Canada anunţă noi norme la frontieră ca urmare a ameninţării tarifare a lui Trump
Canada a promis să pună în aplicare un set de noi măsuri de securitate radicale de-a lungul frontierei sale cu SUA, inclusiv o supraveghere sporită şi o „forţă de atac” comună care să vizeze criminalitatea organizată transnaţională, transmite BBC.
Promisiunea urmează ameninţării preşedintelui ales Donald Trump de a impune, la preluarea mandatului în ianuarie, un tarif de 25 % pentru bunurile canadiene dacă ţara nu securizează frontiera comună împotriva fluxului de migranţi ilegali şi de droguri ilegale.
Economiştii spun că astfel de tarife ar putea da o lovitură economiei canadiene.
Anunţând detaliile planului, ministrul canadian al finanţelor şi afacerilor interguvernamentale a declarat că guvernul federal va aloca 1,3 miliarde de dolari canadieni (900 milioane USD) planului.
Ministrul Siguranţei Publice şi Pregătirii de Urgenţă, Dominic LeBlanc, a declarat marţi că măsurile „vor securiza frontiera noastră împotriva fluxului de droguri ilegale şi a migraţiei ilegale, asigurând în acelaşi timp libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, care se află la baza prosperităţii Americii de Nord”.
Cei cinci piloni ai planului acoperă întreruperea comerţului cu fentanil, noi instrumente pentru aplicarea legii, coordonarea sporită cu aplicarea legii din SUA, schimbul sporit de informaţii şi limitarea traficului la frontieră.
Acestea includ un grup operativ de supraveghere aeriană propus, inclusiv elicoptere, drone şi turnuri mobile de supraveghere între porturile de intrare.
De asemenea, guvernul acordă Agenţiei canadiene pentru servicii de frontieră fonduri pentru formarea de noi echipe de câini care să găsească droguri ilegale şi noi instrumente de detectare pentru porturile de intrare cu risc ridicat.
LeBlanc a oferit detalii suplimentare cu privire la aşa-numita „forţă comună de atac” pentru autorităţile canadiene şi americane, afirmând că aceasta va include „sprijin în cazul unor intensificări operaţionale, unităţi dedicate drogurilor sintetice, forţe combinate extinse, unităţi speciale de aplicare a legii, echipe binaţionale integrate de aplicare a legii, precum şi noi capacităţi operaţionale şi infrastructură”.
Noul plan pare să corespundă preocupărilor dezvăluite public de Trump în ultimele săptămâni: fluxul de fentanil şi de imigranţi fără documente în SUA.
Numărul de treceri la frontiera dintre SUA şi Canada este semnificativ mai mic decât la frontiera sudică, potrivit datelor Patrulei de frontieră a SUA privind întâlnirile cu migranţi, la fel ca şi cantitatea de fentanil confiscată.
Mexicul se confruntă, de asemenea, cu o ameninţare tarifară de 25 %.
LeBlanc a declarat că el şi alţi oficiali au avut o conversaţie „preliminară” cu noul „ţar al frontierelor” al lui Trump, Tom Homan, despre noul plan.
„Sunt încurajat de această conversaţie”, a spus el.
LeBlanc a fost prezent la o întâlnire luna trecută între prim-ministrul Justin Trudeau şi Trump la Mar-a-Lago, o călătorie care ar fi fost menită să prevină impunerea taxei.
Anunţul vine în prima zi a lui LeBlanc ca ministru de finanţe al Canadei.
Aliatul de lungă durată al lui Trudeau a fost învestit în grabă luni, după demisia surprinzătoare a lui Chrystia Freeland, care a fost atât ministru de Finanţe, cât şi viceprim-ministru.
Freeland a demisionat din funcţie printr-o scrisoare deschisă dură adresată lui Trudeau, în care a subliniat dezacordurile pe care le avea cu acesta cu privire la cheltuieli şi la „cea mai bună cale de urmat pentru Canada”.
Ieşirea sa bruscă din cabinet a pus o presiune suplimentară pe guvernul minoritar slăbit al lui Trudeau.
Marţi, într-un discurs adresat susţinătorilorr partidului la un eveniment liberal de sărbători, un Trudeau sfidător a declarat că există „întotdeauna zile grele şi provocări mari” în politică.
„Dar această echipă nu deţine recordul pentru cea mai lungă guvernare minoritară din istoria Canadei pentru că ne ferim de aceste momente, ci depunem eforturi, indiferent dacă este uşor sau greu.”