NATO va deschide primul birou pentru Asia-Pacific în Japonia [Rapoarte]
Se pare că NATO intenţionează să deschidă un birou de legătură la Tokyo, primul din regiunea Asia-Pacific, în contextul în care încearcă să aprofundeze legăturile cu naţiunile din Asia-Pacific, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de ameninţarea regimului comunist din China.
Nikkei Asia a raportat că biroul regional ar permite alianţei militare să desfăşoare consultări cu partenerii săi cheie din Asia-Pacific (AP4) - Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud - şi să acţioneze ca punct de contact cu alte naţiuni din regiune.
Planul propus este de a deschide un birou cu o singură persoană la Tokyo anul viitor. Sunt însă încă în curs de desfăşurare negocierile cu privire la o finanţare din partea NATO sau dacă biroul va fi pus la dispoziţie de Japonia.
Ambasadorul danez în Japonia, Peter Taksøe-Jensen, a declarat că peisajul geopolitic s-a schimbat drastic de la Conceptul strategic din 2010.
"La acea vreme, Rusia era considerată un potenţial partener şi nu se menţiona China. În 2022, la summitul de la Madrid, liderii aliaţi au decis că Rusia nu mai este un partener, ci un duşman şi că s-a recunoscut, de asemenea, că ascensiunea Chinei poate avea un impact asupra securităţii transeuropene. De aceea, este important ca NATO să menţină relaţiile cu partenerii noştri din această regiune", a declarat el pentru Nikkei Asia.
Taksøe-Jensen a declarat că noul birou va reprezenta mai mult decât o relaţie simbolică între NATO şi Japonia, deoarece cooperarea dintre cele două părţi se va concentra pe provocări precum securitatea cibernetică şi dezinformarea.
Se pare că ideea a fost discutată pentru prima dată în timpul vizitei secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Tokyo, la 31 ianuarie, şi se aşteaptă ca aceasta să fie finalizată în curând.
Liderii din AP4 au fost invitaţi pentru prima dată la summitul liderilor NATO din 2022 de la Madrid şi se aşteaptă să participe din nou la evenimentul din acest an din Lituania. Acest lucru sugerează că includerea AP4 ar putea avea loc.
Parteneriatul NATO-Japonia
NATO şi Japonia şi-au sporit angajamentul ca parteneri care împărtăşesc valori comune, avertizând într-o declaraţie comună cu privire la cooperarea militară în creştere a Chinei şi a Rusiei, inclusiv a exerciţiilor militare efectuate de acestea în jurul apelor teritoriale japoneze, care ar putea destabiliza regiunea.
În timpul vizitei lui Stoltenberg din ianuarie, premierul japonez Fumio Kishida a anunţat că Japonia intenţionează să participe în mod regulat la reuniunile consiliului la nivel înalt şi la reuniunile şefilor apărării pentru a promova o comunicare mai strânsă între Japonia şi alianţă.
"În ceea ce priveşte întărirea rapidă a capacităţilor sale militare şi extinderea activităţilor militare ale Chinei, încurajăm ferm China să îmbunătăţească transparenţa şi să coopereze în mod constructiv cu eforturile internaţionale pentru controlul armelor, dezarmare şi neproliferare", se arată în declaraţie.
În mod similar, cei doi au subliniat importanţa "păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan" şi au cerut regimului comunist chinez să renunţe la provocările sale agresive împotriva Taiwanului.
"Poziţiile noastre de bază cu privire la Taiwan rămân neschimbate şi subliniem importanţa păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan ca element indispensabil pentru securitatea şi prosperitatea comunităţii internaţionale", se arată în declaraţie.
China este identificată în mod clar ca o ameninţare
NATO a început să se implice activ în regiunea Asia-Pacific ca urmare a implicaţiilor conflictului ucrainean.
Conceptul său strategic din 2022 a evidenţiat pentru prima dată regimul comunist chinez ca fiind o prioritate. Conceptul strategic este al doilea cel mai important document al NATO, oferă o evaluare colectivă a mediului de securitate actual şi ghidează dezvoltarea politică şi militară a NATO.
"RPC (Republica Populară Chineză) foloseşte o gamă largă de instrumente politice, economice şi militare pentru a-şi spori amprenta globală şi a-şi proiecta puterea, rămânând în acelaşi timp opacă în ceea ce priveşte strategia, intenţiile şi consolidarea militară", se arată în document.