Metode pentru a scăpa de transpiraţie

Metode pentru a scăpa de transpiraţie
Metode pentru a scăpa de transpiraţie (Facebook)

Fenomenul transpiraţiei este un mecanism normal, prin acest proces corpul reglându-şi temperatura, însă nu ar trebui să aibă şi miros deranjant. Sudoarea eliminată este, de fapt, apă sărată, inodoră, însă, în contact cu bacteriile de la nivelul pielii aceasta capătă un miros neplăcut. Un adult care desfăşoară activităţi cotidiene normale elimină circa un litru de transpiraţie pe zi. În cazul unor activităţi fizice mai intense (mersul la sală, de exemplu), cantitatea de sudoare creşte.

Nu putem totuşi să nu ne gândim şi la momentele stânjenitoare, atunci când urmele vizibile de transpiraţie sau mirosurile neplăcute reprezintă o “carte de vizită” nedorită.

Transpiraţia în exces poate avea şi alte cauze, în afară de căldură. Şocurile emoţionale, stresul sau anxietatea pot provoca crize de transpiraţie, asociate cu senzaţie de mâini reci. Apare frecvent la nivelul palmelor, al tălpilor şi axilei. Ea antrenează dezvoltarea bacteriilor şi macerarea celulelor pielii. Din această cauză apare şi mirosul urât, extrem de jenant. Din fericire, există metode care vă pot scăpa de acest inconvenient.

Hiperhidroza sau transpiraţia excesivă este o problemă care afectează peste 5% din populaţie, la nivel mondial. Cazurile uşoare răspund la tratamente banale, inclusive naturiste, însă cele complicate pot fi rezolvate cu operaţie.

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Cauzele transpiraţiei urât mirositoare

Mirosul urât de transpiraţie nu se datorează transpiraţiei în sine. Substanţele şi lichidele eliminate prin porii pielii nu sunt urât mirositoare. Mirosul este provocat de interacţiunea dintre bacteriile ce coexistă în mod normal pe pielea noastră şi sărurile eliminate prin transpiraţie. Dacă aceste bacterii n-ar exista, nici transpiraţia n-ar fi urât mirositoare.

De aceea, accentul n-ar trebui să cadă pe împiedicarea transpiraţiei, ci pe înlăturarea cât mai eficientă a bacteriilor de pe pielea noastră.

Soluţia optimă? Apă şi săpun. Prin spălare, bacteriile sunt îndepărtate în mare parte de pe pielea noastră. Între spălări însă, ele se înmulţesc. Cu cât trece mai mult timp între două spălări, cu atât avem mai multe bacterii pe piele şi, ca urmare, riscăm să mirosim mai neplăcut.

Dacă în ciuda unei igiene atente, anumite zone ale corpului (axile, zona inghinală, picioare) emană un puternic miros neplăcut, atunci va trebui să vă puneţi câteva semne de întrebare. Este posibil ca în spatele acestui fapt să se ascundă adevărate probleme de sănătate, ca de exemplu disfuncţii ale glandei tiroide, dereglări hormonale, ovare polichistice, tumori ovariene. O altă cauză este alimentaţia defectuoasă şi aici intră şi consumarea în exces a băuturilor alcoolice şi nicotină. Organismul nostru este setat să elimine toxinele acumulate şi una dintre căi este transpiraţia.

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu neutralizează acizii din transpiraţie responsabili de crearea mirosului neplăcut.

Tamponaţi zona cu probleme cu o soluţie formată dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu la un pahar de apă sau altă variantă ar fi aplicarea prafului alb cu degetele direct pe piele. Recomandată este şi baia cu bicarbonat de sodiu care împiedică dezvoltarea microbilor. Indicat este ca deodorantele şi antiperspirantele pe care le folosiţi să fie pe baza de clorură de aluminiu. Este cea mai eficientă în lupta cu mirosurile neplăcute şi este absolut inofensivă pentru organism.

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Oţet de mere

O altă soluţie foarte simplă, eficientă şi ieftină, este oţetul de mere, care are proprietăţi astringente. Tot ce aveţi de făcut este să-l aplicaţi pe axilă seara, cu puţin timp înainte de culcare. Însă, foarte important este să vă asiguraţi că s-a uscat complet zona înainte să adormiţi. De dimineaţă, mai trebuie să vă spălaţi cu apă şi cu săpun şi veţi observa apoi că acizii absorbiţi de piele în timpul nopţii vă ajută să rămâneţi cu axila uscată de-a lungul zilei. Oţetul de mere neutralizează, de asemenea, şi mirosurile neplăcute.

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Miere

Mierea poate fi adăugată în apa de baie călduţă. Acţionează ca un agent antibacterian, care păstrează mirosul plăcut.

Şi sucul de roşii se poate pune în apa de baie. Pentru un efect de durată, se va sta în cadă 15 minute. Un pahar de suc din iarbă de grâu băut dimineaţa pe stomacul gol previne transpiraţia, datorită clorofilei, un pigment de culoare verde.

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Deodorante şi antiperspirante

Primul pas pentru a scăpa de transpiraţie este să încercaţi deodorantele şi antiperspirantele din categoria dermato-cosmeticelor, disponibile în farmacii.

Dacă aveţi probleme mai mari decât simpla transpiraţie, dermatologii mai recomandă tratamentele locale, uşoare, care se pot administra acasă. Există produse pe baza de săruri de aluminiu, în concentraţii cosmetice de 10-15%, care nu sunt medicamente.

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Pudră de talc

Pudra de talc este excelentă în momentele în care transpiraţi excesiv şi aveţi nevoie de ceva care să vă scoată din situaţia jenantă. Cu ajutorul unui disc demachiant, aplicaţi o cantitate mică de pudră de talc la subraţ, pentru a usca zona. Însă, aveţi grijă să nu folosiţi pudră de talc dacă purtaţi haine închise la culoare, pentru că va lăsa urme albe care nu vor arăta tocmai bine pe haine.

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Cartof crud

Minunatul cartof are proprietatea de a absorbi mirosul urât de transpiraţie. Înainte de a pleca de acasă, după un duş, cînd pielea este uscată, ţineţi preţ de câteva secunde o felie de cartof crud la subraţ. Lăsaţi să se usuce şi aplicaţi apoi antiperspirantul sau deodorantul dvs. obişnuit.

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Piatra de alaun

O alternativă naturală, fără efecte nedorite, este deodorantul din cristal mineral. Piatra de alaun, numită şi piatră acră, este un mineral compus dintr-un amestec de sulfat dublu de aluminiu şi potasiu. Se prezintă sub formă de piatră de culoarea gheţii, aproape transparentă, fără miros. Cristalul din rocă naturală are proprietatea de a preveni formaţiunea microbacteriană ce stă la baza formării mirosurilor neplăcute.

Pielea este acoperită cu un strat fin de sare ce permite ca porii să transpire uşor, iar transpiraţia se menţine la nivel fiziologic. Mod de utilizare: se umezeşte cristalul şi se aplică pe suprafaţa corpului interesată.

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Alimentaţia

Dacă aveţi probleme cu transpiraţia excesivă, trebuie să aveţi mare grijă şi la ce mâncaţi. În primul rând, evitaţi lichidele fierbinţi, deoarece acestea stimulează şi mai mult transpiraţia. De asemenea, mesele bogate în sare şi grăsimi stimulează transpiraţia, alături de ardeiul iute şi alte condimente sau băuturi alcoolice. Mare atenţie la orice aliment ce conţine cofeină, de la cafea şi ceai (negru şi verde) la cola şi ciocolată, toate stimulează puternic glandele sudoripare.

Urmaţi o dietă pe baza de cereale, fructe şi legume şi răriţi consumul de carne (anumiţi compuşi proteici se dezintegrează mai greu şi favorizează apariţia mirosurilor neplăcute).

Metode pentru a scăpa de transpiraţie. Ionoforeza

O procedură contra transpiraţiei, ce se poate efectua doar în cabinetul dermatologului, este ionoforeza. Aceasta presupune folosirea unui curent electric care trece prin apă (comprese umede sau băi de apă în care pacientul stă cu mâna), ceea ce produce un blocaj la nivelul glandelor sudoripare inactivându-le. Ionoforeza se poate realiza doar la nivelul mâinilor şi picioarelor. Procedura se repetă iniţial de 3 ori pe săptămână, timp de 4-6 săptămâni, şi apoi o dată pe săptămână, în funcţie de fiecare persoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură