Moldova îşi joacă viitorul. Rusia apasă pedala. "Nu cumva asaltul pentru turul 2 va fi mai mare decât a fost pentru turul 1?"

Maia Sandu şi Alexadr Stoianoglo (Ziarul de Gardă)
Andrei Pricopie
02.11.2024

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, şi şeful Expert Forum, Sorin Ioniţă, au discutat, la Radio Guerilla, despre provocările electorale actuale din Republica Moldova, evidenţiind influenţa Rusiei, strategiile de corupţie electorală şi impactul acestor factori asupra democraţiei din regiune.

Theodor Paleologu: Nu cumva asaltul pentru turul 2 va fi mai mare decât asaltul pentru turul 1? Mie aşa mi s-ar părea firesc să fie.

Sorin Ioniţă: Da, este asalt mai mare, dar, pe de altă parte, şi autorităţile fac mult mai mult acum, după turul 1. Deci făceau şi înainte, dar au intrat cu o viteză şi cu aceste anchete, şi este o întrebare să vedem cât este efectul de descurajare, pentru că au făcut ce nu făceau înainte - adică anchete penale, care pot dura ani de zile. Acum se aplică amenzi administrative care se execută imediat.

Deci îţi dau amendă. Oamenii câştigau ceva la 20-50 de euro, 100 de euro pentru influenţarea de vot, iar amenda merge pe la 1000 de euro, şi ţi-o dă pe loc. E administrativă. Şi, dacă vrei să conteşti, te duci tu în instanţă să conteşti, dar întâi o plăteşti. Deci asta are un efect de descurajare pentru oamenii săraci din sate. Sunt mult mai grijulii, că au văzut şi dezvăluirile astea pe reţele.

Dar mai este o chestiune. V-am spus că ei au alegeri parlamentare la vară. Deci Rusia investeşte şi mulţi din aceşti candidaţi ai lui Sor, că ştiţi cum face Kremlinul, joacă pe mulţi cai. Ei joacă şi pe ăla, şi pe ăla, şi pe ăla. Pe Dodon îl înjură, dar nu l-au abandonat chiar de tot, acum merg cu Sor, ca să aibă mulţi actori diverşi la alegerile parlamentare, să intre toţi în parlament, mulţi, puţini, dar să aibă oameni, pentru ca ei să aibă combinaţii în următorii patru ani, să facă o cacofonie întreagă în parlament.

Şi, chiar dacă iese Maia Sandu, să-i poată bloca mult mai bine iniţiativele decât atunci când PAS avea 60%. Deci, oricum, parlamentul va fi mai echilibrat. N-ai cum. E matematic. Se va întâmpla chestia asta că este o eroziune a guvernării. Sunt greşelile PAS, sunt oameni necredibili. De altfel, Maia Sandu a anunţat o remaniere guvernamentală care va fi după turul 2, dar Kremlinul joacă jocul de lungă durată. Nu e numai pentru turul 2. Deci, investiţia în aceşti oameni ei o fac cu gândul pentru la vară şi pentru parlamentul următor de patru ani.

Theodor Paleologu: Mai este aşa o reflexie cumva de la Bucureşti, văzut dinspre politica românească. Au fost operaţiuni de corupere a electoratului, bine mersi, şi în România, dar suntem noi între noi, dar nu bani din afară. Pentru că eu ţin minte, în precampanie în 2008, mă plimbam aici prin cartier, exact unde suntem noi aici în sectorul 2, în colegiul nou.

Stăteam de vorbă cu doamnele mai în vârstă, cu pensionari, pe cine găseam prin parcuri, şi m-am dus pe strada Sfântul Ştefan şi am dat de nişte tablagii - de fapt, nu ştiu ce jucau barbut, table, jucau ceva cu zaruri - şi mă apropii de ei, şi unul mă întreabă: "Ia zi, cât dai pe vot, Barosane?" Şi am rămas absolut estompat. N-am ştiut ce să răspund.

Şi-au dat seama că sunt candidat şi m-au întrebat "cât dai pe vot, Barosane" şi am dat aşa un răspuns evaziv. Am spus: "nu ştiu să vă răspund. Mulţumesc pentru întrebarea dumneavoastră constructivă. O să o transmit". După care am dat în depresie. Mi-am zis "Doamne, în ce m-am băgat? E incredibil. Am venit de la Copenhaga, unde eram ambasador, şi dau de întrebarea asta: cât dai pe vot, Barosane? Deci asta era mentalitatea la noi."

Sorin Ioniţă: Că am avut şi noi, nu? Şi se fac, adică bănuim şi avem dovezi destul de plauzibile că se fac mici şmecherii în România. Se mută votul la numărare, dar există o limită, nu sunt sume colosale venite din afară şi nu la nivelul ăsta, nu cu magnitudinea asta să muţi 10%. Se mută ca să faci pe acolo într-o secţie sau alta.

Theodor Paleologu: Şi se echilibrează între cele două partide mari.

Sorin Ioniţă: Nu ştiu dacă se mai echilibrează, pare că cooperează destul de bine. Au un non-combat destul de bun. Dar situaţia în Republica Moldova asta este şi, într-adevăr, influenţa externă pe termen lung este o bătălie foarte dură. Dar acum hai să fim un pic paranoici.

Eu de când am intrat pe banca rusească accesibilă de la Bucureşti am început să am îndoieli că nu vin bani şi aici. Care este controlul, dacă eu văd? Ai noştri sunt complet depăşiţi cu trei ture de oamenii ăştia şi de jocurile care se fac în Est. Am eu vreo garanţie? De ce? Păi, dacă nu i-a pus banii direct în sacoşă, de unde ştiu eu că nu-i vin şi că nu-i retrage de pe undeva din Dubai de pe carduri Mir?

Citiţi şi "E de serial Netflix" - Radiografie şocantă a situaţiei din Moldova: Schemă piramidală complexă de cumpărat voturi. Estimarea e că s-a ajuns la 200.000 de oameni

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor