Predoiu: Rectificare bugetară a lui Ponta, o acoperire a mitei electorale rămase fără rezultat
alte articole
Guvernul PSD condus de domnul Ponta întârzie în continuare prezentarea bugetului pe 2015, deşi aceasta este o gravă încălcare a legii, operând în schimb la o rectificare bugetară care seamănă cu o închidere contabilă a "devalizării" bugetului prin mită electorală acordată înainte de alegeri, a acuzat prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Această rectificare este ilegală, în viziunea lui Predoiu, care susţine că încalcă legea responsabilităţii fiscale şi pe cea a finanţelor publice, ce permit doar două rectificări pe an. Totodată, este o rectificare netransparentă, susţine acesta, pentru că este făcută fără dezbateri publice şi parlamentare, fără analiză şi fără control democratic al Parlamentului.
"Este o rectificare care reflectă greşelile de guvernanţă economică, lipsa de viziune şi menţine o serie de măsuri care vor afecta bugetul şi economia în 2015", a subliniat Predoiu.
Prim-vicepreşedintele noului PNL a arătat punctual problemele celei de-a treia rectificări bugetare operate de Guvernul Ponta 3:
1. Excedentul bugetar de 1,9 miliarde lei înseamnă de fapt minus 1,9 miliarde lei de la investiţii;
2. Investiţiile publice pe primele 10 luni reprezintă 53% din prevederile bugetare, mai mici cu 2,7 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent;
3. Ritmul încasărilor bugetare pe primele 10 luni este de 6,5%, faţă de 8,5% prevăzut în buget;
4. Ponderea veniturilor bugetare în PIB este de 26%, mult sub media europeană; acciza calculată la cursul de 4,74 lei/euro, taxa pe construcţii speciale şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru nu au avut alt efect decât perturbarea mediului de afaceri;
5. Este un dezastru nivelul încasărilor din TVA, suntem pe ultimul loc în Europa;
6. Este un dezastru nivelul încasărilor pe veniturile din salarii;
7. Este un dezastru nivelul absorbţiei de fonduri europene, nici jumătate din sumele programate, 6,8 miliarde faţă de 14 miliarde, 48% din program;
8. Baronii locali ai PSD primesc 730 milioane lei;
9. Nu avem o creştere a colectării veniturilor, aşa zisul excedent reprezintă impozit pe venituri din salarii şi contribuţii sociale aferente drepturilor băneşti plătite anticipat personalului bugetar; în alte cuvinte, aşa zisele sume suplimentare reprezintă transferuri dintr-un buget în altul, nu venituri suplimentare aduse de activităţi fiscalizate.
"Este o rectificare care taie bani de la muncă şi dezvoltare în favoarea alocării banilor către primăriile PSD, probabil pentru contracte preferenţiale. Este de fapt o rectificare a acoperirii mitei electorale rămase fără rezultat. Ce face dl Ponta nu este o rectificare a bugetului, ci o închidere contabilă a "devalizării" bugetului prin mită electorală acordată înainte de alegeri, pentru contractele primarilor PSD.
Concluzia demonstrată de cele de mai sus este că nu avem de a face cu un excedent real, ci cu o operaţiune contabilă la nivel de buget", a subliniat Cătălin Predoiu.