Premierul Ponta, luat la întrebări de Remus Cernea pe tema amânării redevenţelor petroliere
alte articole
Remus Cernea a depus miercuri, la Camera Deputaţilor, o serie de întrebări adresate premierului Victor Ponta pe tema amânării redevenţelor petroliere, care trebuiau recalculate până la sfârşitul anului şi aduse la nivelul mediei europene în contextul în care sunt considerate cele mai mici din Europa.
Deputatul i-a amintit lui Ponta că în mai 2012, la scurt timp după preluarea guvernării, a declarat că noile redevenţe petroliere vor fi calculate şi vor fi aduse la nivelul mediei europene, şi că, de asemenea, vor fi purtate negocieri cu marile companii petroliere, pentru ca noile redevenţe să fie aplicate chiar mai devreme de luna decembrie 2014, când expiră cele de acum.
Redevenţe modeste
Redevenţele actuale sunt modeste, remarca Cernea, subliniind că acestea aduc României beneficii de doar cca 50 de milioane de Euro, în timp ce profiturile companiilor petroliere depăşesc un miliard de Euro, conform datelor prezentate în presă, astfel că se impune creşterea corespunzătoare a acestora aşa cum, de altfel, a afirmat în repetate rânduri şi guvernul.
"În urmă cu câteva zile, guvernul a amânat însă cu un an renegocierea acestor redevenţe, iar acest lucru s-a întâmplat după ce guvernul nu a supus dezbaterii publice proiectul privind noul sistem de redevenţe petroliere, dovedind astfel lipsă de transparenţă. Totuşi, conform presei, Comisia interministerială formată din Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, ANRM şi ANRE, ar fi negociat în secret în ultima perioadă cu reprezentanţii companiilor petroliere", a afirmat Remus Cernea.
Un nou sistem de taxare periculos
Totodată, deputatul a evidenţiat că s-a vorbit în media despre eventualitatea ca, în locul redevenţelor, să fie aplicată o taxă pe profitul obţinut din exploatare. Astfel, companiile care exploatează sau intenţionează să exploateze petrol şi gaze convenţionale şi neconvenţionale în România, ar urma sa nu mai plătească redevenţe, ci o taxă pe profitul din exploatare. Surse guvernamentale au declarat presei că Guvernul va renunţa la alte taxe în vigoare, aplicate companiilor petroliere.
"Dar, dacă se va trece la un sistem de taxare a profitului, apare riscul ca declaraţiile companiilor cu privire la cuantumul acestuia să se refere la sume mai mici, astfel încât cel real să fie ascuns iar beneficiile pentru statul român să fie substanţial mai mici decât ar fi trebuit. În absenţa unui mecanism eficient de control de resurse extrase, companiile sunt oricum invitate să fraudeze masiv, ceea ce aduce pierderi considerabile bugetului de stat şi astăzi, când este în vigoare actualul sistem de taxare", a opinat Cernea.
Exploatarea combustibililor fosili şi fracturarea hidraulică
Potenţialul României de a produce energie din surse regenerabile şi de a se baza pe un mix energetic în care ponderea regenerabilelor să fie dominantă în următorii ani este uriaş în viziunea deputatului, însă acesta nu este încurajat, ci dimpotrivă.
"Insistenţa din partea guvernului actual pe exploatarea combustibililor fosili şi pe utilizarea unor tehnologii periculoase pentru mediu precum fracturarea hidraulică, sunt contraproductive pentru viitorul energetic şi economic al României. Fără un sistem de taxare a exploatărilor combustibililor fosili care să fie ridicat şi eficient aplicat, pierderile statului român vor creşte în continuare, iar concesiunile care acoperă deja o suprafaţă uriaşă din teritoriul naţional vor produce pe zone întinse daune mediului, oamenilor şi animalelor. De asemenea, România va produce şi în viitor emisii de CO2 însemnate din astfel de exploatări amplificând efectele schimbărilor climatice", a explicat acesta.
Guvernul Ponta a anunţat în repetate rânduri, şi în 2013 şi în 2014, prin vocea premierului ori a Ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, că va acţiona în această privinţă şi că rezolvarea ei este iminentă.
Lipsa de transparenţă
Amânarea luării unei decizii şi totala lipsă de transparenţă cu privire la o temă deosebit de importantă pentru viitorul economic al ţării, alimentează suspiciunile şi ridică semne de întrebare cu privire la ataşamentul guvernului faţă de angajamentele asumate şi responsabilităţile pe care le are faţă de cetăţeni, susţine Cernea, care aminteşte că aceştia au şi sancţionat, prin proteste şi vot, inclusiv un anumit mod de a face politică şi de a lua decizii fără a ţine cont de procedurile democratice fireşti de consultare şi dezbatere publică în chestiuni de interes general.
Întrebările lui Cernea pentru premierul Ponta
1. De ce a fost amânată cu un an renegocierea redevenţelor după ce au fost date asigurări de către guvernul pe care îl conduceţi că aceasta se va face chiar din 2013, cel târziu în 2014?
2. Intenţionaţi să introduceţi un nou sistem de taxare bazat, parţial sau total, pe raportarea la profiturile realizate de către companiile petroliere şi dacă da, prin ce mecanisme veţi diminua riscul ca declaraţiile companiilor privind profitul realizat de către acestea să nu fie reale?
3. Veţi urma proceduri transparente în privinţa procesului de renegociere a redevenţelor, ţinând cont de impactul negativ al unor tehnologii periculoase pentru mediu precum fracturarea hidraulică faţă de care opinia publică a ridicat numeroase obiecţii?
4. Veţi stimula creşterea ponderii surselor regenerabile de energie care ar duce la scăderea emisiilor de CO2 sau veţi sprijini îndeosebi producerea de energie din combustibili fosili care amplifică impactul activităţilor umane asupra schimbărilor climatice?