Negocierile dintre FMI şi Guvern în impas major. De vină ar fi... Băsescu, susţine Ponta

Faptul că negocierile cu reprezentanţii troicii sunt atât de dure şi FMI se descarcă pe Guvernul României ca pe "elevul din ultima bancă" se datorează, probabil, preşedintele Traian Băsescu, care i-a acuzat pe aceştia că sunt "prea buni" cu Executivul, a declarat sâmbătă seara premierul Victor Ponta, la Antena 3.
Andrei Pricopie
07.12.2014

alte articole

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.12.2014

Faptul că negocierile cu reprezentanţii troicii sunt atât de dure şi FMI se descarcă pe Guvernul României ca pe "elevul din ultima bancă" se datorează, probabil, preşedintelui Traian Băsescu, care i-a acuzat pe aceştia că sunt "prea buni" cu Executivul, a declarat sâmbătă seara premierul Victor Ponta, la Antena 3.

"Eu am trei ani de negocieri cu Fondul şi cu Comisia, că aici e Comisia Europeană. Ei întotdeauna, dacă ne găsesc pe noi mai mici, ştiţi cum se spune, "elevul din ultima bancă", pe ăla se descarcă multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4. Şi aşa, şi 1,4, cum a fost semnat de domnul Băsescu în 2011, după părerea mea a făcut o mare greşeală, dar a fost, e semnat, nu avem cum să schimbăm. În plus, vrem să obţinem pentru fonduri europene", a afirmat Victor Ponta, citat de Mediafax.

FMI şi Comisia Europeană i-au solicitat, joi seară, Guvernului Ponta reducerea deficitului pentru anul viitor la 0,9% din PIB, fapt care l-a determinat pe ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, să ameninţe cu întreruperea discuţiilor subliniind că o astfel de măsură ar duce la "îngenuncherea definitivă a economiei româneşti".

Voci din presă susţin că FMI a luat această abordare pentru că nu crede în datele Institutului Naţional de Statistică (INS) privind creşterea economică şi, din cauza faptului că nu are cum să probeze faptul că INS minte, trage în jos deficitul, ca să nu aiba surprize la sfarşitul lui 2015.

În viziunea premierului, există o legătură între solicitarea FMI şi CE pentru un deficit mai mic şi declaraţia preşedintelui Traian Băsescu din aceeaşi zi:

"Domnul Băsescu a zis, a acuzat chiar reprezentanţii FMI că sunt complici cu Guvernul. Ei sunt nişte funcţionari până la urmă, nu sunt nişte oameni politici, şi probabil că a doua zi au devenit foarte rigizi în negocieri, când s-au gândit: dom’ne dacă ne acuză… Joi, şi vineri a apărut chestia cu 0,9 (…) E prima, probabil ultima dată în istorie, când un şef de stat încă în funcţie (…) a zis: sunteţi prea buni cei de la FMI cu Guvernul ăsta, de ce nu-l omorâţi de tot, de ce nu-i cereţi 0,9, de ce nu faceţi…".

Victor Ponta a subliniat din nou că Guvernul nu va accepta un deficit mai mic de 1,4%, adăugând totodată că este optimist că se va ajunge la o soluţie de compromis în acest sens.

În contextul discuţiilor pe tema bugetului ce se poartă în aceste zile între delegaţia troicii şi Guvern, preşedintele Traian Băsescu a explicat joi seară, în cadrul unei conferinţe de presă, că FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană "vor avea o răspundere mare dacă România nu finalizează acest acord. Au ştiut bine ce se întâmplă în România!", subliniind că reprezentanţii au privit de la distanţă aventurile fiscale ce au avut loc în ultimele 8 luni la noi în ţară, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

În prezent, autorităţile române sunt nevoite să acopere o serie de găuri bugetare generate de măsurile electorale adoptate în 2014. Printre acestea, la loc de frunte, se numără reducerea CAS, cu un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adaugă alte măsuri promise în perioada electorală, printre care majorări de pensii şi salarii peste indexarea cu rata inflaţiei.

"Astăzi am auzit de la domnul premier apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens cu reducerea CAS şi că efectul a fost foarte bun. Îi aduc aminte că nu a fost în consens cu mine, l-am atenţionat că va avea probleme majore în alcătuirea bugetului. Ştiu că are dificultăţi, nu ştiu cum le va rezolva, însă nu aş vrea ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor