"E de serial Netflix" - Radiografie şocantă a situaţiei din Moldova: Schemă piramidală complexă de cumpărat voturi. Estimarea e că s-a ajuns la 200.000 de oameni
Fostul ministru Theodor Paleologu a avut o discuţie lungă, la Radio Guerilla, cu preşedintele think-thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, despre situaţia din Republica Moldova, ţară aflată la răscruce de drumuri. Turul doi al prezidenţialelor care va avea loc duminică se anunţă unul dur, cei doi candidaţi fiind practic umăr la umăr. Maia Sandu se luptă pentru cea mai înaltă funcţie în stat cu omul ruşilor - fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
Theodor Paleologu: Vine al doilea tur al alegerilor din Republica Moldova şi l-am invitat pe Sorin Ioniţă, preşedinte Expert Forum şi un mare expert în chestiuni legate de Republica Moldova. Cu Sorin Ioniţă am colaborat în repetate rânduri. A ţinut un curs la noi despre dezinformare, un curs extraordinar pe care aş vrea tare mult să-l repetăm, pentru că este extrem de instructiv şi foarte amuzant. Ce am învăţat atunci despre dezinformare se aplică în Republica Moldova, dar la o scară enormă. Adică am văzut totuşi aparatul de dezinformare, propagandă, manipulare şi corupere a Federaţiei Ruse în toată splendoarea sa.
Sorin Ioniţă: Da, este puţin mai mult decât făcusem noi la curs, pentru că noi n-am făcut operaţiuni cinetice, să zic aşa, adică în viaţa reală sau "maskirovka" din astea, unde cumperi oameni, astea nici nu mai sunt dezinformare. Este o subminare a statului şi a instituţiilor care excede propaganda, social media, tot ce putem noi discuta. Fake news. Toate alea există, au fost în Moldova, au fost supuşi în runda asta de alegeri la aşa ceva, ca întotdeauna. Au existat şi înainte intervenţii din astea în stradă, cu băieţi musculoşi şi plătiţi, grupuri, demonstraţii plătite, evident, în faţa unor instituţii, dar nu la amploarea de acum şi oricum, nu în modul ăsta piramidal şi nu cu atât de mulţi bani, cum se zice că ar fi acum. Şi, sigur, suntem încă pe estimări.
Theodor Paleologu: Care sunt estimările? Pentru că am citit lucruri care, într-adevăr, te cam sperie, adică îţi sperie gândul. Şi probabil e mai mult decât ce am citit.
Sorin Ioniţă: Ultima versiune din partea autorităţilor moldoveneşti este că ţinta lor era să ajungă la 300 de mii de votanţi, sau să influenţeze atâţia votanţi, să cumpere atâţia votanţi şi să-i mute cu mâna dintr-o tabără în alta. Şi, deci, până în această limită, câţi or fi, într-adevăr, câţi or fi fost mutaţi Dumnezeu ştie. Dar estimări realiste la sociologi, am văzut cu siguranţă peste 150 de mii, mai realist 200 de mii, ceea ce deja înseamnă, gândiţi-vă, mai mult de 10% din vot. Vorbim aşa, 10-12% dintr-un vot, care este luat cu mâna dintr-o parte şi pus în partea cealaltă. Gândeşte-te cum poţi să acţionezi, dacă eşti actor politic onest într-o campanie de vot.
Theodor Paleologu: Oamenii chiar se lasă cumpăraţi, că mai există fenomenul ăsta pe care l-am văzut şi în România, în care alegătorii sau grupuri de alegători primesc banii şi după aia nu livrează, cum a fost faimosul sat de nu mai ştiu unde la alegerile din 2009, care au promis votul şi unuia, şi altuia. Nu pronunţăm numele pentru că unul dintre ei e din nou candidat. Şi oamenii de acolo au votat şi pentru unul şi pentru celălalt. E o lecţie extraordinară acea comunitate. Însă ce se întâmplă în Republica Moldova? Adică chiar cumpărarea de vot este efectivă la o asemenea scară?
Sorin Ioniţă: Este efectivă şi reală, pentru că nu sunt episoade întâmplătoare într-un sat, că un activist de partid s-a dus şi a dat la cinci oameni, sau că i-a dat nu ştiu ce pe acasă. Aici schema piramidală s-a văzut, are complexitate, pentru că din Rusia nu poţi aduce banii în Moldova. Şi atunci există această bancă, Promsvyazbank, e o bancă de stat rusească, care finanţează războiul, în primul rând, care emite cardurile Mir, celebrele carduri.
Partea interesantă este că această bancă, care a fost blocată în Moldova, este accesibilă în România, noi putem intra acum pe internet, ne putem face cont la această bancă, deci SRI-ul nostru doarme şi acea pletoră de instituţii online, de şmecheri care urmăresc... Deci au blocat pagina principală a băncii, dacă dai www aia e blocată, dar au uitat să blocheze pagina unde este IP-ul ei, adică Internet Services, deci acolo unde ai produsele băncii, de fapt. Şi-ţi faci cont, iei cardul, nu ştiu, n-am verificat dacă poţi să retragi ruble în România, dar poţi să-ţi faci cont aici, că de-aia apărea pe investigaţiile presei moldoveneşti, le spunea luaţi-vă un VPN de România şi vă faceţi cont acolo, cu cardul banii trebuie să te duci să-i retragi din Transnistria, ăsta este adevărul.
Dar asta nu este o problemă, pentru ca cetăţenii obişnuiţi circulă, într-o parte, noi nu putem intra cu maşini de Bucureşti sau autorităţi, oficiali moldoveni nu pot să intre, secţii de votare nu se fac acolo, dar cetăţenii obişnuiţi circulă, deci nu e o problemă, distanţele sunt ca de colea până colea, sunt ca de la Bucureşti la Snagov, te duci până acolo, ţi-ai luat banii, vii cu banii înapoi. Şi odată aduşi banii în ţară, exista acest coordonator de pe raion, pe cartier, deci acei oameni care apăreau în investigaţia Ziarului de Gardă, până la nivelul ăsta, şi asta este estimarea piramidei, că s-a ajuns la 200.000 de oameni, cel puţin.
Theodor Paleologu: 150.000, 200.000, poate chiar mai mult. Dar sumele investite la cât se ridică?
Sorin Ioniţă: Este foarte interesant, sunt iarăşi doar estimări, nu putem şti, dar e peste suta de milioane de euro, ceea ce nu s-a mai întâmplat înainte şi pentru o ţară ca Moldova este enorm. A crescut cota foarte mult, a crescut investiţia Kremlinului prin acest oligarh fugar, Ilan Şor, care nici măcar nu mai este în Israel, unde a stat el toţi anii ăştia, având dublă cetăţenie sau triplă, cum au oamenii ăştia ai FSB-ului, care au paşapoarte interschimbabile, dar el avea pe bune cetăţenie israeliană. A plecat, că unde stă el în nordul Israelului e cam periculos acum, şi au fost evacuaţi şi este bine-mersi în Rusia.
Kremlinul a disponibilizat multe fonduri, se aude că a fost mobilizat din nou Dmitri Kozak, care supervizează aceste operaţiuni - sunt zvonuri, dar Ilan Şor este sigur în această schemă. Şi-a pompat prin toate canalele posibile aceşti bani în Moldova, prin această reţea piramidală.
Acum au ajuns toţi la oamenii de jos, la votanţi? Nu. Pentru că în sistemele corupte de tip Rusia... e ca la raportările lui Ceauşescu. Ăştia raportează de jos, dar ei furând pe parcurs, nici şeful nu poate să ştie vreodată ce s-a întâmplat de fapt. Dar s-a întâmplat. Deci ăsta nu este banc, şi s-a văzut efectul în turul 1, şi sunt aceste estimări.
Theodor Paleologu: Dar spune-ne cine sunt exact oamenii ăştia? Că de Ilan Şor am citit cu toţii, de Kozak tot aşa. Ce e cu ei? Care e background-ul lor? Ce se poate şti despre background-ul lor?
Sorin Ioniţă: Adică eu ştiu destul de puţin în afară de ce este oficial. Sunt oameni în general tineri. Deci sunt trei oligarhi fugari, care au fugit din ţară fiind ori condamnaţi, ori investigaţi în continuare, în general legaţi de acel laundromat cu celebrul miliard, care erau de fapt 20 de miliarde. Deci acum 10 ani, prin Moldova, s-au spălat 20 de miliarde de dolari furaţi din bugetele publice ale Rusiei şi duşi prin străinătate. Dar comisionul pentru această spălare, care s-a făcut şi prin Republica Moldova, a fost cam un miliard.
Theodor Paleologu: Nu a trecut şi prin Danemarca?
Sorin Ioniţă: Au trecut prin Danemarca, cu Danske Bank şi prin ţările baltice, am zis că l-au trecut în principal prin Moldova, să simplificăm povestea, 20 de miliarde, din care băieţii locali şi-au oprit un miliard taxa de servicii. Un miliard de dolari în Moldova e... adică te descurci cu ei. Şi sunt în principal trei oameni. Este Viaceslav Platon, care este fugit, cred că în Marea Britanie, acum Londra, dacă nu sunt eu prost informat... Ăştia sunt aici, în zona Moldova, Transnistria, pe zona asta alocaţi.
Este Ilan Şor, de care am vorbit până acum, un băiat destul de tânăr, din familie cu origini mixte, ruso-evreieşti, local. Tatăl lui a fost afacerist, dar se pare că destul de cinstit, local. El a luat-o în direcţia asta cu Rusia şi a devenit bidon intermediar, s-a băgat în politică, a fost primar de Orhei foarte mult timp. Şi discutăm un pic, că e important modul lui de a face politică, pentru că el e acum în centrul acestor scheme.
Şi este al treilea personaj, omul nostru, Vlad Plahotniuc, care are şi cetăţenie română şi ce-o mai avea. Şi are mulţi simpatizanţi în România, că-s aşa la vedere nu contează, dar noi simţim că-s prin instituţii, pentru că el s-a tot vânturat încoace şi încolo. El a fugit atunci la alegeri, când a picat regimul lui. Şi a fost şi prin America, s-a dus şi în Emirate. Se aude acum că ar fi în Ciprul de Nord, astea sunt interpretările cele mai... că acolo şi-a găsit protecţie. Dar dă semne de interes, de fapt toţi dau semne de interes, că vor să rămână influenţi la Chişinău. Plahotniuc băgând bani spre presă, ăştia cu alegeri, Platon este marele finanţator al tuturor schemelor de toate felurile.
Deci ne trebuie un serial Netflix pentru politica moldovenească. Serios, este mult mai exotică şi cu mize într-un fel mai mari, pentru că este această conexiune cu Estul, cu FSB-ul, cu serviciile ruseşti. E un fel de carieră de viaţă extraordinară. Noi n-avem aşa oameni. Mafioţii lor au o altă anvergură şi alte poveşti de viaţă, alt tupeu.
Theodor Paleologu: Fac o comparaţie aparent frivolă, dar de fapt nu... Când am fost la Chişinău, am observat că acolo găseşti restaurante cu specialităţi pe care nu le găseşti în alt loc, specialităţi de prin Asia Centrală, Georgia, din Caucaz, lucruri extraordinare. Aşa şi mafioţii din Republica Moldova. Au o deschidere internaţională şi au tot felul de ingrediente exotice.
Sorin Ioniţă: Mi-a spus cineva odată, şi lumea s-a supărat pe el, nu mai ştiu cine a spus, că istoria aia a lăsat nişte urme cât timp au fost sub Uniunea Sovietică, ei cumva trăiau într-o ... Dar vezi asta şi în showbiz, în trupe, adică e un alt suflu. Câteodată este chiar mai competitiv decât în România.
Theodor Paleologu: Oligarhii sigur sunt mai competitivi decât ai noştri.
Sorin Ioniţă: Al patrulea om nu e fugit acum, a fost în trecut fugit, acum e pe bune. Este în Republica Moldova, a concurat în alegerile prezidenţiale şi aici, pe locul 3, se cheamă Renato Usatîi. Renato Usatîi are o nevastă din cercurile apropiate de preşedintele Iohannis, dar iarăşi omul merită el însuşi nişte episoade de Netflix, pentru că el şi-a făcut averea, foarte tânăr fiind, în Federaţia Rusă, pe asociere cu Căile Ferate Ruse, companie de stat. Deci vă daţi seama cam ce conexiuni îţi trebuie ca să îţi faci bani cu Căile Ferate.
După care, mă rog, a revenit în Moldova să facă politică cu foarte mulţi bani, a investit, a devenit primar de Bălţi, s-a certat cu regimul oligarhic care era atunci, vorbim cam cu 10 ani în urmă, aproximativ, 10-8 ani în urmă, a trebuit să fugă din Moldova, de frica justiţiei şi a lui Plahotniuc, care îl persecutau, cum se întâmplă în regimuri mafiote. Şi unde s-a dus? S-a dus la Moscova, trăia într-un apartament modest, el era în continuare primar de Bălţi, care este al doilea oraş ca mărime al Moldovei şi conducea primăria pe Zoom.
Sunt celebre sesiuni pe Zoom, pe care le făcea şi publice. Era într-un apartament modest, comunist, era un şifonier în spatele lui şi de acolo dădea directive. A condus primăria din oraşul Bălţi, după care s-a certat cu ruşii care au început să-l ancheteze, îl caută Procuratura Rusiei... A revenit în Moldova după căderea regimului. Nu mai este anchetat că nu mai sunt oligarhii, nu mai este primar de Bălţi, dar este un om al lui care a câştigat...
Theodor Paleologu: Renat Usatîi ăsta cu cine joacă? A fost cu ruşii, a făcut afaceri în Rusia, după aia a fost ales primar la Bălţi, după aia s-a refugiat în Rusia, după aia s-a întors de acolo. Şi acum cu cine joacă?
Sorin Ioniţă: Joacă pentru el însuşi. Are un partid, se cheamă foarte inspirat Partidul Nostru, ca să fie clar.
Theodor Paleologu: Asta îmi aduce puţin aminte de partidul din anii '90, Naş Dom.
Sorin Ioniţă: El se proiectează antisistem totdeauna. Cât o mai putea să o ţină aşa, pentru că au trecut deja câteva cicluri politice. Când eşti fresh, te crede lumea dacă eşti antisistem. După ce ai mers în 10 alegeri, nu prea mai poţi să zici că eşti nou în politică şi contra tuturor. Dar asta e linia lui acum. A ieşit pe locul 3 în alegerile prezidenţiale, aproape 14%, e mult. Şi marea întrebare...
Theodor Paleologu: Hai să spunem pentru cei care ne ascultă câte procente au avut primii candidaţi.
Sorin Ioniţă: Maia Sandu 42%, Stoianoglo, o să greşesc, cred 25-26%, putem verifica, deci distanţa e mare. Iar pe locul 3 este Usatîi, cu 14%. Şi acum, sigur, contează foarte mult cum se împart voturile lui.
El zilele trecute, deci după turul 1, a spus... Eu vă urăsc şi pe ăia şi pe ăia, dramatizez acum un pic, dar nici ăla nu-i bun, nici ăla nu-i bun. Şi a zis o chestie interesantă. Că ăia-s mafioţi, adică proruşi, Stoianoglo, nişte bandiţi. Aşa zice mereu. Trebuie să-l credem, că ştie. Maia Sandu are sindromul Gorbaciov. Adică e mai iubită în afara ţării decât în ţară. Oricum, trebuie văzut un pic acolo, că una este să te facă mafiot nenorocit, şi alta este să te facă Gorbaciov. Deci vedem că oarecare nuanţele pot fi. Pentru noi sună bine. Nu, sună bine şi în Rusia.
Este extraordinar de deştept. Limba lui maternă e rusa... a început să vorbească română. E la limită, dar vorbeşte. El are o carismă extraordinară. Chiar dacă vorbeşte schematic, are o carismă, spune lucruri. Deci cu el nu te plictiseşti chiar dacă mai greşeşte acorduri. Este un fel de Mircea Dinescu cu Becali. Adică, el, din trei replici, este populist, evident, e antisistem. Iar acest partid al lui a câştigat din nou Primăria Bălţi. Au fost alegeri locale la sfârşitul anului trecut. Deci are primar acolo. Iar acum a ieşit primul în raionul Făleşti, care este lipit de Prut, la graniţa cu România, de unde este el de loc, că el acolo s-a născut, în raionul Făleşti. Deci are tracţiune acolo. Uite, ăsta-i băiatul nostru. E tânăr, deci veţi mai auzi de el dacă, nu ştiu, fuge iar în altă parte sau se întâmplă chestii cu el.
Şi a spus, votanţii mei să meargă cu cine vor în turul 2. Ceea ce este probabil cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru Maia Sandu. Pentru că alternativa era să dea indicaţie Usatîi şi pare că oamenii lui îl cam ascultă, nu ştim cât. Cum o să se împartă? Este incertitudine unde se vor duce.
Din comentariile care au apărut imediat după primul tur, cam aşa se prefigura. Că se adună toţi în spatele... Uite, nu chiar toţi. Nu chiar toţi. Se adună ceilalţi care sunt aşa-numiţii candidaţi de sistem, candidaţii satelit şi care, într-adevăr, ăia sunt în tolba lui Ilan Şor. Care, începând de ciclurile trecute, dar în special alegerile locale de anul trecut şi de anul ăsta, s-au întâmplat nişte butaforii extraordinare.
Deci ştiţi că autorităţile tot timpul îi prindeau cu bani negri, încălca legea Partidul care iniţial se numea Partidul Şor, ca să fie clar. Deci cu numele lui. I-au interzis partidul, au făcut alte partide, dar iniţial tot cu Ş ceva, sau chiar Partidul Ş. Litera Ş. A pus candidat anul trecut la Orhei, care e un municipiu mare şi un raion. L-au descalificat autorităţile că l-au prins cu fapte ilegale. A pus o doamnă în loc, au descalificat-o şi pe aia.
Şi, în ultima zi, când mai puteau pune pe cineva, au pus o fată tânără, o jurnalistă, fără niciun fel de profil public. Ea lucrase chiar cameraman. Nu ştia nimeni cine e, n-a auzit nimeni de ea. A avut exact o zi să facă campanie şi a câştigat cu 50 şi ceva la sută din turul unu primăria Orhei. Deci aşa merg lucrurile acolo, ca să vedeţi cât de eficientă e această piramidă de cumpărat voturi, care are schema de transmis bani, cum am zis, aşa prin coordonator de sus în jos, ordonat, şi are canale şi grupuri închise pe WhatsApp şi în special pe Telegram.
Theodor Paleologu: Am evocat biografiile pasionante şi flamboaiante ale unor actori de prim plan, oligarhi cu reputaţie internaţională fugari, agenţi dubli, tripli, cvadrupli. Aşa joacă ei.
Sorin Ioniţă: Acum, Şor, principalul actor şi care finanţează şi organizează asta, nu mai e nici dublu, nici triplu, este foarte clar. E singur. Ultima rundă de dezvăluiri din Ziarul de Gardă la Chişinău: el este chiar apreciat, este un agent FSB care spune - Şor, singura problemă pe care o avem cu el este că are această imagine groaznică peste tot şi în Occident şi nu îl putem aduce să fie mai credibil. Dar este atât de loial şi nimeni n-a add to dictionary. Nu ca prostul de Dodon, care ne-a luat banii degeaba şi n-a livrat. Ăsta livrează. Este o discuţie scursă.
Trebuie citită presa moldovenească în zilele astea. E inegalabil ce se întâmplă acolo. Noi n-avem aşa ceva, adică noi aici suntem... Doamne ajută că e mai plicticos. Lasă să fim noi aşa că elveţienii, ne plictisim, să vedem poveşti interesante la alţii.