Donald Trump: Zelenski ar trebui să fie pregătit să facă o înţelegere pentru a pune capăt războiului

Donald Trump (Don Emmert / Getty Images)
Redacţia
18.12.2024

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că Ucraina trebuie să ajungă la un acord pentru a pune capăt invaziei ruse şi a minimizat importanţa teritoriilor ocupate, oferind un nou indiciu că ar putea susţine o înţelegere care să confirme câştigurile teritoriale ale Rusiei, potrivit Bloomberg.

„Ar trebui să fie pregătit să facă o înţelegere, asta e tot. Trebuie să fie o înţelegere. Prea mulţi oameni sunt ucişi”, a spus Trump referindu-se la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce vorbea luni la Mar-a-Lago, clubul său din Florida.

Trump a declarat că va fi nevoie de un secol pentru a reconstrui oraşele ucrainene şterse de pe faţa pământului în urma invaziei ruse şi a respins speranţele ucrainenilor de a recuceri teritoriul confiscat.

El a criticat din nou utilizarea armelor americane pentru a lovi ţinte aflate mai adânc pe teritoriul Rusiei - o tactică aplicată după aprobarea dată de actuala administraţie de la Casa Albă, sugerând că este probabil să ezite să extindă această autorizare dacă luptele vor continua.

„Este frumos să spui că îşi vor pământul înapoi, dar oraşele sunt în mare parte distruse. Te uiţi la unele dintre aceste oraşe şi nu mai există nicio clădire în picioare. Aşa că, atunci când spui 'Preia ţara', ce să preiei? Să preia ce? Asta este o reconstrucţie de 110 ani”, a declarat Trump luni.

Comentariile reprezintă cel mai recent semnal că alegerea lui Trump va reduce drastic, dacă nu va pune capăt cu totul, ajutorul SUA pentru Ucraina.

Trump a declarat de mai multe ori luni că el crede că liderul rus Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă ar fi fost încă în funcţie şi a criticat administraţia preşedintelui Joe Biden pentru decizia de a permite Ucrainei să utilizeze ATACMS (Army Tactical Missile Systems) - rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 300 de kilometri - pentru a lovi mai adânc în teritoriul rus.

„Nu cred că ar fi trebuit să permită ca rachetele să fie lansate la 320 km în Rusia”, a declarat el.

Administraţia Biden şi-a reiterat poziţia conform căreia este la latitudinea lui Zelenski să decidă când şi în ce condiţii este dispus să se angajeze în discuţii.

„Nimic despre Ucraina fără Ucraina. Nu vom purta discuţii despre ei fără ca aceştia să fie implicaţi. Nu le vom forţa mâna în ceea ce priveşte următorii paşi”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Administraţia a început să discute despre permiterea utilizării ATACMS înainte de alegeri, iar decizia a fost luată ca răspuns la trimiterea trupelor nord-coreene pe câmpul de luptă, a spus el.

Trump a mai discutat pe scurt despre întâlnirea sa din această lună de la Paris cu Zelenski. Ca răspuns la o întrebare din partea unui reporter, el a spus că nu l-a invitat pe Zelenski la inaugurarea sa, în ciuda invitaţiilor adresate altor lideri mondiali.

„Dacă ar dori să vină, mi-ar plăcea să-l am. Nu l-am invitat, nu”, a menţionat Trump.

Trump a declarat că războiul din Ucraina este „unul neplăcut” şi a spus că un număr „astronomic” de soldaţi sunt ucişi de ambele părţi.

„Dacă aş fi fost preşedinte, acest război nu ar fi avut loc niciodată”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor