Maia Sandu se confrunta cu "două bube": "Transnistria e buba mare a Moldovei, dar acum este şi Găgăuzia"

or.Tiraspol, Transnistria (novostipmr.com)
Andrei Pricopie
02.11.2024

Este foarte interesant ce joc face Transnistria, care e un stat mafiot, separatist, condus de o elită politică, dar mai mult de afaceri, a remarcat în mod plastic preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă, la Radio Guerilla.

"Sunt două bube, deci Transnistria e buba mare a Moldovei, dar acum este şi Găgăuzia, o bubă mai mică ca dimensiune, pentru că în Transnistria sunt 300 de mii de votanţi, aici sunt mai puţin de 100 de mii, dacă nu mă înşel, deci dimensiunea diferă. Dar, paradoxal, ăştia din interiorul Moldovei, Găgăuzia, sunt mult mai sovieto-nostalgici şi bine controlaţi. Este foarte interesant ce joc face Transnistria. Deci ăla e un stat mafiot, separatist, condus de o elită politică, dar mai mult de afaceri, acest Gusan, şi cu încă un partener de-al lui, foşti KGB-işti în perioada veche, şi care au acest holding, Şerif, au echipă de fotbal, unde au fost antrenori români, fotbalişti români, n-au nicio problemă, da, acolo autorităţile nu pot intra, dar cetăţenii pot veni", a explicat Sorin Ioniţă.

Potrivit expertului, în trecut, guvernele oligarhice de la Chişinău "făceau jocuri, la vedere, pe sub masă cu ăştia, când aveau nevoie de voturi, vorbea cu Gusan, ne aduci atâţia, şi ăia veneau frumos în microbuze şi votau ce trebuie".

"Din 22 de când a început escaladarea războiului, nu mai sunt aşa, deci le-a intrat morcovul. Au pierdut legătura directă cu Rusia. E posibil ca la sfârşitul acestui an să se încheie tranzitul complet de gaze de la Gazprom, pe care ei stăteau. Sunt din ce în ce mai dependenţi economic. Comerţul lor s-a răsturnat, e mai mult cu Europa, chiar al lor. Depind din ce în ce mai mult de Chişinău, de toate cele. Şi Chişinăul a avut această politică inteligentă să nu-i bruscheze, să nu facă operaţiuni de forţă, dar să-i ia cu binişorul, să-i aducă încoace prin negocieri. Şi de când a început războiul cu ucrainenii, au fost discuţii subterane, există zvonuri, dar realiste, că ei s-au oferit: intrăm, facem ordine. Moldova a zis nu, pentru că a doua zi ruşii, evident, ar fi bombardat Chişinăul cu rachete", a punctat Sorin Ioniţă.

Astfel, şeful Expert Forum a subliniat că s-a mers pe această strategie paşnică, graduală, pas cu pas.

"Şi acum, la aceste alegeri, se vede că acolo Sor n-a intrat cu bani, n-au fost presiuni pe votanţi, şi 31%, o treime din transnistreni, care sunt, de fapt, ţărani moldoveni prin sate, care au rămas separaţi dincolo de graniţă, că ei vor, de fapt, în Europa. Şi lucrurile astea se văd. Deci, strategia Chişinăului n-a fost rea. Şi există un viitor, dacă pot să scot mafioţii de acolo, poporul nu e aşa rău cum am crezut noi totdeauna, de la Bucureşti", a adăugat Sorin Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor