Traian Băsescu: "Dacă nu se continuă acordul cu FMI, cred că va fi o mare bilă neagră şi pentru FMI"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Dacă acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu continuă, aceasta va fi o bilă neagră şi pentru FMI, nu doar pentru guvernarea Ponta, a susţinut joi seara preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni.

În contextul discuţiilor pe tema bugetului ce se poartă în aceste zile între delegaţia troicii şi Guvern, şeful statului a explicat că FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană poartă şi ele o răspundere pentru acordul cu România:

"Dacă nu se continuă acordul cu Fondul, cred că va fi o mare bilă neagră şi pentru FMI, ar fi prima dată când o ţară iese mai slăbită din punct de vedere al consolidării fiscale decât cum a intrat", a declarat preşedintele, precizând că România a intrat într-o condiţie bună în cel de al treilea acord cu Fondul, la cererea ei şi ar fi o problemă dacă iese din acord mai slăbită decât a intrat.

"Vor avea o răspundere mare şi Fondul, şi Comisia Europeană şi delegatul Comisiei, şi Banca Mondială, dacă România nu finalizează acest acord. Au ştiut bine ce se întâmplă în România!", a mai adăugat preşedintele, acuzând că reprezentanţii au privit de la distanţă aventurile fiscale ce au avut loc în ultimele 8 luni la noi în ţară, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

Amintim că, în perioada 2-10, Guvernul României negociază cu delegaţia troicii deficitul bugetar pe anul viitor. Autorităţile române au ingrata sarcină de a acoperi o serie de găuri bugetare generate de măsurile electorale adoptate în 2014. Printre acestea, la loc de frunte, se numără reducerea CAS, cu un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adaugă alte măsuri promise în perioada electorală, printre care majorări de pensii şi salarii peste indexarea cu rata inflaţiei.

În acest context, preşedintele Băsescu a reamintit că l-a avertizat pe premierul Ponta că va avea probleme majore în alcătuirea bugetului, din cauza reducerii CAS-ul, măsură despre care şeful statului a afirmat constant că, deşi este bună, nu se este sustenabilă în prezent:

"Astăzi am auzit de la domnul premier apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens cu reducerea CAS şi că efectul a fost foarte bun. Îi aduc aminte că nu a fost în consens cu mine, l-am atenţionat că va avea probleme majore în alcătuirea bugetului. Ştiu că are dificultăţi, nu ştiu cum le va rezolva, însă nu aş vrea ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI", a declarat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne