Bilanţul inundaţiilor din Spania a ajuns la 211 morţi. Salvatorii au mari probleme să ajungă în unele zone din Valencia
Echipele de salvare spaniole au deschis o morgă temporară într-un centru de convenţii şi au depus mari eforturi pentru a ajunge în zonele încă izolate, vineri, în timp ce bilanţul inundaţiilor catastrofale a crescut la 211 morţi.
În Valencia, regiunea estică care a fost cea mai afectată de devastare, aproximativ 500 de soldaţi au fost desfăşuraţi pentru a căuta persoanele care sunt încă date dispărute şi pentru a ajuta supravieţuitorii furtunii, care a declanşat o nouă alertă meteorologică în Huelva, în sud-vestul Spaniei, potrivit Reuters.
Oficialii au declarat că probabil numărul morţilor va continua să crească. Aceasta este deja cea mai gravă catastrofă legată de inundaţii din istoria modernă a Spaniei şi cea mai mortală care a lovit Europa din anii 1970.
În Alfafar, o suburbie din afara oraşului Valencia, al treilea ca mărime din Spania, imagini filmate cu drona au arătat rămăşiţele încâlcite a zeci de vehicule împrăştiate pe şinele de cale ferată.
Serviciile de urgenţă care lucrau la îndepărtarea maşinilor îngrămădite la intrarea într-un pasaj subteran inundat din suburbie se temeau că vor găsi şi alte cadavre blocate.
În condiţiile în care aproximativ 75.000 de locuinţe nu au încă electricitate, pompierii au sifonat benzină din maşinile abandonate în inundaţii pentru a alimenta generatoarele şi a restabili alimentarea cu energie electrică.
Un an de ploi a căzut în doar opt ore în noaptea de marţi spre miercuri, distrugând drumuri, căi ferate şi poduri în timp ce râurile au ieşit din matcă.
De asemenea, inundaţiile au scufundat mii de hectare de terenuri agricole din regiune, care produce aproape două treimi din citricele din Spania - principalul exportator mondial de portocale.
"Magnitudinea catastrofei nu are precedent", a declarat ministrul transporturilor, Oscar Puente, la televiziunea locală.
Deşi apele au scăzut în majoritatea zonelor din Valencia, serviciile de urgenţă încă nu au putut ajunge în câteva zone din cauza drumurilor blocate.
Rezervele de apă potabilă îmbuteliată s-au epuizat în unele locuri, iar locuitorii din suburbia Paiporta din Valencia făceau cu rândul să păzească magazinele după ce autorităţile au declarat că 50 de persoane au fost arestate pentru jaf.
Pe măsură ce numărul deceselor a crescut, a fost înfiinţată o morgă temporară la centrul de convenţii Feria Valencia de la periferia oraşului Valencia, au declarat serviciile de urgenţă, iar primele cadavre au început să sosească vineri dimineaţă.
Numărul de decese a stârnit furie, dar şi durere în Spania, unele persoane acuzând autorităţile că nu au fost suficient de bine pregătite şi că nu au avertizat populaţia suficient de repede cu privire la pericolele reprezentate de furtună.
Preşedintele guvernului regional din Valencia, Carlos Mazon, a declarat că au fost respectate toate protocoalele pentru gestionarea dezastrelor şi că autorităţile au început să avertizeze populaţia începând de duminică.
Bilanţul victimelor inundaţiilor din Europa este cel mai ridicat din 1970, când 209 persoane au murit în România.
Oamenii de ştiinţă spun că fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.
Meteorologii cred că încălzirea Mediteranei, lucru care creşte evaporarea apei, joacă un rol-cheie în agravarea ploilor torenţiale.