Preda: Revizuirea Constituţiei - cel mai clar eşec al USL de la înfiinţare până astăzi

Congresul PPE de la Bucureşti.În imagine Cristian Preda.
Congresul PPE de la Bucureşti.În imagine Cristian Preda. (Epoch Times România)

Revizuirea Constituţiei este compromisă, din 128 de propuneri, 86 au fost respinse de Curtea Constituţională, a afirmat luni europarlamentarul Cristian Preda, pe blogul său personal.

Judecătorii CCR au terminat de analizat duminică proiectul de revizuire a Constituţiei şi au identificat mai multe elemente de neconstituţionalitate. În timp ce unele dintre articole vor fi respinse, pentru altele magistraţii vor face recomandări de corectare, de reformulare sau de rescriere.

„Am citit ce au spus judecătorii CCR despre revizuirea propusă de USL şi am constatat că avem de-a face cu cel mai mare eşec al puterii instalate în urmă cu doi ani”, a susţinut Preda.

Cristian Preda a vrut să comenteze situaţia în cifre pentru a face lucrurile mai clare. El a citat un comunicat al CCR în care instituţia îşi prezenta rezultatele analizei proiectului de revizuire a Constituţiei.

„Cifrele ne ajută. Constituţia în vigoare are 156 de articole. Propunerea de revizuire adoptată în Parlament pe 7 februarie conţinea 128 de modificări, inclusiv abrogarea unor articole. Curtea Constituţională a analizat proiectul şi a constatat că peste două treimi din ideile susţinute de Antonescu & co. sunt eronate. Astfel, din minuta publicată de CCR duminică seara, rezultă că judecătorii constituţionali au decis în unanimitate că: 26 de propuneri încalcă limitele revizuirii, 12 propuneri ar trebui eliminate, 38 de propuneri ar trebui reformulate, 5 propuneri ar trebui reaşezate în corpul Constituţiei. Comunicatul CCR indică alte 5 puncte în care opoziţia judecătorilor la propunerea de revizuire a întrunit doar majoritatea de voturi, nu unanimitatea”, a precizat europarlamentarul.

Acesta a adăugat că nu se ştiu încă toate detaliile pentru că a abia peste două săptămâni va fi publicată explicaţia sistematică a erorilor comise.

„Cifrele de care dispunem sunt însă cât se poate de clare: 86 din cele 128 de propuneri sunt respinse de judecătorii CCR. Revizuirea e compromisă. Politic, e cel mai clar eşec înregistrat de USL, de la crearea sa până astăzi”, a subliniat Cristian Preda.

Europarlamentarul aminteşte doar câteva din cauzele care au dus la compromiterea legii fundamentale, sau a „repetenţei politico-constituţionale a USL”, aşa cum o numeşte acesta: graba cu care s-a procedat la revizuire; refuzul de a lua în seamă propunerile făcute de-a lungul timpului de către specialişti (de pildă, cei din Comisia Stanomir); respingerea dialogului critic şi mimarea consultării populare cu ajutorul unor aventurieri civici ş.a.m.d.

„Nu doar Antonescu, care a asumat formal şefia comisiei de revizuire, e în culpă. Şi Ponta e la fel de vinovat. Amândoi au susţinut o treabă făcută de mântuială. Eşecul de acum e confirmarea inapetenţei lor de a înţelege un stat de drept echilibrat. Dacă în vara lui 2012, cei doi au lovit regimul prin acţiune iresponsabilă, acum l-au pus în dificultate prin neghiobie”, a concluzionat Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne