la evenimente sportive şi culturale care implică israelieni în afara ţării, după atacurile din Amsterdam. Într-o alertă publică, Consiliul Naţional de Securitate al Israelului (NSC) a avertizat asupra unor presupuse apeluri de a „ataca israelieni şi evrei, sub pretextul protestelor şi demonstraţiilor, exploatând evenimentele publice (precum cele sportive şi culturale) pentru a maximiza daunele şi expunerea mediatică.”
NSC a sugerat că aceste atacuri ar putea avea loc în Belgia, Regatul Unit şi Franţa. Cetăţenii israelieni au fost sfătuiţi să evite în mod special meciul de fotbal Franţa-Israel, programat să aibă loc joi la Paris. De asemenea, israelienii au fost avertizaţi să stea departe de proteste şi demonstraţii şi „să aibă grijă să ascundă simbolurile israeliene/evreieşti de identificare”.