Firme chineze şi un ministru din Coreea de Nord, puşi pe lista neagră a UE pentru sprijinul acordat Rusiei în invazia din Ucraina
UE a impus luni, pentru prima dată, sancţiuni în toată regula, inclusiv îngheţarea activelor şi interdicţii de acordare a vizelor, împotriva unor firme chineze pentru aprovizionarea armatei ruse în războiul din Ucraina, potrivit AFP.
Pe lista neagră de sancţiuni a fost adăugat, de asemenea, ministrul Apărării din Coreea de Nord după ce statul comunist condus de Kim Jong-un a trimis trupe pentru a sprijini armata Rusiei în războiul declanşat împotriva Ucrainei.
Măsura - care face parte din cea de-a 15-a rundă de sancţiuni adoptate de UE în legătură cu conflictul - a reprezentat un efort sporit de a aborda rolul crucial pe care China l-ar fi jucat în alimentarea maşinii de război ruse.
UE a declarat că a inclus pe lista neagră patru companii chineze pentru „furnizarea de componente sensibile pentru drone şi componente microelectronice” către armata rusă.
Alte două societăţi şi o femeie de afaceri chineză au fost vizate pentru că au eludat sancţiunile UE menite să oprească furnizarea de echipamente către Moscova.
Printre societăţile vizate se numără Xiamen Limbach, care ar fi furnizat motoare pentru dronele de atac cu rază lungă de acţiune utilizate de Rusia împotriva Ucrainei.
UE a mai luat în vizor firme chineze pentru sprijinirea armatei ruse.
Până acum, însă, blocul comunitar a impus interdicţii firmelor europene care făceau afaceri cu companiile chineze, mai degrabă decât sancţiunile mai dure aplicate acum.
UE a vizat, de asemenea, Coreea de Nord în cel mai recent pachet, după ce Phenian a trimis trupe în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei.
Blocul celor 27 de naţiuni i-a inclus pe ministrul Apărării, No Kwang Chol, şi pe adjunctul şefului Statului Major, Kim Yong Bok, pe lista neagră alături de alţi oficiali nord-coreeni.
Kievul a declarat luni că trupele sale au ucis sau rănit cel puţin 30 de soldaţi nord-coreeni care fuseseră desfăşuraţi în regiunea Kursk din vestul Rusiei, unde Ucraina a preluat teritorii.
În încercarea de a limita veniturile Rusiei, UE a inclus aproximativ 50 de petroliere din „flota fantomă” a Moscovei, utilizată pentru a ajuta Kremlinul să evite sancţiunile petroliere occidentale.