Cum câştigă China o poziţie strategică în mineritul de uraniu din Kazahstan
Gigantul nuclear rus Rosatom vinde participaţii la operaţiunile sale miniere de uraniu din Kazahstan către companii chineze, a declarat marţi principala companie kazahă de uraniu, subliniind influenţa tot mai mare a Beijingului în Asia Centrală, potrivit The Moscow Times.
„Kazatomprom anunţă ieşirea partenerului său rus din unele întreprinderi comune”, se arată într-o declaraţie a celei mai mari companii miniere de uraniu din lume, care extrage metalul crucial în 26 de situri din Kazahstan, afirmă AP News.
Declaraţia precizează că Uranium One Group, parte a Rosatom, a vândut 49,99% din acţiunile sale din Kazahstan către Astana Mining Company, a cărei societate-mamă este State Nuclear Uranium Resources Development din China. Kazatomprom îşi menţine participaţia de 49,99% în cadrul întreprinderii.
În plus, Uranium One Group „se aşteaptă” să vândă 30% din Khorasan-U şi Kyzylkum LLP către China Uranium Development Company, al cărei proprietar final este China General Nuclear Power Corporation.
Kazahstanul este principalul producător mondial de uraniu, reprezentând 43% sau 21.227 de tone din producţia totală din 2022, potrivit celor mai recente cifre ale Asociaţiei Nucleare Mondiale.
Kazatomprom a mai declarat, marţi, că „a lansat un program de explorare pe scară largă” pentru a găsi noi zăcăminte şi că a primit licenţe pentru a explora patru situri care sunt estimate a avea rezerve totale de peste 180.000 de tone de uraniu.
Deşi bogat în uraniu, Kazahstanului îi lipseşte infrastructura de producere a energiei pentru a utiliza metalul. Cu toate acestea, Kazahstanul intenţionează să construiască o centrală nucleară în apropierea lacului Balkhash din sudul ţării, iar companiile chineze, ruseşti, franceze şi sud-coreene se pregătesc să participe la licitaţie pentru acest proiect.