Guvernul Ponta ne-o coace din nou. Accizele vor fi calculate la nivelul în lei practicat în anul 2014

Începând cu prima zi a anului viitor, nivelul accizelor va fi exprimat în lei, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflaţiei, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.12.2014

Începând cu prima zi a anului viitor, nivelul accizelor va fi exprimat în lei, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflaţiei, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, informează Mediafax.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014. Începând cu anul 2016, nivelul astfel obţinut se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie, arată Ministerul Finanţelor Publice, într-un comunicat.

Ministerul de Finanţe îşi motivează decizia susţinând că astfel va fi prevenită fluctuaţia veniturilor din accize la bugetul de stat în funcţie de variaţiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an, precum şi pentru păstrarea valorii reale a acestor venituri şi a predictibilităţii atât pentru bugetul de stat cât şi pentru mediul de afaceri, arată instituţia.

Reamintim că la finele lui noiembrie premierul Ponta anunţa că Guvernul nu va creşte taxele şi impozitele, iar accizele vor rămâne "exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus".

În 2014 însă, accizele au fost calculate în baza unui curs euro leu suprarealist, de 4,738 lei/euro, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014. În consecinţă dacă Guvernul ar folosi acest curs BCE pentru a calcula accizele pe anul viitor, în loc să facă o "favoare" şi să nu le crească, atunci accizele ar scădea şi odată cu ele şi preţurile la energie electrică etc.

Accizele se plătesc pentru produse energetice, carburanţi, alcool şi băuturi alcoolice, tutun prelucrat, bunuri de lux şi cafea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor