Modesta urzică poate ameliora alergiile
alte articole
Mulţi dintre noi aşteptăm cu nerăbdare primăvara. Vremea se încălzeşte, începem sa petrecem mai mult timp în aer liber, plantele încep să crească, iar florile apar peste tot. Atunci când primăvara se simte în aer, îşi face simţită prezenţa şi polenul. Pentru aceia dintre noi cu alergii sezoniere, primavara nu este la fel de frumoasă. Din fericire, natura are modul ei de manifestare şi ne poate ajuta într-adevăr, dacă-i acordăm atenţie.
Primăvara, nu doar florile, ci şi ierburile şi copacii sunt înfloriţi şi eliberează nori de polen. În această perioadă răsar cu vigoare urzicile (Urtica dioica), gata să ne vină în ajutor. Nu numai că reprezintă un superaliment uimitor şi o plantă medicinală utilă, ele fac minuni pentru reducerea inflamaţiei.
Consumarea urzicilor uscate sau congelate, reduce în mod eficient nivelul de histamină din organism.
Acesta este un lucru important de ştiut, pentru că inflamaţia nu se opreşte la sinusuri şi la alergiile respiratorii sezoniere. Alergiile alimentare şi inflamaţiile digestive asociate acestora constituie o mare problemă pentru mulţi oameni, iar tratamentele medicamentoase, de cele mai multe ori, nu fac decât să înrăutăţească situaţia.
Urzicile reprezintă un tratament sigur, liniştitor pentru inflamaţie, având proprietăţi imunostimulatoare şi oferind avantaje în ceea ce priveşte aportul de vitamine şi minerale. Este timpul să devenim prieteni cu urzica. Nu veţi regreta!
Urzicile şi alergiile sezoniere
Urzicile au fost folosite de secole ca tratament natural pentru alergii sezoniere, febra fânului, astm şi urticarie. Cercetările au arătat că urzicile, consumate în stare uscată sau congelate, reduc în mod eficient nivelurile de histamină din organism, reducând astfel inflamaţia ţesuturilor afectate. Chiar şi un banal ceai de urzică zilnic, pe care îl consumăm zilnic, pe tot parcursul sezonului, va atenua simptomele alergice.
Simptome obişnuite, precum mâncărimea la nivelul ochilor, strănut, nas care curge şi sinusuri înfundate sunt tratate de urzici la fel de eficient, dacă nu chiar mai bine, comparativ cu medicamente contra alergiei administrate fără prescripţie. S-a sugerat că, odată cu trecerea timpului, de fapt, urzicile desensibilizează organismul la alergeni şi scad reacţia noastră la aceştia. Urzicile vă vor scuti, de asemenea, de efectele secundare care apar la administrarea medicamentelor pentru alergie, precum somnolenţă sau iritaţii şi ulcere ale tractului digestiv, ceea ce conduce la un alt set de probleme de inflamaţie, pe care nu le doriţi.
Cu un nivel ridicat de fier, calciu, potasiu, fosfor, sulf, crom, cobalt, magneziu, siliciu, zinc, vitamina C, vitamina A, vitamina K, fier şi clorofilă, ele vă vor face să vă simţiţi plini de energie, în timp ce asistă sistemul imunitar în depăşirea problemelor cauzate de alergie.
Urzicile şi bolile aparatului digestiv. Inflamaţia
Inflamarea tractului digestiv a devenit o realitate comună, la care mulţi dintre noi trebuie să facă faţă, iar atunci când analizăm varietatea surselor răspunzătoare şi modul în care acestea sunt prezente în viaţa noastră modernă, acest lucru nu ne mai surprinde. Alergiile alimentare, apariţia Candidei, medicamentele AINS (ibuprofin, aspirină etc.), stresul cronic, zaharurile, alimentele foarte procesate şi toxinele din mediu sunt toate surse potenţiale de inflamaţie digestivă şi constituie o problemă zilnică pentru numeroase persoane.
Cele mai frecvente tratamente tind să folosească medicamente AINS fără prescripţie, care ţintesc durerea şi inflamaţia, dar ele, de fapt, contribuie la iritarea şi inflamarea tractului digestiv, creând un cerc vicios care este dificil de rupt. Acesta este momentul în care beneficiile anti-inflamatorii ale urzici intră în joc.
Când frunzele şi tulpinile de urzică sunt digerate, fie sub formă de ceai, tinctură, capsule, sau culinar, compuşii chimici interferează cu producţia organismului de prostaglandine, rezultând un răspuns anti-inflamator. De asemenea, urzicile interferează cu simptomele de durere ale organismului, curăţă tractul intestinal şi stimulează sistemul imunitar, oferind alinare şi vindecarea afecţiunilor sistemului digestiv.
Având în vedere aceste proprietăţi, urzicile sunt benefice în tratarea sindromului intestinului permeabil şi sunt enumerate ca ingredient terapeutic în dieta Sindromului GAPS (Gut And Psychology Syndrome – Sindromul Intestin şi Psihologie). Ceaiul de urzică a fost observat ca fiind un tratament de succes pentru persoanele care au intoleranţă la gluten şi boala celiacă pentru a reduce inflamaţia gastro-intestinală şi disconfortul.
Colita ulceroasă şi ulcerele din alte zone ale tractului digestiv pot beneficia, de asemenea, de consumul urzicilor, deoarece acestea opresc sângerarea internă şi, datorită conţinutului lor ridicat de fier, prin absorbţie, împrospătează sângele.
Îngrijirea alergiilor animalelor de companie cu urzici
Alergiile constituie o problemă nu doar pentru oameni, ci şi pentru prietenii nostri canini. Proprietarii de câini se pot confrunta primavara cu tratarea "sindromului mâncărimii de câine", împreună cu curgerea ochilor animalului de companie, infecţii ale urechii şi disconfort general. Pentru câini, urzica este un anti-inflamator natural pentru reducerea nivelului de histamină, detoxifiere şi ajută la desensibilizarea corpului lor la alergeni. Prin acordarea regulată de suplimente de urzică câinilor în timpul sezonului de alergie, s-a constatat că, în timp, ei scapă de alergii. Urzicile pot fi administrate câinilor prin adăugarea sub formă uscată în alimente sau prin suplimente.
Cum găsim urzici
În cazul în care sunteţi interesat de recoltarea urzicilor, puteţi să le găsiţi în soluri umede, la marginea pădurilor, izvoarelor, zonelor mlăştinoase şi păşunilor. Le puteţi găsi chiar şi în propria curte. Ele se numără printre primele plante care cresc primăvara. Pot fi recunoscute uşor având tulpini şi frunze zimţate, opuse, astfel încât acestea sunt destul de uşor de găsit. Cu un bun ghid de identificare, vă puteţi aventura să vă adunaţi propriile urzici pe tot parcursul lunilor de primăvară.
Puteţi stabili, de asemenea, un loc pentru creşterea urzicilor la domiciliu, în grădina dvs., prin semănarea seminţelor de urzică sau prin transplantarea rizomilor de urzică sălbatică. Dacă lucraţi cu urzici proaspete, asiguraţi-vă că purtaţi mănuşi în timp ce le culegeţi şi le prelucraţi în bucătărie. Perii înţepători conţin acid formic şi pot provoca iritaţii ale pielii, ceea ce reprezintă un inconvenient, dar acest fenomen nu este dăunător.
Urzicile sunt foarte uşor de uscat şi pot fi folosite tot restul anului. Pentru aceia dintre noi care nu pot avea acces la zonele unde cresc urzicile sau nu au spaţiu de grădină, puteţi cumpăra întotdeauna frunze uscate de urzică şi o varietate de suplimente de urzică.
Reţetă de ceai anti-inflamator de urzică
3 vârfuri de urzică proaspătă sau 3 linguri de frunze de urzică uscate
1 lingură de Nalbă mare uscată
2 felii de rădăcină de ghimbir proaspăt
Se fierb 4 căni de apă şi se toarnă peste ierburi. Se ţin la macerat timp de 7 minute, acoperite.
Reţetă de ceai pentru ameliorarea simptomelor cauzate de febra fânului
3 vârfuri de urzică proaspetă sau 3 linguri de frunze de urzică uscate
1 lingură flori de soc uscate
1 lingură muşeţel uscat
Se fierb 4 căni de apă şi se toarnă peste ierburi. Se ţin la macerat timp de 7 minute, acoperite.